Minden földi jóval: Töki pompos a kenyérlángos gluténmentesen
2017. augusztus 30. írta: Klarissza24

Minden földi jóval: Töki pompos a kenyérlángos gluténmentesen

A töki pompos egy megmosolyogtató magyaros név. :)

 

Sok néven ismert: vakarék, langalló, töki pompos, kenyérlángos

 

Megtalálható rendezvényeken, magyar vásárokon, borfesztiválokon, ahol nélkülözhetetlen gasztronómiai velejárója az eseményeknek. De persze otthon is elkészíthető finomság. Kemencében sütve a legfinomabb, de sütőben is nagyszerűen elkészül.


És hogy mi az eredete a töki pomposnak? az alábbiakban olvashatjátok:

A töki pompos nem más, mint az amúgy kemencés lángos, vagy langalló néven ismert kenyérféle, megrakva tejföllel, hagymával, szalonnával, sajttal. A National Geographic honlapján a következőket olvashatjuk a témában:
"A magyar konyhában az ősi, honfoglalás kori ételek mellett vezető szerepet játszanak a török hódoltság alatt meghonosodott étkek, amelyek közül a lángos vagy langalló az egyik legnépszerűbb. Bár a hódoltság hozta magával, azonban már az ókori rómaiak is ismerték a lángost, amely most a magyar konyha palettáját színesíti. A jellegzetesen török étel, azaz a pita vált a magyar nemzeti gasztronómia egyik alapvető részévé, lángos, vagy, ahogy egyes területeken, régiótól függően nevezik: langalló, kemencés lángos, lángos kenyér vagy töki pompos néven. Neve a láng szóból eredeztethető. "
A töki pompos odáig vitte, hogy ma már külön honlapja is van. Ezen elnevezés esetében a fenti etimológiával nem megyünk semmire, mert amíg a lángos szó kikövetkeztethető a lángból, a pompos semmiképpen sem vezethető vissza a pomp-ra. Legalábbis nem leszünk tőle okosabbak. Szláv eredetű szó ugyanis, amely a tájnyelvben vastagtésztát jelent. A töki jelző pedig a Tök nevű település melléknéviesülése: egy ott élő, pompos-sütéssel foglalkozó család helyeztette szabadalmi oltalom alá a nevet. Forrás

De tény, hogy igazán laktató és mindenki szereti, legyen az gyerek, felnőtt egyaránt. Kezdőknek is ajánlom, mert tényleg egyszerű elkészíteni, attól függetlenül, hogy keleszteni kell, de minden percet megér. :) És, aki gluténérzékeny, annak sem kell lemondania erről a finomságról. 


Töki pompos a kenyérlángos recept gluténmentesen
Hozzávalók:

½ kg Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék itt - de az Aldiban is kapható
3 darab közepes burgonya
1 kk *Himalája só
2½ dkg friss élesztő
1 kk cukor
400 ml tej
Feltét:
2 db lila hagyma – vékony fél karikára vágva
1 konzerv kukorica
1 csomag bacon szalonna
2 csomag mozzarella sajt
10-15 dkg gouda sajt – reszelve
kb. egy nagy doboz tejföl fele
2-3 gerezd fokhagyma - átnyomva
Tepsi olajozásához:
kókuszolaj

(aki nem gluténérzékeny, az használhat Bio tönkölybúza fehérlisztet)



Töki pompos a kenyérlángos recept
elkészítése:

A burgonyát mossuk meg és tegyük fel 1 kk sóval főzni (héjastul). Ha megfőtt pucoljuk meg, és még melegen egy krumplinyomó segítségével nyomjuk át egy tálcára, és hagyjuk szétterülve kihűlni.

150 ml kéz meleg tejbe tegyük bele a cukrot, keverjük el, majd morzsoljuk bele a friss élesztőt, tegyük félre, és hagyjuk min. 15 percig, hogy felfusson.

A maradék 250 ml tejet is langyosítsuk meg egy bögrébe, majd tegyük félre.

A lisztet mérjük ki, a felét tegyük a tálba, utána adjuk hozzá a sót, keverjük el, majd öntsük rá a másik fele adag lisztet, (így nem fog érintkezni közvetlenül a felfuttatott élesztővel a só, mely ellenkező esetben tönkre tehetné a tésztát).


Majd adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, és a kihűlt krumplit. Majd kezdjük el összekeverni, és adagoljuk a bögrébe félre tett maradék tejet hozzá. Ha összeállt a tészta, tegyük ki egy kicsit meglisztezett konyhapultra (vagy vágódeszkára) és gyúrjuk át, akkor jó, ha szép sima és laza állagú (tehát nem keménynek) a kelt tésztánk, és már nem is ragad a kezünkhöz, vagy a konyhapulthoz a tészta.

Majd egy ecset segítségével olajozzuk ki egy tálat és tegyük bele a tésztát kelni, a tetejét is megkenhetjük olajjal. Majd egy fóliával letakarva, hagyjuk 1 órát kelni.

Reszeljük le a sajtot, a mozzarella sajtot vágjuk fel kockára. A fokhagymát pucoljuk meg, és nyomjuk át egy fokhagyma nyomón, vagy reszeljük le, és keverjük el a tejföllel. A lila hagymát vágjuk fel vékony fél karikára. A bacon szalonnát pedig szintén vágjuk fel egy kicsit vastagabb csíkokra, én egy olló segítségével pikk-pakk fel szoktam vágni, gyorsabba megy, mint a késsel. Majd, ha készen vagyunk az előkészületekkel, tegyük félre.


Ha letelt az idő a kelt tésztának, akkor egy kicsit gyúrjuk át a megkelt tésztát, majd egy tepsit kenjünk át, kókuszolajjal, és helyezzük bele, majd egyengessük el a tepsiben a kezünkkel. A közepét szurkáljuk meg villával. Ezt követően a 180 fokra előmelegített sütőbe süssük elő 5 perc.
Ezután vegyük ki a tésztát, vigyázva meg ne égessük magunkat a forró tepsivel. Majd kenjük meg a tésztát a fokhagymás tejföllel, szórjuk rá a bacon csíkokat, a szeletelt lila hagymát, szórjuk meg kukoricával, majd a mozzarella és végül a gouda sajtot is tegyük rá.


Majd tegyük bele vissza a sütőbe a töki pompost, és süssük addig, amíg ráolvad a sajt, olyan szép arany barna színe nem lesz. Nekem ez a gázsütőmön még 22 percet vett igénybe, hogy készen legyen.


Ha elkészült, szeleteljük fel nagyobb kockákra, és kínáljuk kedves családunknak, barátainknak ezt a finom sok sajtos baconos kenyérlángost.

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

 

süti beállítások módosítása