Diós-fahéjas sütőtökös csiga, mascarponés cukormázzal
2017. november 11. írta: Klarissza24

Diós-fahéjas sütőtökös csiga, mascarponés cukormázzal

Ha ősz, tél, akkor bizony sütőtök!

 

Elképesztő sütemény gluténmentesen, egy kihagyhatatlan finomság.

 


Nincs is jobb egy langyos, puha kelt tésztás diós-tökös csigánál. :)
Én már, az ünnepekre hangolódva, készítettem el ezt a finom gluténmentes sütőtökös fahéjas csigát. Rajta a mascarpone cukormázzal. Hát mit mondjak, mind elfogyott. Isteni finom. :)

Ajánlom családi összejövetelekre, hátvégekre, ünnepekre, karácsonyra, szilveszterre, de akár egy hétköznapi finomságnak is kiváló. Nagyon részletesen leírtam a recept menetét, így a kezdők is elkészíthetik. Elképesztő sütemény lett gluténmentesen, és ez tényleg, egy kihagyhatatlan finomság. :)


Diós-fahéjas sütőtökös csiga recept, mascarponés cukormázzal
Hozzávalók:
(18-20 db)
1 közepes sütőtök fele
Kovászhoz:
1½ cup=375 ml 3,5% tej
½ cup=125 ml olaj
½ cup=125 ml cukor
Majd a kovászhoz hozzáadunk:
1 csomag szárazélesztő
1 cup=250 ml sütőtökpüre
Száraz hozzávalók:
4 cup=1000 ml Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék itt - az Aldiban is kapható
½ tk őrölt fahéj
¼ tk őrölt szerecsendió
¼ tk őrölt fahéj
A megkelt tésztához adjuk:
½ cup=125 ml Alfa-Mix gluténmentes lisztkeveréket itt - az Aldiban is kapható
½ púpos kk sütőpor
½ kk csapott szódabikarbóna
½ kk *Himalája só
Töltelék:
10 dkg paradió (vagy pekándió vagy (magyar dió-aki nem allergiás rá) – késsel apróra vágva
8 dkg vaj - felolvasztva
1 cup=250 ml cukor
½ kk őrölt fahéj
¼ kk őrölt szerecsendió
½ kk őrölt gyömbér
Mascarponés cukormáz
Hozzávalók:

250 g mascarpone - szobahőmérsékletű
1¾ cup porcukor
¼ cup 3,5% tej
egy csipet *Himalája só

(aki nem gluténérzékeny, az használhat Bio tönköly fehér búzalisztet)

Én ezeket a mérőedényeket használtam, ha nagy méretben megszeretnéd tekinteni, katt a képre:

Mennyiségek méréséhez, (pld. 1 cup? mennyi dkg? és sok más infó, az alábbi linkre kattintva, olvashatsz:
Mérleg nélkül, jó, ha tudjuk


Fahéjas sütőtökös csiga
elkészítése:

A „sütőtök” felét megpucoljuk, nagyobb darabba vágjuk, és 180 fokon, alufóliával letakarva, sütőben 45 percig süssük. Ha kész, kikanalazzuk a hájából egy turmixba, és összepürésítjük. Majd tegyük félre.

A „töltelék” hozzávalóknál a paradiót (én ezt használtam, sajnos nem kaptam pekándiót, az olcsóbb lett volna. A lányom allergiás a magyar dióra, így nekünk ezt a drágább változatot kell használnunk), vágjuk apróra egy kés segítségével, ha készen vagyunk, tegyük félre. A cukrot, fahéjat, szerecsendiót, gyömbér keverjük el, a vajat olvasszuk fel külön, majd ezeket is tegyük félre.


Majd a „kovászhoz”, mérjük ki a tejet, olajat, cukrot, és öntsük egy lábasba, majd felmelegítjük, de csak annyira, hogy meleg legyen, elolvadjon a cukor, ne forrásig. Majd levesszük a tűzről és hagyjuk egy pár percig hűlni, olyan kéz melegre, kb. 50 fokosra.

Majd „a kovászhoz hozzáadjuk”, az élesztőt, és az összeturmixolt kimért sütőtök-pürét, keverjük el, és tegyük félre, amíg az élesztő megteszi a hatását, kb. 5 perc.


Amíg kel a kovász, addig mérjük ki a „száraz hozzávalókat”, keverjük össze, majd apránként keverjük a sütőtökös-élesztős folyadékhoz, és keverjük össze. Majd letakarva 30 percig meleg helyen kelni hagyjuk.

Ha megkelt a tészta: Akkor kimérjük a hozzávalóknál lévő „megkelt tésztához adjuk” alapanyagokat, elkeverjük és hozzáadjuk, a tésztához, majd szintén elkeverjük.


A deszkát, vagy konyhapultot belisztezzük (Alfa-Mix gluténmentes liszttel) jól, és kiborítjuk a tésztát. Ragadós lesz, ne ijedjünk meg, összegyúrjuk gyors mozdulatokkal egy kicsit. (Én a kezemet is liszteztem többször).
Majd megint belisztezzük, ha szükséges a deszkát, és egy belisztezett nyújtófával, vagy sodrófával téglaalapra nyújtjuk, kb. 1 cm-re, gyors mozdulatokkal.

A megkelt tészta, deszkára téve-kilapítva kezünkkel, kinyújtva sodrófával és megszórva fahéjas-diós cukorral, majd felszeletelve. Katt a képre, ha nagy méretben, megszeretnéd tekinteni.

 

 

 

 

 

Ezután, középre öntjük az olvasztott vajat és elkenjük, kezünkkel, vagy ecsettel. Majd megszórjuk az ízesített fahéjas cukorral és az apróra vágott dióval. Majd a szélétől kezdve, apró és gyors mozdulatokkal, feltekerjük a tésztát, elejétől a végéig tekergetjük, oda és vissza. Majd ha teljesen feltekerjük, akkor a végét a tésztához csippentjük, és megfordítjuk, hogy az legyen alul. De közben lisztezzük be a kezünket, mert ragadós a tészta, így könnyebb feltekerni. (Ha esetleg néhol kilyukadna, (mert esetleg túl vékonyra nyújtottuk, vagy leragadna) nem gond, csippentjük össze, és tekerjük tovább, a végén majd görgessük át, az összetekert tészta rudat. Így könnyen megoldható a kisebb hiba, hiszen tudjuk, hogy a gluténmentes liszt, azért másképp viselkedik, mint a búzaliszttel készült tészta)

Ezt követően egy késsel bő 1 cm darabokat vágunk, és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.

Ha készen vagyunk, akkor hagyjuk még 20 percig, konyharuhával letakarva kelni. Ezután 180 fokos előmelegített sütőben 15-18 percig süssük. Nekem a gázsütőmön 20 perc kellett.


Amíg sül a sütőtökös fahéjas csigánk, addig készítsük el a „mascarpone cukormázt”: A szobahőmérsékletű mascarponét, porcukrot, tejet és a sót, tegyük egy tálba, és keverjük el egy robotgép segítségével. Majd tegyük félre.

A mascarponés cukormázt, a sütőből kivett, megsült és forró fahéjas tökös csigák tetejére kanalazzuk, elosztva, hogy minden csigára jusson. Szépen belefolyik a réseken.


Hagyjuk egy kicsit hűlni, és kínálhatjuk kedves családunknak, barátainknak, ezt a finom gluténmentes sütőtökös fahéjas csigát. 



Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

süti beállítások módosítása