A krémbe zárt csodadesszert: A gyümölcsös trifle...
2017. június 18. írta: Klarissza24

A krémbe zárt csodadesszert: A gyümölcsös trifle...

Finomságok halmozva, egy desszertben, most komolyan van, aki ennek a csodás trifle-nek ellen tud állni?... :)

 


A tiramisu óta nem titok, hogy mindenki szereti az egyszerűen elkészíthető krémes desszerteket, ilyen nyári desszertcsoda az angol trifle…


A trifle és a tiramisu nagyjából egy időben keletkeztek: a reneszánsz idején. Az angol desszertről az első írásos beszámoló is ebből az időszakból származik, egy 1598-ban nyomtatott angol nyelvű szövegben a trifle-re az alábbi magyarázatot írták: főtt krémből és egyéb összetevőkből álló tál. Az első ismert trifle recept T. Dawson  The Good Hyswife a Jewell című 1596-ban kiadott könyvében jelent meg, majd 1685-ben Robert May könyvében már egy alkoholos piskótán pihenő édesebb krémmel gazdagított recept látott napvilágot, és ez az újítás hozta el a trifle számára az igazi népszerűséget. A 18. századra már kifejezetten kedvelt desszertté vált. Forrás



Valószínűleg a kevés munkával járó elkészítése miatt nevezték el trifle-nek, azaz apróságnak, csekélységnek, de ezzel a kissé lealacsonyító jelzővel nem sikerült útját állni a népszerűségének. A trifle nagyon hamar igen sokféle verzióban jelent meg a szigetországban, ahonnan az új telepesek vitték hírét az Újvilágba, s tették ott is kedvelt édességgé.



Ennél a desszertnél mindenki kiélheti a kreativitását. A rétegek tetszőlegesen módosíthatóak, bár az eredeti sorrend a piskóta, gyümölcs, krém, hab.

Gyümölcsös trifle gluténmentes
Vajas gluténmentes piskóta
Hozzávalók:
8 db tojás - (ebből 6 db egész tojás és 2 db tojássárgája szükséges)
200 g gyümölcscukor vagy cukor
150 g Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék itt – de az Aldiban is kapható
50 g Nagykun rizsliszt én ezt használom itt – de a Tescóba lehet olcsóbban is kapni
(aki nem gluténérzékeny, az használhat Bio tönkölybúza fehérlisztet)
egy csipet *Himalája só
½ csomag sütőpor
55 g vaj felolvasztva
Krém1:
1 csomag vaníliás pudingpor – főzős
500 ml tej
100 ml tejszín
2 ek gyümölcscukor vagy cukor
1 púpos ek mascarpone
Krém2:
3 ek (ez kb. 200 g) mascarpone - szobahőmérsékletű
kb. 10-15 dkg eper
1-2 ek gyümölcscukor vagy cukor
2 ek vaníliás krémből (Krém1) adjunk hozzá 
Gyümölcs rétegezéséhez:
kb. 20-30 dkg eper
10 dkg szeder
Díszítéshez:
menta levél


Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Elsőnek készítsük el a gluténmentes vajas piskótát: Olvasszuk fel a vajat egy kis lábosba, és hagyjuk kihűlni.

Egy tálba üssük bele a 6 db egész tojást, és a 2 db tojássárgáját. (A fehérjét tegyük el a hűtőbe, jól lesz akár habcsóknak is.) Majd adjuk hozzá a cukrot és keverjük habosra egy robotgép segítségével.
Kb. 3*-ára kell felverni, és olyan szép halványsárga lesz a színe.

Majd a kétféle lisztet, sütőport, sót, szitáljuk át, és adjuk hozzá a tojásos keverékhez, és jól keverjük el a robotgép segítségével.

Ha elkészültünk, akkor adjuk hozzá a teljesen kihűlt olvasztott vajat és egy fakanállal óvatosan keverjük bele a lisztes-tojásos masszába.

Ezt követően egy sütőpapírral kibélelt tepsibe öntsük bele, egyengessük el, ütögessük a konyhapulthoz a tepsit 1*-2*, így jobban elegyengetődik a tészta.

Majd tegyük az előmelegített sütőbe és 20-25 perc alatt süssük készre. Nekem a gázsütőmön 20 perc kellett. Mindenképpen tűpróbát végezzünk. Ne nyissuk ki a sütő ajtaját 20 percig.

