Aki Márton napkor nem eszik libát, az egész évben éhezni fog!
2017. november 09. írta: Klarissza24

Aki Márton napkor nem eszik libát, az egész évben éhezni fog!

A hagyományok szerint!

 

Szent Márton napja, az újbor ünnepe!

Legendák, jóslatok, babonák, hagyományok, finomságok receptjei, programok, és sok más érdekesség. :)

November 11-e Márton nap. Ehhez a naphoz rengeteg hiedelem, mondás és szokás kötődik. Ezek oka, hogy ilyenkor jártak le az éves szerződések, ilyenkor fizették ki a pásztorokat, vagyis lehetett mit és miből ünnepelni.

 

 

 


Márton nap története
A legenda szerint Szent Márton a Római Birodalom Pannónia tartományának Savaria nevű városában (mai Szombathely) látta meg a napvilágot 316-ban vagy 317-ben egy római tribunus (elöljáró) fiaként. A római császár katonájaként szolgáló Márton a franciaországi Amiens városában egy hideg téli estén odaadta meleg köpenyének felét egy nélkülöző koldusnak. Aznap éjszaka álmában megjelent Jézus a koldus alakjában. Innentől kezdve nem a hadsereget, hanem Istent szolgálta, megkeresztelkedett. Misszionáriusként sok jót cselekedett. Jóságáról még életében legendák keringtek, püspökké akarták szentelni. A monda szerint mikor ennek hírét vette, az érte jövő küldöttek elől nagy alázatosságában a ludak óljába bújt. A szárnyasok azonban gágogásukkal, szárnyuk verdesésével óriási zajt csaptak, így elárulva Márton rejtekhelyét. Mártont 371-ben püspökké szentelték és haláláig, 398-ig Tours-ban segítette a rászorulókat.

Legendák
Egyéb időjárással kapcsolatos „jóslások” is kötődnek ehhez a naphoz: ha Márton napján havazik, gyakran elhangzott: „Eljött Márton szürke lovon.” “Ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható.” Sokfelé azt tartják, hogy a Márton napi idő a márciusi időt mutatja. Egyes területeken úgy hiszik a Márton-napi jeges eső korai tavaszt jelent. A néphit szerint a Márton-napi eső nem jelent jót, mert utána rendszerint fagy, majd szárazság következik.



Babonák

  • A népi hagyomány szerint a Márton-napi sült lúd mellcsontjából jósolták meg a téli időjárást: amennyiben a sült liba mellcsontja fehér színű, akkor hosszú, havas, hideg tél várható.
  • Ha a mellcsont piros, csak amolyan fekete karácsonyos, locs-pocs időre lehet kilátásunk.
  • Ha Márton napján a libák korcsolyáznak, akkor karácsonykor bízvást bőrig áznak" - hangzik a mondás.


Jóslás

  • Püspökfalat
    A Márton napján sütött libából mindig illett küldeni a papoknak is. Ráadásul a küldött rész leggyakrabban az állat hátsó fele volt, ezért ezt el is nevezték püspökfalatnak.
  • Éves jövendölés
    A hiedelem úgy tartja, hogy aki kicsit ittas lesz Márton napján az újbortól, az megszabadul a következő évben a fej- és gyomorfájástól. 
  • Házimunka
    Azt tartották, ha ezen a napon dolgozol, például mosol, vagy teregetsz, akkor ezzel az összes jószágodat veszélybe sodrod. 

A köztudatban
Azonban ezzel a nappal kapcsolatban a Márton-napi lakomák a legismertebbek. A hiedelem szerint ludat illik enni ezen a napon, mert, aki Márton-napján nem eszik libát, az majd egész évben éhezikÚgy hitték minél többet isznak, annál egészségesebbek lesznek. Tipikus ételek ezen a napon a libaleves és libasült párolt káposztával és zsemle- vagy burgonyagombóccal. Márton az újbor bírája is, ilyenkor ugyanis már iható az újbor. A Márton-napi lúdpecsenyés vacsora végén már kiforrott újborral szokás koccintani, ezt hívják Márton poharának. A must ilyenkor változott borrá, az egész évi fáradozás gyümölcse ekkor mutatkozott meg, az eredménnyel pedig szívesen el is dicsekedtek a boros gazdák. A folytatást itt és itt olvashatod.


Márton napi és hétvégi programokról:
itt tájékozódhatsz.

Libás finomságok nélkül, nem telhet el a Márton nap, mely sokaságról, az alábbi linkre kattintva olvashatsz:
Libaleves gazdagon
Ropogós libacomb
Ludaskása
Mártonnapi libaleves kacsából
Márton napi sült libamell


További érdekességeket,
az alábbi linkre kattintva találsz, érdemes, ki ne hagyd!
Püspökfalat, marhavész és boldogság
Újborok Márton nap előtt


És befejezésképpen, Csokonainak tulajdonítják a következő tréfás verset:
"Nyársraítéltetett Márton-napi lúd" búcsúzó liba dalát:

"Már liba koromban hallottam e napnak
Hírét, hogy innepe van Mártony papnak.
Rég tudom, hogy ilyenkor a torkos babona
Eleitől fogva nyársra ludat vona,
Mert apám, anyám is mikor megölettek,
E nyalánk szokásnak áldozati lettek."

 

Mindenkinek minden jóság és finomság!

Ha tetszett a cikk, kérlek, oszd meg másokkal is... Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza



süti beállítások módosítása