Ellenállhatatlan: Omlós gesztenyés hókifli
2018. április 14. írta: Klarissza24

Ellenállhatatlan: Omlós gesztenyés hókifli

Igazi csúcskategóriás hókifli!

 

A gyerekkorom kedvence. :)


Hétvégére, kerti partira, családi összejövetelre, csajos délutánokra, ünnepekre, igazi vendégváró finomság. Szerintem nincs olyan ember, aki ne szeretné.
Ezt a finomságot, most gesztenyével készítettem el. Imádom, gyerekkoromban nagyon sokat készített anyukám, a lekvárossal együtt. Viszont, én most gluténmentesen készítettem el a lánykámnak. De persze búzaliszttel is elkészíthető.
Kezdőknek is ajánlom, akár első sütemény készítéséhez is. :)



Gesztenyés hókifli gluténmentes recept
Hozzávalók:

280 g Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék itt – Aldiban is kapható
220 g rizsliszt itt és itt – Sparban is kapható
Aki nem gluténérzékeny elkészítheti Bio tönkölybúza fehér liszttel is
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet Himalája só
1 kk sütőpor
4 ek cukor
250 g margarint - hideg
Majd hozzáadunk:
2 db tojássárgája
6 ek 20% tejföl
Gesztenyés töltelék:
250 g Bio gluténmentes gesztenyepüré (75%-os gesztenyét tartalmaz) - Sparban kapható
20 ml rumaroma
5 dkg vaj
1 csomag vaníliás cukor
Sütés után, még forrón:
50-80 g porcukor
2-3 csomag vaníliás cukor

 

Gesztenyés hókifli
elkészítése:

A kétféle lisztet, a vaníliás cukrot, sütőport, cukrot egy sűrű szitán átszitáljuk.

Ezt követően, hozzáadjuk a kockára vágott margarint, és elmorzsoljuk. Akkor jó, amikor olyan zsemlemorzsa állagú a tészta.


Majd hozzáadjuk a tojássárgáját és a tejfölt, jól összedolgozzuk a kezünkkel a tésztát, majd fóliába becsomagolva, tegyük a hűtőbe 1 órára.

Ha letelt az idő, melegítsük elő a sütőt 180 fokra.


Ezután lisztezett (Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék) deszkára tegyük a tésztát, majd lisztezzük be a nyújtófát, vagy sodrófát is, és nyújtsuk ki a tésztát kb. 1-2 cm vastagra. Lisztezzünk be egy poharat, vagy kör alakú szaggatót, és köröket szaggatunk ki a tésztából.

A töltelék hozzávalóit habosra keverjük, majd tegyük a hűtőbe egy kb. 5 percre, könnyebben lehet vele dolgozni.


Ezután a kiszaggatott tészta körök szélére kb. egy fél kk-nyi gesztenyés tölteléket töltünk, és feltekerjük, kifli alakúra formázzuk. Sütőpapíros tepsibe helyezzük sorba a gesztenyés hókifliket.

Előmelegített 180 fokos sütőben, 12-15 perc alatt süssük készre. Nekem a gázsütőmön 15 perc kellett.


Keverjük össze a porcukrot a vaníliás cukorral. Ha megsült a gesztenyés hókifli, még forrón szedjük a vaníliás porcukorba és hempergessük bele, majd szedjük egy tálcára. Hagyjuk egy kicsit hűlni, és utána már falatozhatjuk ezt a finom gluténmentes gesztenyés hókiflit.

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

 

süti beállítások módosítása