Amíg sül a gluténmentes vajas piskóta, addig készítsük el a vaníliás krémet: Keverjük el egy kis hideg tejbe a vanília pudingport, majd adjuk hozzá a többi tejet és főzzük készre. Ha elkészült ízesítsük 2 ek cukorral – ízlés szerint, lehet kevesebb, de lehet több is. Majd hagyjuk kihűlni, időnként kevergessük át, és közben adjuk hozzá a tejszínt is. Ha langyosra hűlt, akkor adjuk hozzá a mascarponét is, és egy habverővel krémesre keverjük el, majd tegyük félre.

Majd ezt követően az epres krémet is készítsük el: Az epret mossuk meg, csumázzuk ki, majd tegyük a turmix gépbe egy kis cukorral - ízlésünknek megfelelően - és jól keverjük el. Ezután töltsük egy tálba, és adjuk hozzá a mascarponét,  vaníliás krémet és keverjük simára, majd tegyük félre.

Ha megsült a piskóta, hagyjuk egy kicsit hűlni, majd borítsuk ki egy vágódeszkára, és távolítsuk el a sütőpapírt,  vágjuk ketté egy kés segítségével a piskótát, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Ezt követően, egy kiszúró formával -  (aminek kisebb az átmérője, mint az üvegpohár, amiben tálalni fogjuk a trifle-t) -  szúrjunk ki korongokat, annyit amennyi poharas desszertet fogunk készíteni. (Én a piskóta felét használtam fel, 4 pohárra valót, így 8 db piskóta korongom lett, mivel kettévágtuk a piskótát. Természetesen úgy szúrjuk ki, hogy kettévesszük a félbevágott piskótát, mert úgy sokkal könnyebb.) 

Gyönyörű szép lett és még milyen finom is, omlós, lágy, könnyed, ez a gluténmentes vajas piskóta... :)

Amíg hűl a piskótánk, addig mossuk meg a szedret, és az eper másik felét, majd azt csumázzuk ki, és vágjuk fel vékony szeletekre.

 Ha elkészültünk állítsuk össze a gyümölcsös poharas trifle-t: A pohár aljára tegyünk a piskóta korongot, (aki szeretné, és ha felnőtteknek készül, akkor egy ecset segítségével kenjük meg egy kis sherry likőrborral), majd a vaníliás krémet tegyük egy habzsákba és nyomjuk a tetejére, jöhet rá a szeder és az eper szeletek, megint vaníliás krém, és piskóta, majd tegyük egy másik habzsákba az epres krémet és ez jön a tetejére, majd szeletelt eperrel és szederrel, mentával díszítjük a tetejét. 

Persze az eredeti trifle sodóval készül, viszont én ezt helyettesítem vaníliás pudinggal, mert nyáron ez sokkal jobb, és arról nem is beszélve, hogy gyorsabb is. De aki szeretné, annak itt leírom a sodó receptjét:
Hozzávalók:
2 bögre tej
2 tk vanília aroma
ezt felmelegítjük, akkor jó, amikor elkezd gyöngyözni a tej teteje, akkor elég meleg.
Amíg melegszik a tej, addig 6 db tojássárgáját, 6 ek cukorral és ¼ bögre kukoricakeményítővel elkeverünk simára, egy habverő segítségével.
Majd tegyünk ¼ bögre vajat, melyet felkockáztunk előtte egy tálba, majd egy szűrőt rá, és erre öntjük majd a meleg sodót.
A meleg tejet hozzácsurgatjuk a tojásos masszához, folyamatos kevergetés mellett. Majd az egész tejes-tojásos (sodót) visszatesszük a tűzre, és habverővel folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük, amíg elkezd rotyogni. Majd a forró sűrű sodót beleöntjük a szűrőbe, így a csomók, amik esetleg lettek volna, eltűnnek, és a vaj meg szépen megolvad. Ezután egy kézi habverő segítségével keverjük el, tegyünk rá egy fóliát, úgy hogy érje a sodót, így nem fog úgymond bebőrösödni a teteje, és hagyjuk szobahőmérsékleten kihűlni. Ha ez megtörtént, akkor egy zacskó habtejszínt verjünk fel egy csomag habfixálóval és ezzel lazítsuk a sodót, kb. 4-5 ek-nyi mennyiséggel. A többi tejszínhabot elhasználhatjuk a trifle közé, tetejére.


Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

 

süti beállítások módosítása