Mosolyra csábító: Fanta szelet
2018. május 26. írta: Klarissza24

Mosolyra csábító: Fanta szelet

Egy finom frissítő szelet!


Mely olyan szép, mint a napsugár, és igazán mosolyt csal az arcunkra, egy nyári délutánon, egy finom kávé mellett. :)

 


De ki ne ismerné ezt a finom és fantasztikus fanta sütit, más néven üdítős szelet, mirinda szelet, én most fantával készítettem el, és gluténmentesen, sőt mascarpone túrós krémmel.


Ezzel az ellenállhatatlan nyalánksággal elcsábíthatod a családodat, vendégeidet, és a siker garantált. :) Kezdőknek is ajánlom, nagyon részletesen leírtam, így elronthatatlan sütemény, nyugodtan hozzáfoghatnak.




Fanta szelet mascarponéval gluténmentes recept
Hozzávalók:
(23 cm tortaforma)
7 db tojás
7 ek csapott cukor
4 ek Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék itt – Aldiban is kapható
2 ek rizsliszt itt és itt – Sparban is kapható
(aki nem gluténérzékeny, az használhat Bio tönköly fehér búzalisztet, vagy bármilyen sima lisztet, ugyanannyi anyaghányadban)

2 ek Holland kakaópor
egy csipet *Himalája só
1 csomag sütőport
50 ml olaj
Mascarponés túrókrém:
500 g zsíros túró
120 g cukor
250 g mascarpone – szobahőmérsékletű
2 csomag vaníliás cukor
1 db citrom reszelt héja
Fanta túrós szelet tetejére, Fanta vaníliapuding:
700 ml szénsavas zéró Fanta üdítőital
2 csomag „Haas” gluténmentes vanília pudingpor
1 ek citrom leve
3½ ek cukor

 



Fanta szelet mascarponéval
elkészítése:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tortaformát béleljük ki, az alját, sütőpapírral.

A kimért liszteteket, sütőport, kakaóport szitáljuk át egy sűrű szitán. Majd tegyük félre.


A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét egy csipet sóval, a hozzávalóknál lévő cukor felével kemény habbá verjük, egy robotgép segítségével. Majd tegyük félre.


A tojássárgáját a maradék cukorral kikeverjük, akkor jó, ha szép halványsárga színe van, és úgymond nem ropog a cukor a robotgép alatt. :)
*Tipp: Kezdőknek még, de van egy másik trükk is, amikor a robotgép habverőjét kivesszük a masszából és egy 8-as számot tudunk rajzolni a lecsurgó massza keverékéből, és ez látszik, na, akkor tuti ki van keverve a tojás, a cukorral. :) Majd óvatosan, fokozatosan csurgassuk a tál oldalánál bele az olajat és közben keverjük el.


Ezután a felvert tojáshabot adjuk a cukros tojás sárgája keverékhez, és egy konyhai lapáttal, vagy fakanállal, óvatosan keverjük el, mindig alulról, felfelé keverjük, így nem törik össze a hab, és levegős lesz.

Ezt követően adjuk hozzá a kakaós átszitált lisztkeveréket és a fakanállal keverjük el.


Majd öntsük a sütemény masszát a tortaformába, és süssük 180 fokon kb. 20-25 percig. Ekkor végezzünk tűpróbát. Ha beleszúrunk a közepébe egy hústűt, és nem ragad rá a tészta, akkor megsült.

Ha készen lett, hagyjuk teljesen langyosra hűlni, majd csatoljuk le a tortaforma oldalát és vágjuk ketté a tortát.


Addig készítsük el a mascarponés túrókrémet: A hozzávalóknál lévő alapanyagokat tegyük egy tálba, a túrót törjük össze villával, és utána adjuk hozzá a többi alapanyagot. Majd a robotgép segítségével keverjük el. Majd tegyük félre.


Majd jöhet a fantás vaníliapuding elkészítése: Tegyük egy kisebb fazékba a pudingport, majd a kimért fanta üdítőital egy kis részével öntsük fel, jól keverjük el simára, majd adjuk hozzá a többi üdítőitalt, és főzzük sűrűre. Ha kész, vegyük le a hőt, ízesítsük cukorral és citromlével. Majd jól keverjük el. Ezután egy fóliával takarjuk le, úgy hogy hozzáérjen a puding tetejére mindenhol a fólia, így nem fog úgymond bebőrösödni a teteje hűlés közben.

Amíg hűl a fantás vanília pudingunk, addig kenjük meg a túrós mascarpone krém háromnegyedével a torta közepét, majd tegyük rá a tetejét, és a fennmaradó negyedmennyiségű túrókrémet, pedig a tetejére kenjük rá, szépen igazgassuk el egy spatula segítségével.

Ha már nagyon, de nagyon langyosra hűlt a pudingunk, keverjük össze, és öntsük a torta közepére, majd egy spatulával igazgassuk el.


Alufóliával letakarva, úgy hogy ne érjen a pudingos részhez az alufólia, tegyük a hűtőbe, pár órára, amíg megdermed a puding a tetején. Nekem egy egész éjszakát volt bent, mert én másnapra sütöttem. :)

Tálalásnál mentával díszítve kínáljuk, kedves családunknak, barátainknak, vendégeinknek.


Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza


Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza


süti beállítások módosítása