Kiskondér: A legjobb marhahúsleves KETO
2017. október 07. írta: Klarissza24

Kiskondér: A legjobb marhahúsleves KETO

Az ünnepi asztal mesteri fogása!

 

Aminek meg kell adni a módját, az a húslevesek főzése.  

 



A levesek igen fontos szerepet töltenek be mindennapi étkezésünkben. Amellett, hogy hozzájárulnak a napi folyadékfogyasztáshoz, finomak, telítenek is.

Késő őszi időben, vagy a zord télen, netán kora tavasszal is, hazaérve, egy kicsit átvacogva, igazán jól esik átmelegedni, és ehhez egy tál kiadós, forró marhahúsleves is nagyban hozzásegíthet. Sok zöldséggel, akár egy kiskondérral megéve :) gazdag főfogásnak is beillik, néha nem is kíván utána az ember mást. Csak esetleg egy pohárka jóféle bort. :)

Biztos, mindenkinek van egy szupi receptje, nekem is, én így készítem:



Marhahúsleves KETO rizstésztával recept gluténmentes
Hozzávalók:

3-4 db marha velős csont
2-3 db marhahúsos csont
50 dkg marhahús levesbe vagy marhacomb vagy marhalábszár
2 db vöröshagyma – félbe vágva, megpirítva
2 gerezd nagy fokhagyma
Keményebb zöldségfélék:
4 db sárgarépa
2 db fehérrépa
1 db karalábé
1 db zellergumó
Puhább zöldségek:
1 db kisebb karfiol
½ kisebb kelkáposzta
2 db paprika
2 db paradicsom
2 db zeller szár (spanyol zeller)
1 db zöldhagyma – zölddel együtt
½ szál póréhagyma
1 db chili paprika
A megfőtt leves végén kell beletenni, és még 3 perc főzési idő:
1 csokor petrezselyem - összekötve
1 csokor zellerlevél - összekötve
5 db csiperkegomba – aki szereti, de elhagyható
Fűszerek:
1 db csillagánizs
2 db szegfűszeg
1 kk ötbors szemes fűszer
¼ kk kömény
2 szelet friss gyömbér
4 db marhahúsleves kocka (házi vagy Bio gluténmentes)
1-2 kk Himalája só – ízlés szerint
Levesbetét:
rizstészta cérnametélt itt
(Keto étrendnél el kell hagyni!)


A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek
http://www.azsiabt.hu/termekek/fszrkev?page=1



Marhahúsleves KETO recept

elkészítése:
(főzési idő 3,5-4 óra)
Az előkészített leveshúst, húsos csontot, velős csontot megmossuk, és bő, hideg vízben feltesszük, úgy, hogy jól ellepje a víz, és fedő alatt a legalacsonyabb hőfokon elkezdjük főzni.

Ha a húslé felforrt, szűrőkanállal leszedjük a tetejéről a habot és tovább főzzük, a következő habot is leszedjük, és hozzáadjuk a hozzávalóknál lévő fűszereket, és tovább lassan főzzük, hogy csak gyöngyözve forrjon. 


(*Tipp: A hagymát héjastól keresztben kettévágjuk, és (a vágási felületét) rostlapon, tűzhelylapon vagy száraz serpenyőben feketére pirítjuk, majd így főzzük bele a levesbe. Szép aranysárga színt ad, és finom ízt a levesnek.)


A megtisztítjuk a zöldségeket egészben, vagy félbe/negyedekre vágva felszeleteljük.

Ezt követően, a levesbe beletesszük a keményebb zöldségeket. Ha már majdnem félig megpuhult a zöldség, akkor a gyengébb (hamarabb megfövő) zöldségeket tesszük bele, ha minden megpuhult (figyelni kell rá, hogy ne följön szét a zöldség, viszont a hús akkor jó, ha már leesik a csontról) kóstoljuk meg a levest, szükség esetén ízesíthetjük sóval, borssal, de ekkor még kell rajta forralnunk egyet.


A legvégén adjuk hozzá a gombát, petrezselymet, zeller levelet, még egy percig összeforraljuk, majd a tűzről levével, 30 percig pihentessük.

Ezután a főtt zöldségeket és a húst óvatosan vegyük ki a levesből külön tálaljuk. A velőt a csontból rázzuk ki, és fokhagymás pirítóssal, (gluténmentesen étkezőknek pirított lepénykenyérrel) sózva, borsozva, előételként tálaljuk.
Merőkanállal merjük ki a levest, egy sűrű szűrön, vagy gézlapon keresztül, hogy ne törjön össze és a lehető legtisztább legyen.


A finom marhahúsleves mellé kínálhatunk külön megfőzött levestésztát: gluténmentes: a rizstészta cérnametélt, üvegtészta, (csak forrázni kell) – nem gluténmentes: a cérnametélt, csigatészta (ezt főzni kell). De önmagában zöldségekkel is kiváló társunk lehet a mindennapokban, ez a forró, szívet-lelket melengető leves. 



Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza


Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

 

süti beállítások módosítása