Amolyan családiasan egyszerűen!
Ízes, sajtos és szaftos, kell ennél több? Annyira finom, hogy repetáznak belőle. :)
A családi ebédeken igazán kedvenc étel a ragu, melyet elkészíthetünk bográcsban, de a tűzhelyen is, bár nem készül el gyorsan, mert a lényeg, hogy a húsnak omlósra kell párolódnia, és sűrű, szaftjának kell lennie. De kit érdekel ilyenkor, hogy lassan fő, a lényeg a végeredmény, és jó ízűen falatozzon belőle a család. :)
Kezdő háziasszonyoknak is ajánlom, ezt a finom mediterrán sertésragu receptemet, melynek az ékköve a nyúlós sajt, és a szaftos, omlós hús, a burgonyagombóc pedig oly laktatóvá teszi, hogy nem maraduk éhesek. Könnyű elkészíteni, és egyszerűen elronthatatlan. :)
Mediterrán sertésragu mozzarella sajttal KETO és burgonyagombóccal gluténmentes
Hozzávalók:
½ kg sertéscomb
5-10 dkg füstölt házi szalonna
¼ szál tüzes kolbász
2 fej vöröshagyma
1 db paprika
1 szál spanyolzeller, vagyis szárzeller
1 db paradicsompaprika
2 db paradicsom
1 nagy gerezd fokhagyma
1 db közepes sárgarépa
4 ek kókuszolaj
Fűszerek:
1½ kk Kalocsai pirospaprika
egy csipet *Himalája só
½ marhahúsleves kocka gluténmentes
7 db friss kicsi kakukkfű ágacska
½ kk *Afrikai steak fűszer itt
½ kk *édes-erős steak bors fűszer
½ kk *chipotle füstölt paprika fűszer
2-3 nyomásnyi *sriracha chili szósz – ízlés szerint, ki milyen csípősen szereti
1 dl száraz vörösbor
víz vagy alaplé
Zöldhagymás burgonyagombóc gluténmentes recept: (Keto étrendet követőeknek ezt el kell hagyni, helyette ezt javaslom: itt)
Hozzávalók:
50 dkg héjában főtt burgonya, megtisztítva
egy csipet *őrölt szerecsendió
1 kk *Himalája só
½ kk *fehérbors
1 szál zöldhagyma zölddel együtt
15 dkg Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék itt - de az Aldiban is kapható
2 db tojás
Ragu főzés végén:
2 zacskó mozzarella sajt
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek
Mediterrán sertésragu mozzarella sajttal KETO recept
elkészítése:
Készítsük elő a hozzávalókat. A sertéscombot vágjuk kockára. A füstölt szalonnát csíkokra, kolbászt félbe, majd karikára, a hagymát apróra, a paprikát, a spanyol zellert, a paradicsomot kockákra vágjuk fel. A sárgarépát pucoljuk meg és vágjuk karikára. Ha mindennel elkészültünk, tegyük félre.
Hevítsük fel egy lábosba a kókuszolajat, majd pirítsuk át egy kicsit a kockára vágott sertéshúst. Ha kész, szedjük ki egy tányérba.
Ezután dobjuk bele a füstölt szalonnát és pirítsuk közepes állagúra, majd jöhet bele a kolbász is, majd a hagyma, melyet dinszteljünk meg, aztán sorba a többi: paprika, zeller, paradicsom és együtt pirítsuk kb. 5 perc. Közepes hőfokon végezzük.
Ezután adjuk hozzá a fokhagymát is, melyet reszeljünk le, vagy fokhagymanyomón nyomjuk át, jól keverjük el, majd jöhet a hús és a sárgarépa.
A hozzávalóknál lévő fűszerekkel ízesítsük a mediterrán sertésragut, öntsük fel a vörösborral, majd hagyjuk, hogy elfője a levét félig, majd adjuk hozzá vizet, vagy alaplevet. A lényeg, hogy ne lepje el a folyadék a ragut, törekedjünk arra, hogy sűrű szaftja legyen majd, ha elkészül. Lefedve kis lángon főzzük készre, akkor jó, ha a hús megpuhult.
Amíg fő a mediterrán sertésragunk, addig készítsük el a burgonyagombócot.
Gluténmentes zöldhagymás burgonyagombóc recept
elkészítése: - (Keto étrendet követőek, ezt hagyják el)
A burgonyát főzzük meg héjában, hámozzuk le, és egy krumplinyomón törjük át, még melegen. Hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután szórjuk meg lisztel és adjuk hozzá a tojást, fűszerezzük: sózzuk, borsozzuk és szórjuk meg őrölt szerecsendióval, apróra vágott zöldhagymával. Jól dolgozzuk össze, majd vizes kézzel apró gombócokat formáljunk belőle.
Ha elkészültünk, és már majdnem kész a sertésragu, akkor tegyük bele a gombócokat, rázzuk össze a ragut, így jól elhelyezkednek a gombócok a lábasban. Lefedve még kb. 10 perc alatt elkészülnek. Mielőtt letelik az idő, előtte kb. 2 perccel tépkedjük bele a két zacskó mozzarella sajtot. Így amire teljesen megfőnek a gombócok, a sajt is beleolvad a raguba. (Keto étrendet követőek, mandulaliszttel készült tésztával itt található fogyaszthatják.)
Forrón tálaljuk, a mediterrán sertésragut mozzarellával és a gluténmentes zöldhagymás burgonyagombóccal, csak úgy tegyük, az asztal közepére a lábast, és mindenki szed belőle. :)
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza