Nagyi kakaós süteménye, vaníliás-tejfölös pudingkrémmel
2017. november 04. írta: Klarissza24

Nagyi kakaós süteménye, vaníliás-tejfölös pudingkrémmel

Egy szelet mennyország 30 perc alatt!

 

Ínycsiklandó és gyors sütike, olcsó és elronthatatlan finomság.


Hétvégére, hétköznapra, sőt vendégvárónak is kiváló, hiszen előtte való nap is elkészíthető. Nagyi kevert sütijét alakítottam át, gluténmentesre. Isteni finom lett, érdemes elkészíteni. :)

Bár én túl hamar vettem ki a hűtőből és szeleteltem, várhattam volna még, de ilyenkor már türelmetlen vagyok. :) Mert csak kóstolnám, és enném mihamarabb, olyan vagyok, mint Hakapeszi maki, ha kap, eszíííí… :)

Igazi, kezdőknek való sütemény, mert roppant egyszerű elkészíteni.


Kakaós sütemény, vaníliás-tejfölös pudingkrémmel recept - gluténmentes

Kakaós tészta:
Száraz hozzávalók:

200 g Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék itt – Aldiban is kapható
100 g Nagykun rizsliszt itt – Sparban is kapható
50 g Holland kakaópor
2 kk sütőpor
1 kk szódabikarbóna
egy csipet Himalája só
Nedves hozzávalók:
250 g cukor
4 db tojás
150 ml langyos kávé
150 ml olaj
250 ml joghurt
Vaníliás-tejfölös pudingkrém:
3 csomag vaníliás pudingpor – főzős – Én Spar terméket használtam, ez is gluténmentes, és db/39,- Ft
800 ml tej
150 g cukor – ízlés szerint, lehet több is
1 csomag vaníliás cukor
2 púpos ek mascarpone
350 ml 20% tejföl
200 ml tejszín

(aki nem gluténérzékeny, az használhat 300 g Bio tönköly fehér búzalisztet)


Kakaós sütemény
elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt, 180 fokra.
A tojásokat a cukorral, egy robotgép segítségével habosra keverjük. Majd a kávét, olajat és a joghurtot, tegyük egy mérőpohárba és jól keverjük el. Majd adjuk a tojásos, cukros keverékhez.

A liszteket, kakaót, sót, sütőport, szódabikarbónát mérjük ki, majd szitáljuk át egy sűrű szűrön. Majd apránként adagoljuk a tojásos keverékhez, a lisztes keveréket.


Ezután egy közepes tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd öntsük bele a masszát. 180 fokos előmelegített sütőbe, süssük 25-30 percig. Nekem a gázsütőmön 30 perc alatt sült meg.

Ha megsült, akkor hagyjuk teljesen kihűlni.


Amíg sül a kakaós piskótatésztánk, addig készítsük el a vaníliás-tejfölös pudingkrémet.

A pudingport öntsük egy kisebb fazékba, majd adjuk hozzá egy kis tejet és keverjük el, majd adjuk hozzá a többi tejet és főzzük sűrűre. Ha elkészült, kapcsoljuk le a hőt alatta, majd ízesítsük cukorral, vaníliás cukorral és jól keverjük el. Kóstoljuk meg, aki édesebben szereti, tehet még bele cukrot. Hagyjuk egy kicsit hűlni. Addig keverjük össze a mascarponét a tejföllel. Amikor már nem annyira tűzforró a pudingunk, inkább langyos, akkor keverjük hozzá a mascarponés tejfölös krémet. Majd hagyjuk teljesen kihűlni.


Addig verjük kemény habbá a tejszínt, és ha teljesen kihűlt a tejfölös-pudingos krémünk, óvatosan keverjük bele.

Amire ezzel is elkészültünk, addigra kakaós süteményünk is kihűlt, majd vágjuk ketté, és kenjük meg a tejfölös-pudingos krémmel. Majd, tegyük a hűtőbe, kb. 1-2 órára, hogy jól összeálljon a krém.
De lehet egy egész éjszakán át is a hűtőbe. Tehát, ha vendégeket hívunk, ez egy jó kis vendégváró süti, mert előre is elkészíthető.

Kínálásnál, szórjuk meg porcukorral.



De, aki szereti, csoki mázzal is díszítheti.
Így készül:
150 g "Lindt Excellence" vagy „Moser Roth” 70%-os étcsokoládé
50 g vaj
Elkészítés:
A csokoládét vágjuk apróbb darabra. Majd egy kisebb fazékba töltsünk egy kis vizet, majd rá egy hőálló tálat, ebbe tesszük bele az apróra vágott csokoládét és a vajat, hagyjuk felolvadni, majd keverjük el.
Ha készen vagyunk, ezt a csoki mázat csurgassuk rá, a kakaós sütemény tetejére.
Díszítésként, mandulapehellyel vagy dekor cukorkával is megszórhatjuk.



Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza


Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

 

süti beállítások módosítása