Édes-steak borsos sült lazac tejszínes kapormártással KETO
2018. január 30. írta: Klarissza24

Édes-steak borsos sült lazac tejszínes kapormártással KETO

Ízek birodalma!

 

Ennél jobb, már nem is lehetne. :) Kalandra fel! 



Imádom a lazacot, bővelkedik többszörösen telítetlen zsírsavakban, így jótékony hatással van az érrendszerre. Sőt, a benne található astaxantin festékanyag (ami a rózsaszín színét adja) csökkentheti a gyulladást jelző fehérje szintet, és az örökítő DNS-re is jó hatással van!


Mindezek fényében, egészséges, és a fitt diétába, fogyókúra étrendbe, és az egészséges étrendbe is beilleszthető. Mindenkinek ajánlom, mert nagyon finom, és jó hatással van a szervezetünkre. Sőt akár vendégvárónak, vagy az ünnepi asztalon is megállja a helyét.
Kezdők is könnyedén elkészíthetik, mert nagyon egyszerű recept és viszonylag gyorsan is készen van. :)


Édes-erős steak borsos sült lazac KETO gluténmentes recept
Hozzávalók:
2 db lazacszelet vagy annyi szelet, ahány főnek tálalunk
Himalája só
édes-erős steak bors durvára darált fűszer
½ citrom leve
4 dkg vaj
3 ek extra szűz olívaolaj

A hozzávalóknál  lévő fűszereket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek
http://www.azsiabt.hu/termekek/fszrkev?page=1



Édes-steak borsos sült lazac KETO
elkészítése:
A lazacszeleteket sütés előtt legalább egy fél órával ízlés szerint sózzuk, megszórjuk édes-steak borssal és csepegtessük meg a citromlével, majd hagyjuk állni, hogy az ízek jól átjárják.

Egy teflon serpenyőbe melegítsük össze a vajat, és az olívaolajat, majd amikor már kellően felhevült tegyük bele a lazacszeleteket. (Ha bőrrel együtt süssük, akkor a bőrös felükkel lefelé. ) Ezután kisebb lángon addig süssük, még a bőre kezd ropogósra sülni, és a hal húsa legalább a feléig kezd kifehéredni. Ez kb. pár perc, és közben locsolgassuk meg a forró zsiradékkal.


Ekkor helyezzük be a serpenyőt közepes hőmérsékletű sütőbe, majd süssük a lazacot még 10-15 percig, hogy a halhús kellően átsüljön. Akinek nem hőálló a serpenyője, az a nyelét tekerje be több réteg alufóliával, mielőtt betenné a meleg sütőbe.

Ezután vegyük ki a sütőből, majd óvatosan helyezzük át a megsült lazacszeleteket egy tányérra, és tálalásig tartsuk melegen.

 

Tejszínes-kapormártás koktélrákkal recept gluténmentes 
Hozzávalói:
1 csokor kapor
2 csapott tápióka liszt vagy kukoricakeményítő (keto étrendbe: 2 g konjac liszttel sűrítünk)
4 dl tejszín
1 dl száraz fehérbor
Himalája só
őrölt fehérbors - ízlés szerint
egy csipet cukor - ízlés szerint
2 kk kapribogyó
5 dkg vaj
250-300 g koktélrák
citrom leve - ízlés szerint



Tejszínes-kapormártás KETO
elkészítése:
A kaprot vágjuk fel nagyon apróra.

A vajat hevítsük fel, adjuk hozzá a koktélrákot, majd kezdjük el pirítani, kapribogyót, pár perc. Felöntjük fehérborral. A tejszínnel keverjük össze a tápióka lisztet, vagy kukorica keményítőt (keto étrendbe a konjac lisztet) és adjuk hozzá, keverjük el, majd a kaprot, borsozzuk, egy kis eritritet, vagy cukrot és pár perc és készen is van. Ízesítsük a végén citromlével és sózzuk, kóstoljuk meg, hogy kell – e sózni, mert a kapribogyó már eleve sós.


Tálaláskor helyezzük tányérra a lazacszeletet, öntsük nyakon a tejszínes kapormártással, majd tegyünk mellé a családnak a hercegnőburgonyát, ketosok pedig csak tejszínes kapormártással fogyasszák, isteni finom, de aki nagyon szeretne köretet, krumpli helyett zellerből készítse el a hercegnőzellert. :) Lentebb az elkészítés alapja.

*Megjegyzés: Ha gyerekeknek is készül, ők nem igazán szeretik a kaport, így nekik külön készítsük el a mártást, és hagyjuk ki még a fehérbort és a kapribogyót, mert azt sem fogják megenni, viszont dúsíthatjuk egy kis reszelt sajttal nekik. Imádni fogják.


Hercegnőburgonya gluténmentes recept 
Hozzávalók:
80 dkg burgonya (keto étrendben elhagyni, helyette zellert használni)
4 ek vaj
0,5 kk őrölt szerecsendió
1 kk fehérbors
0,5 dl tejszín
Himalája só
3 db tojássárgája


Hercegnőburgonya, hercegnőzeller KETO recept
elkészítése:
Egy fazékban puhára főzzük meg a héjas burgonyát, (vagy zellert) sózzuk meg a vizet. Majd öntsük le róla a forró vizet, öntsük rá hideget, és pucoljuk meg a krumplit, majd még melegen nyomjuk át egy krumplinyomón. Majd a vajat és tojássárgáját, egyenként adjuk hozzá, és jól keverjük el. Ízesítsük a fenti fűszerekkel, adjunk hozzá egy kis tejszínt, jól keverjük el, hogy olyan krémes állagú legyen.


Majd tegyük egy habzsákba, egy csillag alakú nyomóformával dió nagyságú halmokat formázzunk, egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. Majd olvasztott vajjal, kenjük meg a tetejét, és tegyük az előmelegített 180 fokos sütőbe, és süssük szép aranybarnára.

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
https://www.instagram.com/klarissza43/
https://www.instagram.com/fincsifalatka.blog.hu/

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

 

süti beállítások módosítása