Baconos sajtos mártogatós KETO
2017. július 06. írta: Klarissza24

Baconos sajtos mártogatós KETO

Még jó, hogy legális, mert függőséget okoz :)

Legyen szó akár kerti partiról, filmnézésről, akár összebújós sorozatozásról, egy jó társasjáték-partiról, vagy a fiúk meccsnézéséről, abban biztosan egyetérthetünk, hogy otthoni programjaink jelentős részéhez hozzá tartozik az evés, rágcsálás.



Ha rágcsálhatnékod van, de nem akarsz túl nagy bűnt elkövetni a diétád ellen, és szeretnéd kihasználni az évszak adta kedvező zöldség-helyzetet, akkor ezt a finomságot el kell készítened, hiszen a házilag elkészített mártogatós, mentes minden ízfokozó, vegyi anyagoktól.

Viszont, zöldséggel, gluténmentes nachos tortilla chips-el kínálod, már sokat tettél az egészségedért, és a lelkiismeretfurdalás is elillan… :)

Kezdőknek is bátran ajánlom…

 

Baconos sajtos mártogatós KETO gluténmentes
Hozzávalók:
3 főre
4 szelet bacon
Hagymás alaphoz:
2 nagy vöröshagyma
2 ek kókuszolaj
1¼ ek eritrit vagy barnacukor
1 nagy csipet Himalája só
50 ml balzsamecet
50 ml víz
Mascarpone-sajtos krém:
Fűszerek:
4 csipet chili pehely
½ kk worchester szósz
4 csipet cayenne bors
½ kk Himalája só
½ kk őrölt mustármag
250 g mascarpone - szobahőmérsékletű
3 ek majonéz (Keto étrendet követőek Ajoli mártást használjanak recept itt vagy ezt itt)
10 dkg reszelt sajt
(A mártogatóst, 3 főre készítettem, ha nagyobb társaságnak kell, emeljük meg az adag hányadokat)

A hozzávalóknál  lévő fűszereket, a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek

 

Baconos sajtos mártogatós KETO
elkészítése:

A szeletelt bacon szalonnát egy serpenyőbe süssük aranybarnára, ropogósra. Majd szedjük ki, és tegyük félre.

Ezt követően készítsük el a hagymás alapot: a vöröshagymát vágjuk félbe majd fél karikára. Majd hevítsünk fel a kókuszolajat, dobjuk bele a hagymát és kezdjük el pirítani, sózzuk és szórjuk meg eritrittel, vagy a barnacukorral, jól keverjük össze, majd öntsük fel balzsamecettel és vízzel. Majd főzzük kb. 15-20 percig tartalékon. Akkor jó, amikor jól beürüsödik a balzsamecetes hagymás szósz. Ha elkészült, hagyjuk kihűlni.


Ezután készítsük el a mascarpone sajtos krémet: Egy tálba tegyük bele a mascarponét, majonézt, majd a hozzávalóknál lévő fűszerekkel ízesítsük, jól keverjük el, majd adjuk hozzá a kihűlt balzsamecetes hagymás szószt, jól keverjük el, egy robotgép segítségével. Majd ezután, adjuk hozzá a reszelt sajt háromnegyedét, keverjük össze egy fakanál segítségével.


Ha mindennel elkészültünk, akkor a hagymás-mascarpone krémet adagoljuk hőálló tálkákba, majd szórjuk meg a maradék reszelt sajttal, és magas fokozaton előmelegített sütőbe tegyük be 5 percre, akkor jó, amikor elolvad a sajt rajta.


Majd óvatosan vegyük ki a sütőből, vigyázva meg ne égessük a kezünket, mert nagyon forró. Majd a kisütött, ropogós bacon szeleteket törjük, morzsoljuk össze és szórjuk meg vele a hagymás sajtkrém mártogatós tetejét. Kínálásnál szórjuk meg apróra vágott zöldhagymával. (Keto étrendnél sült zellerrel vagy zöldséggel fogyasztjuk.)


Vagy nachossal, szeletelt zöldséggel vagy akár vacsorára pirítósra kenve, kiváló finomság.

Másik mártogatós receptemet: - Házi sajtszósz nachossal - itt találjátok.


Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

 

Minden házi rágcsa alapja a friss zöldség. Ez tulajdonképpen lehet bármi, amit szeretsz, sok zöldség van, aminek magas élvezeti értéke van nyersen. Ez jó hír, hiszen így minden vitaminhoz és ásványi anyaghoz hozzájuthatsz, nem veszít ezekből a sütés, vagy főzés közben.

Zöldség chips recept házilag

Ha mindenféleképpen ragaszkodsz a chips jelleghez, akkor készíts házi chipset. Igaz, kicsit pepecs munka, de megéri, hiszen te szabályozod az ízesítéshez használt sót és a zsiradékot is. Zöldség chipset több féle módon lehet készíteni, mindegyiknek az alapja a megpucolt, és lehető legvékonyabbra szeletelt zöldség, amit uborkagyaluval, zöldséghámozóval, vagy a robotgép zöldség szeletelőjével a legegyszerűbb elérni.

A sütés egyik módja az, hogy ha a sütőben, kókuszolajjal vékonyan megspriccelt sütőpapíron készíted el. Ez azért jó, mert egyszerre nagyobb mennyiséget tudsz így elkészíteni, és nem kell túl sokat szobroznod a tűzhely mellett. Csupán csak egyszer kell megforgatni őket és kész. Az egyetlen hátránya, hogy annyira nem lesz roppanós, mint amilyennek elképzelnél egy zöldség chipset.

Egy fokkal jobb, ha serpenyőbe rakosgatod a zöldség korongokat. Ebben az esetben a serpenyő száraz legyen, vagy tényleg csak egy leheletnyi kókuszolajat spriccelj alulra. Ezzel a módszerrel szintén egészségesebb chipset kapsz majd, mint a bolti, de sajnos még mindig nem az igazi. Ahhoz hogy a lehető legroppanékonyabb chipset kapd, meg kell merítened a zöldségeket a kókuszolajban. Ez haladósabb, akár 5 perc alatt készen leszel egy adag zöldségkarika kisütésével, viszont mivel kókuszolajat használsz, így ez egészséges.

Milyen zöldségből válhat chips?

A legkézenfekvőbb, ám annál unalmasabb válasz erre a krumpli, de hasonló eredményt lehet elérni a céklával, zellerrel, fekete retekkel, karalábéval és répával is. Ezeket csak nagyon vékonyra kell felszeletelned és mehetnek is a serpenyőbe, vagy tepsibe. Chipshez hasonló dolgot tudsz készíteni padlizsánból és cukkiniből is, annyi a különbség, hogy ezeket nem kell annyira, vékonyra vágnod. Megfelelő méret, ha fél kisujjnyi vastagságot célzol be, és érdemes, kukoricakeményítős-rizslisztes lisztben meghengergetni kicsit sütés előtt. Minden chipskészítés előtt a zöldségekről javasolt alaposan leitatni a vizet, hogy ne spricceljen mindent össze a forró kókuszolaj, és roppanósabbak legyenek.

Zöldségfalatkák másképp

Vágd a répát hasábokra, mondjuk egy átlagos répából négy, vagy nyolc hasábot készíts, ezeket pirítsd meg egy kicsit serpenyőben. Ne süsd át, úgy az izgalmas, ha még roppanós a közepe egy kicsit!

A legjobb és legegészségesebb persze, ha nyersen kínálod a zöldségeket: a 4-5 mm vastagra felszeletelt, zsenge karalábénak, vagy vékonyabb répahasáboknak, spanyol zellerszárnak csak nagyon kevesen tudnak ellenállni. A mártogatás pedig még finomabbá teszi őket!

 

 

süti beállítások módosítása