A kis kedvence: Sült tarja Memphisi módra, salátával és krumpli chipsszel
2018. szeptember 23. írta: Klarissza24

A kis kedvence: Sült tarja Memphisi módra, salátával és krumpli chipsszel

Úgy ahogyan a nagy „Ő” szereti!

 


Kényeztetés felsőfokon. :)



Azt hiszem, hogy egy "NŐ" erős, független és magabiztosnak érzi magát, amikor a kedves kis otthonában, betér a konyhájába és jó ételt kreál, vagyis főz a családjának.
És persze, hogy elégedettséggel tölti el, amikor férj Urának örömet szerez, a nagy "Ő", pedig egy óriási vigyorral a száján nyugtázza az arcán, amikor valamit ízletesnek talál. :) Magyarán mondva vigyorog, mint a vadalma, vagy mint egy tejbetök. :) és közben csak lapátolja magába a falatokat, és csak annyit mormog az orra alatt, még a végére sem érve, hogy van még??? :) 
Nos, ez a fincsi sült tarja is ilyen, persze ha húsról van szó, jöhet bármennyi mennyiségben a pasiknak. :) 
Kezdőknek is ajánlom, mert könnyű elkészíteni és nagyon fincsike, kár lenne kihagyni. :)

 


Sült tarja Memphisi módra, salátával és krumpli chipsszel gluténmentes recept
Hozzávalók:
6 szelet tarja
*Száraz fűszerpác:

5 ek barnacukor (én ezeket szoktam használni: mauritiusi nádcukor turbinado barnacukor, kókuszcukor)
4 tk füstölt paprika itt
1½ tk édes-erős steak bors
1 tk fokhagymapor
4 tk Himalája só
½ tk chili pehely
¼ tk vöröshagymapor
¼ tk tk őrölt kömény
¼ tk szárított oregáno
¼ tk szárított zsálya
¼ tk szárított majoranna
¼ tk szárított petrezselyem
¼ tk fehér bors
Saláta:
jégsaláta
paradicsom
uborka
zöldhagyma
retek
paprika
vegyes szezámmag
Balzsamecetes öntet:
6 ek *extra szűz olívaolaj
2 ek*balzsamecet
egy csipetnyi *Himalája só
*őrölt fekete bors
Díszítés:
édesburgonya szalagchips - én itt szoktam rendelni az édesburgonyát
*sült krumpli fűszerkeverék szerecsendióval itt
Sütéshez:
kókuszzsír és serpenyő, vagy tepsi
vagy kontaktgrill, fritu, vagy grillsütő, de kerti grill is tökéletes hozzá


A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek

 


Sült tarja Memphisi módra, salátával és krumpli chipsszel
elkészítése:

A fenti hozzávalóknál lévő fűszereket összekeverjük. Majd tegyük egy kis fűszeres üvegbe. Ha marad belőle, jó lesz későbbiekben. :) Majd a tarja szeleteket kenjük át extra szűz olívaolajjal, majd az összekevert fűszerrel szórjuk meg, ízesítsük. Ha elkészültünk, tegyük be a hűtőbe egy éjszakára. A pihentetjük a hűtőbe, egy éjszakát, akkor mielőtt sütnénk, vegyük ki fél órával előbb a hűtőből, majd újból szórjuk meg a fűszerkeverékkel. De ha nagyon sietünk, akkor minimum, legalább 15-30 percig állni hagyjuk, hogy beszívja a fűszert a hús. Ez minden hús fűszerezésnél érvényes.
*Tipp: a tarja szeletek széleit jó ha bevagdossuk egy picit pld. egy olló segítségével vagy egy éles késsel, így sütésnél nem pöndörödik fel a széle.


Addig készítsük el a salátát, és a balzsamecetes saláta öntetet: vágjuk fel a zöldhagymát, jégsalátát, vékony szeletekre, paradicsomot, retket, paprikát, uborkát. Majd a balzsamecetes saláta öntet keverékét tegyük egy kis befőttes üvegbe és jól rázzuk össze. Mehet minden a hűtőbe, tálalásig.

Ezután készítsük el az édesburgonyaszallag chipset, mely így készül: Az édesburgonyát megpucoljuk, megmossuk, leszárítjuk, majd egy zöldségpucolóval szép édesburgonyaszalagokat szelünk le, úgy, hogy mindig forgatjuk a kezünkbe az édesburgonyát.


Ha elkészültünk, akkor kókuszzsírban süssük ki, lehet frituban, serpenyőben is sütni. Vigyázzunk rá, mert pillanatok alatt megsül, gyorsan kell dolgozni vele. Majd szedjük ki egy fém tepsibe, egymás mellé és szórjuk meg szerecsendióval ízesített sült burgonya fűszerkeverékkel.

*Tipp: A sült krumpli tálalásig, úgy marad igazán ropogós, ha nem egymásra szedjük, hanem ahogy fentebb is írtam, egy nagy tepsibe szoktam egymás mellé tenni, így a gőzben nem puhul meg, mint amikor egymásra pakoljuk. Ez igaz, minden rántott ételre is. :)


Ezt követően süssük meg a Memphisi sült tarját. Én grillsütőbe, vagy kontaktgrillbe is szoktam sütni, de nagyon megfelelő a serpenyő, tepsi, vagy a sütőzacskó is. Ha sütőzacskóba sütjük, itt találod, hogyan kell elkészíteni. Kinek, melyik verzió tetszik. Majd tálalásnál halmozzuk mellé a salátát, locsoljuk meg a balzsamecetes saláta öntettel és szórjuk meg vegyes magkeverékkel, és mehet a sült tarja tetejére az édesburgonyaszalag chips.



Persze más köretet is adhatunk még hozzá a saláta mellé, főtt vajas burgonya, krumplipüré, rizs, rizibizi, ki, amit kíván és szeret. :)

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

süti beállítások módosítása