A világhíres Hortobágyi húsos palacsinta az örök kedvenc…
2017. május 28. írta: Klarissza24

A világhíres Hortobágyi húsos palacsinta az örök kedvenc…

Egy gyöngyszem a hagyományos magyar receptek közül... :)


Igazi klasszikus, és tuti biztosan, mindenki kóstolta már, de ha mégsem, akkor feltétlenül el kell készítened, ki ne hagyd, mert elképesztően finom… :)

Egyszerűen megunhatatlan… 



Ez a remek fogás valójában egy meleg előétel, de annyira tartalmas és laktató, hogy főételként is megállja a helyét. Nem egy villámfogás, több munkafázisa is van, de aki igazán jót akar enni, otthon készíti el. Az éttermek, étlap kínálatában megtaláljuk, de csak nagyon megbízható helyen válasszuk: a fűszeres mártás sok mindent elrejthet, és eltüntethető benne mindenféle összedarált maradék is... 

Bár a hortobágyi tényleg világhírű és minden úti könyvben szerepel, mint magyaros specialitás, valójában nem hungarikumról van szó: semmi köze a Hortobágyhoz, és nincs a messze múltba visszanyúló története. Ettől persze még nagyon finom, ha jól van elkészítve!

A hortobágyi húsos palacsinta legelőször borjúpörkölttel készült, a ledarált szaftos hússal töltötték a palacsintákat, két végükön betűrve, majd a tejföllel elhabart szafttal meglocsolva sütötték át őket – mindez 1958-ban történt, a brüsszeli világkiállításon, ahol a magyar kiállítókat népszerűsítette a külföldiek számára is ismerősen csengő Hortobágy style crepe. Forrás 

Hortobágyi húsos palacsinta
Tejfölös-tejszínes csirkepaprikást készítünk:
Hozzávalók:
3 db csirkecomb/alsó-felső/kettévágva
½ ek kókuszzsír
1 db paprika
1 db paradicsom
1 fej nagy vöröshagyma
3 db zöldhagyma
10 dkg füstölt házi szalonna – apróra vágva
2 gerezd fokhagyma
Fűszerek:
¼ kk kömény
*Himalája só– szükség szerint
1 kk Bio ételízesítő
2 ág friss kakukkfű – vagy szárított ½ mk
½ kk őrölt *ötbors fűszer
¼ zöld erős paprika – ízlés szerint
2 csapott ek Kalocsai pirospaprika
Habaráshoz, vagyis a szósz sűrítéséhez:
1 dl tejföl
1 dl tejszín
2 csapott ek tápióka liszt
Sós palacsintához:
Hozzávalók:
20 dkg Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék vagy tönköly fehérliszt
4 dl tej
2 db tojás
½ kk *Himalája só

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek


Elkészítés:
A csirkét gondosan megtisztítjuk, darabokra vágjuk. A hagymát meghámozzuk, és apróra vágjuk. A zöldpaprikát és a paradicsomot megmossuk, a zöldpaprikát kicsumázzuk, a paradicsomot meghámozzuk és a paprikával együtt felkockázzuk.

A szalonnát kipirítjuk. – ha nem elég a zsiradék tegyünk hozzá egy kis kókuszzsírt -. A zsiradékon megdinszteljük a hagymát, rányomjuk a fokhagymát. Beletesszük a paprikát, paradicsomot, és a fenti fűszerekkel ízesítjük, kb. 5-8 percig pirítjuk. Az edényt lehúzzuk a tűzről, elkeverjük benne a pirospaprikát és felöntjük 2 dl vízzel. Visszatesszük a tűzhelyre, bele tesszük a csirke darabokat. Ha szükséges még sózzuk.

Amíg a csirke készül magában, addig süssük ki a sós palacsintákat. A palacsinta hozzávalóit keverjük össze, tejszín állagúnak kell lennie. Ha kész, hagyjuk állni min. 10 percig, és süssük ki egy teflon serpenyőbe. Lefedve tegyük félre.

Ha a csirke megpuhult, szűrőkanállal óvatosan kiszedjük a csirkedarabokat és a levét behabarjuk a tápióka liszttel elkevert tejfölös-tejszínnel, hagyjuk forrásig forrni, ha kész, akkor lekapcsoljuk a hőt és félre tesszük.

Ezt követően a csirkecombokról lefejtjük a húst, bele tesszük a darálóba, és a besűrített tejszínes-tejfölös mártásból, adunk hozzá, ezt összekeverjük. Ha még szükséges, akkor adunk mártást hozzá, kenhetőnek kell lennie, hogy a palacsintákat meg tudjuk kenni.

A többi mártást szűrjük le, ez majd a betekert palacsintához kell.

A kisütött palacsinták közepébe halmozzuk, a húsos szószos masszát, két oldalát behajtjuk, és hosszanti irányba feltekerjük. Az átszűrt mártással bevonjuk a töltött palacsintánkat.

Tejföllel és petrezselyemmel díszítve tálaljuk.

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

süti beállítások módosítása