Különleges: Omlós linzer lime ízesítéssel és baracklekvárral töltve
2017. augusztus 23. írta: Klarissza24

Különleges: Omlós linzer lime ízesítéssel és baracklekvárral töltve

Könnyű és azonnali omlós finomság!


Egy klasszikus sütemény, mely a mai napig töretlen népszerűségnek örvend. :)


Minden ünnepkor, esküvőkor vagy akár hétköznapkor, hétvégén megtalálható legtöbbünk családi asztalán aprósüteményként, és szerintem nincs olyan ember, aki ne kóstolta volna, legalább egyszer, ha nem máskor, gyerekkorában... :)

A sütemény összetételét nézve már az ókori rómaiak is készítettek ehhez hasonlót, de az biztos, hogy a linzi torta a 17. század közepén már létező sütemény volt, nevét pedig az Ausztriában található Linz városáról kapta. A linzer tésztáját alapvetően sokféle módon ízesíthetjük, gazdagíthatjuk.


Én most, egy kellemesen lime aromájú, nagyon finom gluténmentes linzert készítettem. 10 perc munka, csak összegyúrjuk, kiszaggatjuk, és utána már csak sütni kell.

Kezdő háziasszonyoknak is ajánlom.

 


Omlós linzer lime ízesítéssel és sárgadinnyés baracklekvárral töltve gluténmentes
Hozzávalók:

200 g Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék itt – Aldiban is kapható
100 g Nagykun rizsliszt itt - Sparban is kapható
egy csipet Himalája só
3 púpos ek porcukor
20 dkg puha vaj - szobahőmérsékletű
1 db tojás sárgája
½ lime reszelt héja és leve

(aki nem gluténérzékeny, az használhat Bio tönkölybúza fehérlisztet)

Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.

Majd egy tálba tegyük bele a liszteket, egy csipet sót, a porcukrot és a lime reszelt héját és levét. Keverjük össze.

Ezután adjuk hozzá a vajat, és a tojássárgáját, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát, 1 perc alatt kész. Nagyon szépen összeáll a tészta.


Ezután tegyük ki egy nyújtódeszkára, melyet előtte lisztezzünk be Alfa-Mix lisztkeverékkel egy kicsit, és még egyszer, egy-két mozdulattal gyúrjuk át, majd nyújtsuk ki, - egy nyújtófával, vagy sodrófával, melyet előtte lisztezzünk be -, kb. 3-4 mm vastagságúra. Ha elkészültünk, akkor lisztezzük be a süteménykiszúró formát is, és szaggassuk ki a linzert, majd az egyik közepébe egy kisebb kiszúróval kört szaggatunk, ez lesz majd a teteje.

Tegyük sorba, a tepsibe, - a maradék tésztát megint gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, és kiszaggatjuk -, és a linzerek tetejét (mindegyiket), kenjük meg tojásfehérjével, és szórjuk meg kristálycukorral.


Majd tegyük be az előmelegített sütőbe. Sütési idő 8-17 perc között van, kinek milyen a sütője, és függ attól is milyen vékonyságúra nyújtjuk a linzer tésztát. Én kb. 4 mm vastagságúra nyújtottam, így a gázsütőmön 17 perc sütés kellett. Akkor jó, amikor kezd szép halvány aranybarna lenni a teteje, persze hozzájárul itt a cukor karamellizálódása is.


Ha elkészült, hagyjuk teljesen kihűlni. Majd sárgabaracklekvárral kenjük meg. Én már megbontottam az eltett sárgadinnyés-baracklekváromat (elkészítését itt olvashatod) és ezzel kényeztettem a linzer karikákat… :)


Kínálásnál szórjuk meg egy leheletnyi porcukorral.

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

 

süti beállítások módosítása