Retro mennyország: A mézes kókuszkocka
2017. augusztus 24. írta: Klarissza24

Retro mennyország: A mézes kókuszkocka

Napjaink egyik gyöngyszeme! 

 

A megunhatatlan fincsi menza süti. :) Ez a legjobb variáció a csoki és a kókusz találkozására, mely sokunk kedvence.

 


Hiába, na, ami finom, az finom és sose megy ki, úgymond a divatból. :) Sőt, a kókuszkocka igazi vendégváró édesség: tésztája napokig puha marad, így napokkal a vendégek érkezése előtt már elkészíthető. Igazi „nagymama” sütemény.

Biztosan Ti is emlékeztek, mekkora volt a lelkesedés, mikor a menzán kókuszkockát adtak ebédre. Azóta persze, mesélték páran, hogy nekik csalódás volt a menza kókuszkocka, mert a teteje égett, belül száraz, és alig volt rajta csoki, a kókusz pedig avas. Szerencsére én ilyet nem tapasztaltam a sulis menzai étkezéskor, így nekem csupa jó élményeim vannak a menzaétkezéssel, és a kókuszkocka sütivel. :) Már akkor is rajongtam értem, és azóta is. Sőt a lányomnak is ez lett az egyik kedvence, bár most egy kicsit már átalakítva. :) De ettől függetlenül nem veszített a fényéből, sőt örök kincs marad a receptjeim között.


Mézes kókuszkocka recept gluténmentes
Hozzávalók:

80 g Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék ittAldiban is lehet kapni
35 g Nagykun rizsliszt itt - Sparban is lehet kapni
60 g őrölt mandula - Aldiban, Sparban is lehet kapni
1¼ kk sütőpor
1 csipet *Himalája só
100 g porcukor
125 ml olvasztott vaj – kihűlve
125 ml tej
2 db tojás
1 ek méz
Rumos-csokoládé öntet recept:
20 dkg vaj
15 dkg porcukor
4 ek holland natúr kakaópor
100 ml tej
2 tk rumaroma
Kókuszkocka hempergetéséhez:
30 dkg kókuszreszelék

(Aki nem gluténérzékeny az használhat 115 g Bio tönkölybúza fehérlisztet és 60 g őrölt mandulát)


Mézes kókuszkocka recept
elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A vajat olvasszuk fel a mikróban, vagy tűzhelyen, és hagyjuk kihűlni.
A liszteket, a sütőport, sót szitáljuk át egy tálba. Majd adjuk hozzá a porcukrot, őrölt mandulát.
A tojást, tejet tegyük egy mérőedénybe, és jól keverjük össze.
Ezután a kihűlt olvasztott vajat, mézet adjuk hozzá az mandulás-liszthez és egy robotgép segítségével keverjük el, olyan morzsás állaga lesz. Majd öntsük hozzá a tojásos/tejes keveréket és jól keverjük el a robotgéppel, kb. 5 perc.


Béleljünk ki egy kisebb tepsit, sütőpapírral, majd öntsük bele az elkészült tészta masszát. Majd tegyük az előmelegített sütőbe és süssük kb. 20-25 percig. Nekem a gázsütőmön 20 perc kellett, ekkor tűpróbát végezzünk. Majd hagyjuk teljesen kihűlni a mézes süteményt.

Ezután vágjuk fel kisebb kockákra.


Majd készítsük el a rumos-csokoládé öntetet receptjét: Egy lábasba tegyük bele a vajat és kezdjük el felolvasztani, majd adjuk hozzá a porcukrot, és a kakaóport és a tejet, jól keverjük el, majd főzzük össze. Ha kész vegyük le a hőről, és adjuk hozzá a vanília aromát.


Egy lapos tányérba öntsük a kókuszreszeléket. Majd a kockára vágott mézes süteményt forgassuk meg a rumos csokoládéöntetbe, majd egy villa segítségével kiemelve, a kókuszreszelékbe hempergessük bele, és tegyük egy tálcára szép sorjában.

Ha elkészültünk, kínálhatjuk kedves családunknak, vendégeinknek ezt a csábító kókuszos finomságot.

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

süti beállítások módosítása