Ízek és zamatok!
Ezt kóstold meg! Könnyű, diétás és mégis laktató.
Végre megjelent a piacon a friss, zsenge, kicsi, ún. főző tök. Bármi készül belőle, az csak jó lehet!
Elképzelhető, hogy a menzás tökfőzelék nem volt a kedvenced, de ez a recept biztosan elnyeri a tetszésedet, isteni finom és egyszerű elkészíteni.
Bátran próbáld ki, sőt kezdőknek is szívből ajánlom az elkészítését, mert nem egy bonyolult étel… :)
Tex-Mex sajtos húsos töltött tök KETO
Hozzávalók:
1 db kisebb tavaszi zsenge tök
400 g darált sertéshús (lehet pulyka, marha, sertés, csirke – ki, amit szeret)
1 ek kókuszolaj
5 dkg házi füstölt szalonna
2-3 db zöldhagyma
1 db paprika
2 db paradicsom
2 db burgonya – reszelve - (Keto étrendet követők, sajtot reszelve tegyenek bele kb. 10 dkg)
10 dkg Torockói bazsalikomos sajt – reszelve – de bármilyen sajt jó hozzá
Fűszerek:
2 kk Tex-Mex fűszerkeverék
1 kk ötbors őrölt fűszer
½ kk chipotle chili füstös jalapeno paprika
4 kisebb ágacska friss kakukkfű – de ízlés szerint
Himalája só - ízlés szerint
(aki szeretné még adhat hozzá sót, de a szalonna és a tex-mex fűszerkeverék is tartalmaz sót, nekem nem kellett sózni)
A hozzávalóknál lévő fűszereket, a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek
Tex-Mex sajtos húsos töltött tök KETO
elkészítése:
A tököt mossuk meg, és vágjuk félbe, majd magozzuk ki egy evőkanál segítségével, tegyük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. Én nem szoktam megpucolni a zsenge tököt, amikor megsül, szépen ki lehet kanalazni a töltelékkel együtt a tököt is.
Majd melegítsük elő a sütőt, 180 fokra.
Ezt követően egy serpenyőbe hevítsük fel a kókuszolajat, dobjuk rá a kockára vágott füstölt szalonnát, pirítsuk meg közepesen, majd adjuk hozzá a karikára vágott zöldhagymát.
Majd adjuk hozzá a kockára vágott paprikát és a paradicsomot, együtt pirítsuk tovább ez kb. 2-3 perc, majd adjuk hozzá a darált húst és a hozzávalóknál lévő fűszerekkel ízesítsük, jól keverjük el, majd közben reszeljük le a krumplit és adjuk hozzá. Együtt főzzük készre. Amikor készen van, keverjünk hozzá 5 dkg sajtot.
Ezt követően a sajtos-húsos ragunkat töltsük bele a tök belsejébe és szórjuk meg a maradék reszelt sajttal, én egy kicsikét mindig többet adok hozzá, mert szeretem, ha jó sajtos… :)
Mehet az előmelegített sütőbe 15-20 percre. Akkor jó, amikor szép arany barnára pirul a sajt. Mivel a húst megfőztük, a tök friss és zsenge, így tényleg nem sok idő kell neki.
Melegen tálaljuk, locsoljuk meg tejföllel és szórjuk meg friss kakukkfű levélkékkel és karikára vágott zöldhagymával.
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
https://www.instagram.com/klarissza43/
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza