Miccs a szaftos kolbászkák KETO
2018. május 18. írta: Klarissza24

Miccs a szaftos kolbászkák KETO

Világjáró étek! 

Az örök és megunhatatlan kedvenc! Ha elkészíted és megkóstolód örökké a rabja leszel. :)

 

 

Ez is az egyik legnépszerűbb erdélyi étel a csorba leves után, a mics, miccs, mititéj vagy, ahogy mi nevezzük, miccsi. Eredetéről megoszlanak a vélemények, úgy tudni a Balkánon született, és onnét vette át a román konyha. Bár a balkáni országokban is készítenek hasonlót, mint pld. a csevap, csevapcsicsi.

Ha röviden lehetne ezt az ételt jellemezni, akkor különböző típusú (eredetileg háromféle) darált fűszeres hús keveréke, kisütve. De pusztán disznóhúsból is érdemes kipróbálni, nem fogunk csalódni. Általában faszenen-grillrácson sült kolbászszerű finomság, melyet egyszerűen hosszúkásra formázunk és rádobva a sütőrácsra szép aranybarnára sütünk.


Erdélyben nincs is olyan hely, ahol nem találkoznánk vele naponta, vásárokban, piacokon, bevásárló központ mellett stb. Mindenhol érezni az illatát. Nehéz neki nem ellenállni, olyan egyedülálló ízük van, hogy sehol máshol, ezt nem tudják visszaadni. Mi is nagyon megkedveltük, ezt a finomságot, Brassóban kóstoltuk meg legelőször. :)

Akkor jó, ha jó arasznyi kolbászkákat sodrunk, inkább vékonyabbak legyenek, mert sülés közben éppen tökéletes hosszúra-vastagra ugranak össze. Így a külsejüket bátran süthetjük, mert úgyis puhák lesznek. Ha kerti grillen sütjük, eleinte ne nyúljunk hozzá 1-2 percig, mert különben szétesnek, ha az első oldalán nem sül meg rendesen. Szokták sörrel, borral locsolgatni, így még gazdagabb lesz az ízük, minden oldalát süssük meg.


De persze serpenyőbe, frituba is kisüthető, bár így nem kapja meg azt a füstös jellegű ízt, de merem állítani, hogy így is nagyon finom, én is így készítettem most.
A gyerekek kedvéért, mert ők imádják a ropogós finomságokat, és jobban is megeszik, én most egy kicsit a külsejét sütés előtt megszórtam összedarált nachossal, elképesztő finom lett, érdemes így is kipróbálni. :)


Mics miccs mititej vagy mititei a ropogós szaftos kolbászkák, muzsdéjos káposztasalátával KETO gluténmentes recept
Hozzávalók:
½ kg sertéshús darálva (én lapockát használtam
(de bármilyen darált húst használunk, érdemes a 80-20% arányt figyelembe venni, tehát 20%-os zsírtartalma legyen mindenképpen) - de lehet sertéshús, marhahús és bárányhús keverve
2 nagy gerezd fokhagyma - átnyomva
1 szál zöldhagyma, zöldjével együtt - apróra vágva
Fűszerek:
½ kk Himalája só
½ kk koriander mag - összetörve
1 kk ötbors fűszer - de lehet feketebors is
1 kk szódabikarbóna
½ kk őrölt kömény
1 kk csombor – borsikafű néven fut itthon
1 mk kakukkfű
1 dl szénsavas ásványvíz - ezt apránként adagoljuk hozzá
Sütéshez:
1 ek kókuszzsír
nachos – daráljuk meg egy kicsit durvára – de ez elhagyható (keto étrend esetén 80% szénhidrátcsökkentett kenyeret felkockázunk, megpirítjuk sütőben, hagyjuk kihűlni, ledaráljuk és ezt használjuk panírozáshoz, így gyerekek könnyebben megeszik, illetve natúron nyársra húzva grillezve a legtökéletesebb ketos kaja.)
Salátához:
1 kis fej jégsaláta 
1 db kisebb sárgarépa
1 szál zöldhagyma, zöldjével együtt, vagy lilahagyma
paradicsom
retek
uborka
magkeverék
Muzsdéj öntet:
2-4 gerezd fokhagyma - ízlés szerint
egy nagy csipet Himalája só
egy-két csipet ötbors fűszer - ízlés szerint
egy csipet őrölt kömény
2 ek extra szűz olívaolaj
½ dl szénsavas ásványvíz
3 púpos ek tejföl
kb. 50-60 ml majonéz (keto étrendbe házi majonézt, Ajoli mártást csinálhatunk recept itt)
egy kisebb citrom felének a leve

A hozzávalóknál lévő fűszereket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek
http://www.azsiabt.hu/termekek/fszrkev?page=1

 


Ropogós mics-miccs-mititei szaftos kolbászkák
elkészítése:

A darált húst vagy a kevert darált húsokat, a fűszerekkel fűszerezzük, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, fokhagymát és a szódabikarbónával együtt jól összedolgozzuk, majd apránként hozzáadjuk a szénsavas ásványvizet és mindig jól keverjük össze, és csak utána adjuk hozzá a következő vízmennyiséget, amíg el nem fogy a fent megadott mennyiség. Egy éjszakára a hűtőbe rakjuk, így az ízek jól átjárják a húst, összeérnek.


Másnap a húsból apró kolbászkákat formálunk, enyhén olajos kezünkkel hengereket kreálunk, egy picit lenyomkodjuk, és egy serpenyőbe egy ek kókuszzsírt hevítünk és megsütjük. Süthetjük grill sütőben, frituban, vagy nyáron a faszenes kerti grillen, a kerti partik, kiváló vendégváró falatkája is lehet.
De lehet akár a gyerekek kedvéért, vagy magunk kedvéért is, mielőtt megsütjük, megszórjuk darált kenyérmorzsával (80% csökkentett szénhidrátkenyeret, kockára vágjuk, megpirítunk, olívaolaj, fokhagymapor, kakukkfű, ötbors és himalája só, majd ha kihűlt megdaráljuk) a ropogósság kedvéért. :)


A muzsdéj pedig nem más, mint fokhagymaszósz. Az ország egyes vidékein szinte minden étel mellé kínálják, eszik.
Sima muzsdéj alap: Az áttört fokhagymát elkeverjük sóval, egy kis citromlével, majd hozzá csurgatunk 1-2 evőkanál extra szűz olívaolajat, ha jól elkevertük olyan állaga lesz, mint a házi majonézhez hasonló.  
Ezt tovább lehet ízesíteni tejföllel, sózzuk, vagy akár joghurttal is ízesíthetjük, tejföl helyett. Vagy adhatunk hozzá majonézt, vagy hozzáreszelhetünk egy friss paradicsomot és csomborral (azaz borsikafűvel) ízesíthetjük. Bárhogyan is készítjük, mindig nagyon finom muzsdéjt kapunk. De a lényeg, hogy Erdélyben és egész Romániában nem esznek flekkent, sült halat, malacot muzsdéj nélkül. 


Én így készítettem: Egy tálban, 2-4 gerezd fokhagymát átnyomunk, sózzuk, olívaolajjal elkever, majd felöntjük szódavízzel, és lefedve, egy éjszakára a hűtőbe tesszük. – A szénsav ugyanis kiszívja a fokhagyma erejét, élénkíti az ízét. - Utána tejföllel, majonézzel és egy kis citromlével, fűszerekkel ízesítettem.


A salátához a jégsalátát, sárgarépát zsülienre vagy apróra vágjuk a zöldhagymával együtt. Paradicsomot, retket szeletekre, az uborkát vághatjuk hajszál vékonyra egy zöldségpucolóval, (a vizes közepére nem lesz szükség). Tegyük össze a zöldségeket, keverjük át, szórjuk meg vegyes magkeverékkel, és tálalásnál kínáljuk hozzá a muzsdéj öntetet. 


Mártogatósként a húshoz szoktak még BBQ öntetet adni, friss kenyérrel vagy sült krumplival vagy mustárral, savanyúsággal is tálalható.
És ne felejtsük el, hogy sütéskor a miccs akár a felére is összezsugorodhat, ezért érdemes nagyobbra hagyni a kolbászkákat, ha kicsi 3-5 centiméteres darabokat készítünk az túlzottan kiszáradnak a sütés végére.

Én sajtos-zöldhagymás réteges és omlós pogácsával kínáltam, isteni finom, receptjét az alábbi linkre kattinva olvashatod: (keto étrend esetén, ez nem ajánlott!, helyette salátával, zöldéségkörettel ehető pld. brokkoli, karfiol, vagy sült zeller)
Sajtos-zöldhagymás pogácsa 

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
https://www.instagram.com/klarissza43/
https://www.instagram.com/fincsifalatka.blog.hu/


Jó étvágyat és jó egészséget!

Klarissza

És, hogy mi az eredete vagy esetleg mendemondája a miccsinek, az alábbiakban olvashatod. A történetet a kolléganőnk, édesanyja mesélte el, hogy igaz-e vagy sem, azt nem tudom, de én így hallottam. :)



Kb. a 19-20 század fordulóján történt Bukarestben, volt egy jól menő fogadó, ahol nagyon finom kolbászkákat szolgáltak fel. Jó árakkal dolgozott a kocsmáros, el is terjedt róla, a „lej és a kolbász” elnevezés, ugyanis 1 lejért 1 kolbászt kaphatott a betérő fáradt és éhes utazó, és 1 lejért kaphatta meg az itókáját is hozzá, hiszen valamivel le is kellett öblíteni ezt a finomságot. Szóval ebben a fogadóban egyszer csak elfogyott a bél, ugye amibe töltötték a kolbászkákat. A kocsmáros sem volt rest, gondolt egyet, (hiszen a betérő éhes vendégeket nem küldhette el), fogta magát és megsodorta, formázta a kolbászokat a kész masszából, és úgy meztelenül, dobta őket a sütőre. A kolbászkák megsültek, és finom étvágygerjesztőek voltak, csupán egyetlenegy bajuk volt, hogy kicsiny, picinyre összeugrottak, összementek. Meg is jegyezte az egyik vicces vendég: „ej de kicsik ezek a kolbászok!” :) és a krónika szerint, ezen kolbászkákra, rájuk is ragadt a „mici (miccs)”, illetve a „mititej (mititéj)”név, amit ma is használunk, ezekre a finomságokra. :)

 

süti beállítások módosítása