Varázslatos: Mákos sütemény narancsos mascarpone krémmel
2017. december 21. írta: Klarissza24

Varázslatos: Mákos sütemény narancsos mascarpone krémmel

A mágikus mák!

 

Mi bizony nagykanállal esszük, egyszerűen bolondulunk érte. 30 perces gyors süti, csak összekevered és már sütheted is. :)


A mákos sütemények egész évben a kedvenceink, számtalan sütit, pitét, tortát és krémet töltünk a kis fekete szemekkel. Ünnepekkor, családi összejövetelkor, és igazán év vége felé kiemelt szerepet kap a mágikus mák. 
Míg más kultúrában, a mákot fűszerként használják, csupán péksüteményre szórva, mi bizony nagykanállal esszük. Bolondulunk a mákért, legyen az a híres mákos guba, kalács, béles, és a jó bejgli vagy muffin receptek, szinte szerteágazó a kis hazánkban a felhasználása. Szereti felnőtt, gyerek egyaránt. :)


Arról nem is beszélve, hogy a mák gluténmentes, így liszt nélkül is elkészíthető sok sütemény. Ilyen az alábbi recept is. Érdemes elkészíteni, mert nagyon finom, igazán fényt varázsol az ünnepi asztalra.
Kezdőknek is ajánlom, mert szinte elronthatatlan és gyorsan készen van. :)


Mákos sütemény narancsos mascarpone krémmel gluténmentes recept
Hozzávalók:
(kis tepsi)
5 db tojás
7 ek cukor
1 dl olaj
150 g darált mák
1 kk sütőpor
egy csipet Himalája só
½ ek mézeskalács fűszerkeverék
2 db narancs reszelt héja
2 ek kandírozott narancs gyümölcs
2 ek kandírozott lime gyümölcs
Narancsos mascarpone krém:
250 g mascarpone - szobahőmérsékletű
4 ek porcukor
1 db narancs leve
1 csomag vaníliás cukor
Tetejére:
2 ek kandírozott lime gyümölcs



Mákos sütemény
elkészítése:

A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, egy robotgép segítségével, és közben hozzáadjuk a reszelt narancshéját. Szép halványsárga színe legyen, akkor jó.


Majd a tojás fehérjét kemény habbá verjük egy csipet sóval.

A mákot keverjük össze a mézeskalács fűszerkeverékkel és a sütőporral.

Ezt követően, a cukros tojáshoz, hozzáadjuk az olajat, az összekevert darált mákot, és teljesen simára keverjük.


Ezután a tojásfehérje habból 3 evőkanálnyit a masszához adunk, és jól elkeverjük, ezzel lazítjuk a tészta masszát.
Majd a kandírozott gyümölcsöt is elkeverjük a tésztába, és a többi habot is hozzá adjuk, de itt már óvatosan keverjük el, hogy könnyed, laza tészta állagot kapjunk.

Sütőpapírral kibélelt tepsibe, (vagy lehet tortaformába is) öntjük a masszát. Egy kicsit oda ütögetjük az asztalhoz a tepsit, így szépen elegyengetődik a tészta massza.


Majd az előmelegített sütőbe rakjuk, és 20-30 percig süssük. 20 percnél végezzünk tűpróbát. Nekem a gázsütőmön 20 perc kellett. Ha megsült, hagyjuk kihűlni teljesen.

Addig készítsük el a narancsos mascarpone krémet:
Összekeverjük a mascarponét, a porcukorral, a narancs levével, és a vaníliás cukorral, majd a teljesen kihűlt mákos süteményre kenjük, majd szórjuk meg kandírozott lime gyümölccsel.


Majd tegyük be a hűtőbe egy 15-20 percre, hogy a mascarpone krém már ne legyen folyós. Ha letelt az idő, kínálhatjuk kedves családunknak és vendégeinknek ezt az isteni finom mákos süteményt narancsos mascarpone krémmel.


Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

 

süti beállítások módosítása