Marokkói stílusban, egyszerűen!
Könnyű és különleges. :)
Szerintem ez a legjobb, ami egy csirkével történhet. Imádom a csirke húst, annyiféleképpen lehet variálni, különböző pácokkal megbolondítva, mindig más és más ízletes finom és gyors elkészítésű finomságot kapunk.
Ha salátával tálaljuk, egy könnyed vacsorának is elmegy. Így biztosan nem unjuk meg, és nem lesz egyhangú az étkezésünk. Ez az ízletes sült csirke, pácolt marokkói stílusban egyszerűen fenséges. Mit is mondhatnék róla még, egyszerűen ki kell próbálnotok ezt is, a sok sült csirke receptem mellett, :) miért? Mert megéri…
Marokkói sült csirke KETO, zöldséges rizzsel recept gluténmentes
Hozzávalók:
3 db csirkecomb – alsó/felső
Himalája só – ízlés szerint
Pác:
½ tk pirított őrölt kömény
½ ek citrom leve
4 ek olívaolaj
1 tk Kalocsai pirospaprika
1/8 tk fahéj
1/8 tk őrölt gyömbér
½ tk kurkuma
½ tk cayenne bors
½ tk durvára tört szecsuani bors
3 gerezd fokhagyma – átnyomva
Zöldséges rizs: (Keto étrendet követőek hagyják el)
Hozzávalók:
1 ½ csésze Jázmin rizs vagy rizs
2 ½ csésze, forró víz – vagy alaplé
Himalája só – ízlés szerint
szecsuani bors durvára darált
1 doboz konzerv kukorica – lé nélkül
1 szál zöldhagyma – apró karikára vágva
1 kis friss chili – apróra vágva
1 ek kókuszolaj
A hozzávalóknál lévő fűszereket, a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek
Marokkói sült csirke KETO, zöldséges rizzsel recept
elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Mossuk meg a csirkecombokat, és vágjuk ketté, így összesen 6 db csirkecombunk lesz. Itassuk le róla a felesleges vizet egy papírszalvétával, és vagdossuk több helyen, 3-4 helyen és sózzuk meg jól, minden oldalát és tegyük félre.
Egy száraz serpenyőben, pirítsuk meg az egész köményt, vigyázzunk, meg ne égjen hamar elkészül. Ezt követően tegyük egy mozsárba, vagy darálóba. Ha ezzel megvagyunk, a többi (fenti) pác hozzávalókat is adjuk hozzá, és törjük össze.
Az összekevert fűszerpáccal dörzsöljük be a csirkét, a bevagdosott részhez is jól nyomkodjuk be a pácot, hagyjuk állni egy fél órát, vagy akár egy éjszakát is.
Tegyük egy tepsibe, tegyünk rá kókuszzsírt, és fedjük le alufóliával, és (vegyük vissza a sütő hőfokát 180 fokra) és kb. 30-40 percig süssük. Ezt követően fólia nélkül, 200 fokon, még kb. 10-15 percig süssük ropogósra a marokkói csirkecombokat. Akkor jó a sült csirke, amikor könnyen leválik a csontról a hús és szép ropogós a külseje. Grillsütőben, vagy kerti faszenes grillen, vagy sütőzacskóban is süthetjük.
Amíg sül a csirke készítsük el a rizst: Egy serpenyőbe tegyük bele a kókuszzsírt vagy olajat, ha már felhevült, akkor a megmosott rizst, pirítsuk meg egy kicsit – Addig pirítom, amíg kb. a rizsszemek fele már csont fehérré pirult, de a másik fele még az olajtól kissé szürkébb színű, olyan üveges színű, ahogy mondani szokták -, és adjuk hozzá a vizet, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
Közepes lángon felforraljuk, fedő alatt, utána alacsony hőfokon még jó 8-10 percig főzzük, amíg be nem szívja az összes vizet a rizs. Majd kapcsoljuk le a hőt és hagyjuk fedő alatt pihentetni, egy konyharuhát is rátehetünk, hogy a gőzbe pihenjen.
Addig öntsük le a kukoricáról a levet, vágjuk fel a chilit és a zöldhagymát. A megsült csirke kurkumás szaftját, tegyük egy serpenyőbe és dobjuk bele a chilit, zöldhagymát és a kukoricát, forgassuk át egy pár percig. Majd a kész rizshez adjuk, és egy villa segítségével keverjük össze a rizst, és tálalásnál a marokkói sült csirke mellé kínáljuk.
*Tipp: Sokan kedvelik a gyors rizst, azt is lehet használni hozzá, ha épp sietünk és nincs kedvünk bíbelődni a rizsfőzéssel. pld. Uncle Bans’s, ez jó minőségű, ha választani kell, ezt ajánlom. A dobozon lévő utasításnak megfelelően, főzzük meg a rizst, és a fentiek szerint ízesítsük.
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza