Igazi csúcskategóriás hókifli!
A gyerekkorom kedvence. :)
Hétvégére, kerti partira, családi összejövetelre, csajos délutánokra, ünnepekre, igazi vendégváró finomság. Szerintem nincs olyan ember, aki ne szeretné.
Ezt a finomságot, most gesztenyével készítettem el. Imádom, gyerekkoromban nagyon sokat készített anyukám, a lekvárossal együtt. Viszont, én most gluténmentesen készítettem el a lánykámnak. De persze búzaliszttel is elkészíthető.
Kezdőknek is ajánlom, akár első sütemény készítéséhez is. :)
Gesztenyés hókifli gluténmentes recept
Hozzávalók:
280 g Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék itt – Aldiban is kapható
220 g rizsliszt itt és itt – Sparban is kapható
Aki nem gluténérzékeny elkészítheti Bio tönkölybúza fehér liszttel is
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet Himalája só
1 kk sütőpor
4 ek cukor
250 g margarint - hideg
Majd hozzáadunk:
2 db tojássárgája
6 ek 20% tejföl
Gesztenyés töltelék:
250 g Bio gluténmentes gesztenyepüré (75%-os gesztenyét tartalmaz) - Sparban kapható
20 ml rumaroma
5 dkg vaj
1 csomag vaníliás cukor
Sütés után, még forrón:
50-80 g porcukor
2-3 csomag vaníliás cukor
Gesztenyés hókifli
elkészítése:
A kétféle lisztet, a vaníliás cukrot, sütőport, cukrot egy sűrű szitán átszitáljuk.
Ezt követően, hozzáadjuk a kockára vágott margarint, és elmorzsoljuk. Akkor jó, amikor olyan zsemlemorzsa állagú a tészta.
Majd hozzáadjuk a tojássárgáját és a tejfölt, jól összedolgozzuk a kezünkkel a tésztát, majd fóliába becsomagolva, tegyük a hűtőbe 1 órára.
Ha letelt az idő, melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Ezután lisztezett (Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék) deszkára tegyük a tésztát, majd lisztezzük be a nyújtófát, vagy sodrófát is, és nyújtsuk ki a tésztát kb. 1-2 cm vastagra. Lisztezzünk be egy poharat, vagy kör alakú szaggatót, és köröket szaggatunk ki a tésztából.
A töltelék hozzávalóit habosra keverjük, majd tegyük a hűtőbe egy kb. 5 percre, könnyebben lehet vele dolgozni.
Ezután a kiszaggatott tészta körök szélére kb. egy fél kk-nyi gesztenyés tölteléket töltünk, és feltekerjük, kifli alakúra formázzuk. Sütőpapíros tepsibe helyezzük sorba a gesztenyés hókifliket.
Előmelegített 180 fokos sütőben, 12-15 perc alatt süssük készre. Nekem a gázsütőmön 15 perc kellett.
Keverjük össze a porcukrot a vaníliás cukorral. Ha megsült a gesztenyés hókifli, még forrón szedjük a vaníliás porcukorba és hempergessük bele, majd szedjük egy tálcára. Hagyjuk egy kicsit hűlni, és utána már falatozhatjuk ezt a finom gluténmentes gesztenyés hókiflit.
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza