Gyerekkorom kedvence: Képviselőfánk vaníliapudinggal és tejszínhabbal
2018. október 23. írta: Klarissza24

Gyerekkorom kedvence: Képviselőfánk vaníliapudinggal és tejszínhabbal

A legfinomabb csoda!

 



Mutatós, puha, krémes, olyan mintha egy darabka felhőbe harapnál, és nyakig maszatos leszel, sőt még az orrocskád is. :)


Ez mindenkit levesz a lábáról, nem lehet megunni, könnyű elkészíteni, és az íze tökéletes, szinte a mennybe repít.
Gyermekkoromban, emlékszem, hogy amikor anyukámmal és apukámmal elmentünk a cukiba, akkor négyféle finomságot ettünk mindig: krémest, gesztenyepürét, fagylaltot és a csodát a képviselőfánkot. :)
Bár gyerekkoromba még nem voltak gluténérzékenyek, én most ezt a finomságot gluténmentesen lányomnak készítettem el, hiszen ma van a születésnapja. :)

Boldog szülinapot kislányom. :) 



Mennyeien finom lett, érdemes elkészíteni ezt a házi gluténmentes képviselőfánkot, sőt nemcsak gluténmentesen érdemes hozzáfogni, hiszen a házilag elkészített finomságok a legjobbak, kezdőknek is ajánlom, mert könnyű elkészíteni. :)

 

 

Képviselőfánk vaníliapudinggal és tejszínhabbal gluténmentes recept
Hozzávalók:
Égetett tésztához: (18 db közepes fánk)
200 ml tej
egy csipet só
egy nagy csipet cukor
250 margarin vagy vaj 
180 g Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék + 2 púpos ek, ha szükséges
(aki nem gluténérzékeny, az használhat Bio tönköly fehér búzalisztet, vagy bármilyen sima lisztet, ugyanannyi anyaghányadban)
20 g rizsliszt
egy nagy csipet sütőpor
5 db „L” tojás – én mindig „L” tojást használok
Teteje lekenéséhez:
1 tojás és egy kis víz felverve
Krémhez:
2 tasak vaníliás pudingpor – gluténmentesen itt
1000 ml tej
4 ek cukor – ízlés szerint, lehet több is
Tejszínhabhoz:
250 ml *habtejszín - lentebb infó róla
1 csomag habfixáló
vagy flakonos tejszínhab – ki, amit szeret

 


Képviselőfánk vaníliapudinggal és tejszínhabbal
elkészítése:
A liszteket, sütőport szitáljuk át. Egy mérőedénybe törjük fel a tojásokat.

Majd a tejet feltesszük melegedni, egy csipet só és egy nagy csipet cukorral, és a vajjal együtt. Mikor a vaj teljesen felolvadt, levesszük a tűzről és hozzáadjuk az előzőekben átszitált liszteket, és elkeverjük benne, gyors mozdulattal, (egy sűrű, jól formázható, már-már kemény massza lesz,) majd visszatesszük a tűzre, és a fakanállal forgatjuk, kevergetjük, néhány percig.
*Megjegyzés: nekem valamiért a rama margarint most vizesebb volt, így tettem bele még + 2 púpos ek Alfa-Mix gluténmentes lisztkeveréket, így lett jó az állaga. De ez csak végszükség esetén, kihagyható, ha a tésztamassza, mint fentebb írtam, sűrű, jól formázható.


A tésztát levesszük a tűzről és áttöltjük egy fém tálba, hogy hűljön egy kicsit, amikor már langyosra hűlt, akkor egyesével hozzáadjuk a tojásokat, és robotgép segítségével, vagy fakanállal jól elkeverjük a tojásokat. Mindenképpen egyesével adagoljuk a tojásokat és jól keverjük el, ez fontos.

A sütőt melegítsük elő 200 fokra, (nekem régi típusú gázsütöm van és csak 3 fokozatos, így a legmagasabbra állítottam). Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.


Majd a tésztamasszát tegyük egy habzsákba (ha nincs habzsák, jó egy nejlon zacskó is, vagy sütőpapírból készített tölcsérbe is beletölthetjük a tésztamasszát, vágjuk le a végét) majd kis halmokat nyomunk, lehet az kicsi, közepes, nagy mindegy, amilyet szeretnénk, a lényeg, hogy csiga alakból elindulva, kis kúpokat formázunk, a sütőpapírral kibélelt tepsibe. Hagyjunk ki elég helyet, egymás között, mert nőni fognak! Majd egy tojást verjünk fel egy pici vízzel, és kenjük le a tetejét, előtte vizes ujjunkkal nyomjuk le a tészta kúpocska tetejét, mert azok nagyon hamar megégnek, ha ezt nem tesszük meg. Utána kenjük le a tetejét a vizes-tojással.


Na, most itt jön a csavar, mert, hogy minden sütő más és más. De mindenki ismeri a saját sütőjét. Előmelegített sütőben 200 fokon 15 percig sütjük, majd 170 fokon 15 percig süssük. A profi cukrászok kétféle módon ellenőrzik, megsült-e: Ha a tészta, ahol szétrepedt, ugyanolyan színű, mint a többi része - megsült! Ha a fánkokat meglökjük, és azok könnyedén elcsúsznak, megsült!

*Megjegyzés: Az én gázsütőm, egy régi, hagyományos gázsütő, amin csak 3 fokozat van, a legmagasabb hőfokra állítottam, és sütöttem 15 percig, majd 170 fokra kb. a legkisebb fokozat után egy kicsivel rátekerve, hagytam még 13 percig, így is egy kicsit sötétebb színe lett, de nem égett meg, sőt nagyon finom lett. :)
Szokták még a megsült tésztát a sütőben hagyni még kb. 10 percig, úgy hogy a sütés idő leteltével, lekacsoljuk a hőt, és kitámasszuk a sütő ajtaját, résnyire: akár egy fakanál segítségével, de nekem erre nem volt szükségem, mert szépen feljöttek a fánkok, és ha tovább hagytam volna, akkor megégett volna. Tehát ezért írtam fentebb, hogy minden sütő más és más. Figyelni kell a tésztára, a lényeg, hogy a sütés elején, 20 percig ne nyissuk ki a sütő ajtaját. :)
Utána lehet ellenőrizni.


A megsült fánkokat kivéve, kiemelve a tepsiből, a sütőpírral együtt a fánkokat, egy vágódeszkádra helyeztem, majd 1-2 perc elteltével, egy recés késsel óvatosan a tetejét levágtam. Szép üregesek lettek, örültem neki, :) hiszen, ez a fontos, jól bele lehet majd tölteni a finom vaníliapudingot.
De ha mégsem lennének üregesek, akkor a pici kezünkkel egy kicsit kiszedünk a belsejéből. Nekem az összes képviselőfánk közül egyetlenegy ilyen darab volt, hogy miért, azt nem tudom, hiszen egyszerre sült mindegyik.

A két csomag vanília pudingport egy kis tejjel simára keverjük, majd hozzáadva a többi tejet, sűrű pudingot főzünk, ha kész, lekapcsoljuk a hőt, és cukorral édesítjük, jól elkeverjük. Majd egy fóliával letakarva, úgy hogy a pudinghoz érjen a fólia, (hűlés közben nem bőrösödik meg ez által a teteje) hagyjuk langyosra hűlni, majd betesszük utána a hűtőbe.


Ezt követően, még jól átkeverjük a lehűlt pudingot, és habzsákba töltjük, majd csiga alakban a fánkok aljára nyomjuk. A fánkok tetejét érdemes rendszerezni, hogy ugyanarra a fánkra kerüljön vissza.

A tejszínhabot a habfixálóval felverjük, és habzsákba töltjük. A puding tetejére nyomjuk, és a fánkok kalapjait feltesszük, majd porcukorral meghintve már is kínálhatjuk a kedves családtagjainknak, barátainknak, vendégeinknek.


(
*Tipp: A jó habtejszín felveréséhez, 30-38%-os jó hideg tejszín szükséges, az alábbi linken találsz állati tejszínhabra vonatkozóan tippeket, én a Meggle tejszínhabot használtam, és jelentem kézi robotgéppel is tökéletes habot tudtam kreálni.  
Meggle habtejszín 30%
Parmalat Chef habtejszín 33%
Milli habtejszín 35%
Békás Kft termékei 30-37% 
KEN NATA 35% habtejszín
KEN NATA 38% habtejszín
Debic 35% habtejszín


És itt egy video is, segítségképpen:


https://www.youtube.com/watch?v=Rb6KAWWZZds


És hogy honnét kapta az égetett tészta a nevét, az alábbi krónikából megtudhatjuk!

Az égetett tészta onnan kapta a nevét, hogy a vízzel és zsiradékkal erős tűzön összefőzött lisztes massza egy idő után sistergő-pattogó hangot kezd hallatni, mintha csakugyan égne. A tészta születése a XVI. századra tehető. A különféle krónikák egyetértenek abban, hogy 1540-ben egy bizonyos Panterelli mester volt az, aki felfedezte a tűzön összefőzött, majd kisütött tésztát. Panterelli a kor híres szakácsai közé tartozott Medici Katalint szolgálta Franciaországban. A legenda szerint a hosszú utazásokra próbált valamilyen könnyen elkészíthető és magukkal vihető fánk félét alkotni, s így született a pâte à Panterelli. Ennek ellentmond, hogy a királyné már 1533-ban maga mögött hagyta Itáliát.


A magyar konyhába német-osztrák közvetítéssel került. Legnépszerűbb formája nálunk a vaníliakrémmel és tejszínhabbal töltött változata, ami képviselőfánkként vonult be a köztudatba. Állítólag onnan kapta a nevét, hogy a Tisztelt Házban ez volt a képviselő urak kedvenc csemegéje ebéd előtt, amit a hosszúra nyúlt interpellációk között, viták közben gyorsan be lehetett kapni. De van, aki szerint azért ez a neve, mert azt egy országházi képviselő találta ki. Akár így, akár úgy történt, sokunk nagy kedvence! A szakácskönyvek tanúsága szerint a képviselőfánk elnevezés az 1930-as években már bizonyosan létezett. További érdekességeket még itt olvashatsz.

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

 

süti beállítások módosítása