Ez elképesztő! – 19 összetevőből készül a Meki sült krumplija!...
2017. május 18. írta: Klarissza24

Ez elképesztő! – 19 összetevőből készül a Meki sült krumplija!...

A Mythbusters (Állítólag) c. műsorvezetője utánajárt a nagy titoknak:

Miből  is készül a híres McDonald’s-ban árult sült krumpli!...

 

Elment az amerikai Idahóban lévő krumpli gyárban és megnézte a folyamatot. Megdöbbenésére 19 összetevőt azonosított, köztük vegyi anyagokat.

 

 

 

Grant Imahara volt műsorvezető azt derítette ki, hogy a krumplin, són, szója- és repceolajon, illetve a citromsavon kívül még hidrolizált gabona és hidrolizált tej, természetes marhahúsaroma és terc-butil-hidrokinon vagyis TBHQ, illetve dimetil-polisziloxán- PDMS néven ismert vegyi anyag is van benne.

Az utolsó kettő pedig nem más, mint egy benzinalapú anyag és egy szilikonféle.

 

 

A Wikipedia szerint:

“A terc-butil-hidrokinon (más néven TBHQ, tertiary butylhydroquinone, tert-butylhydroquinone, E319) egy aromás fenol, mely a hidrokinon terc-butil-csoportot tartalmazó származéka. (…) Ipari keretek között a szerves peroxidok autopolimerizációja közben használják. Ezen kívül felhasználják még parfümökben, mert lassabb párolgást biztosít. Megtalálható továbbá egyes lakkokban és gyantákban is.

 

 

A dimetil-polisziloxán (PDMS, E900) a legszélesebb körben használt szilícium alapú szerves polimer. Rendkívül sok területen alkalmazzák, a kontaktlencséktől kezdve orvosi műszereken, samponokon, síkosító olajokon keresztül egészen hőálló bevonatokig.

 

 

Azóta a cég magyarországi ügynöksége is megszólalt az ügyben és közölte, hogy Európában, így Magyarországon csak 4 összetevőt használnak a sült krumplihoz.

 

 

A Noguchi Porter Novelli, a McDonald’s kommunikációs ügynöksége a szerint a helyi szabályozások eltérő volta miatt a sült krumpli nem ugyanazokból az összetevőkből tevődik össze, mint az amerikai. Amíg ott 19, így nálunk mindössze 4 összetevővel dolgozik a gyorsétterem-lánc:

 

 

„A késztermék a burgonyán kívül nem hidrogénezett növényi olajok keverékét, dextrózt és stabilizátort tartalmaz. A fagyasztott burgonyát az étteremben nem hidrogénezett repce és napraforgóolajok keverékében sütjük ki. Sütés után sóval ízesítjük” – áll a közleményben.

 

 

Itt nézheted meg a videót:

https://www.youtube.com/watch?v=k8WSj7Y9-Pc

 

Azért ez elgondolkodtató 4 összetevő, 19 összetevő, szóval mivel is etetnek bennünket? MO-n csak 4 összetevőből készül, miért pont a magyarokkal kivételeznének??? - Habár személy szerint én és a családom, nem járunk gyorsétterembe, mert az preferálom, hogy inkább otthon készítsük el, sokkal jobban járunk, mivel tudjuk mi van benne, és finomabb is. Viszont látom nap, mint nap, hogy a rengeteg gyermek ott étkezik, ott tartják a szülinapi bulijukat. Nem is értem, hacsak a sült krumplinál maradunk, 1 kg burgonyából, mennyi sült krumplit lehet készíteni otthon, és nem utolsó sorban, még olcsóbb is!  Döntse el mindenki! 

 

Ha tetszett a cikk, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Üdv,
Klarissza

 

Forrás/kép: dailymail.co.uk ,hvg, 444, hir.ma
http://www.dailymail.co.uk/video/index.html?ito=embedded
http://www.dailymail.co.uk/femail/food/article-2926672/Man-buys-McDonald-s-burger-fries-2009-no-signs-decomposing.html?ito=embedded
http://hir.ma/kulfold/szines-hirek/ebbol-a-14-osszetevobol-keszul-a-mcdonalds-sultkrumplija-video/478283

 

 

süti beállítások módosítása