A család sztárja: A 10 perces gyors túrós-mascarponés kuglóf
2018. december 22. írta: Klarissza24

A család sztárja: A 10 perces gyors túrós-mascarponés kuglóf

Az ellenállhatatlan!

 


A család apraja, nagyja is imádja!


Omlós, szaftos, több napig eltartható, mert nem szárad ki, könnyed finomság, hétköznapokra, ünnepekre mindig jól jön.
Sőt a gyerekek uzsis dobozát is feldobhatjuk egy ilyen finomsággal, tuti hálásak lesznek érte, hiszen ennek senki nem tud ellenállni. :)


Kezdőknek is ajánlom a receptet, hiszen nagyon egyszerű elkészíteni. 10 perc munkával a mennybe érni, nem kis teljesítmény, csak összekeverjük és süthetjük is.  :)

És miért nevezik kuglófnak és mi az eredete? azt megtudhatod a recept végén. :)


Túrós-mascarponés kuglóf gluténmentes recept
Hozzávalók:

200 g Alfa-Mix gluténmentes liszt itt vagy Schär mix C gluténmentes liszt itt
50 g rizsliszt itt
(aki nem gluténérzékeny, az használhat 250 g Bio tönkölybúza fehérlisztet)
1 csomag sütőport
200 g margarin - szobahőmérsékletű
250 g túró – szobahőmérsékletű
3 púpos ek mascarpone – szobahőmérsékletű
200 g cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 db nagy narancs leve
2 db tojás
egy csipet *Himalája só
+
kis darabka vaj - a kuglófforma kivajazásához
egy kis rizsliszt - a kuglófforma lisztezéséhez

 


Túrós-mascarponés kuglóf
elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A kuglófformát vajazzuk ki és lisztezzük ki, majd tegyük félre.

Ezt követően, a liszteket, (Alfa-Mix vagy Schär mix C gluténmentes liszttel is elkészítettem már, mindekettő nagyon jó) sütőport szitáljuk át. Válasszuk szét a tojásokat, majd egy csipet sóval verjük fel kemény habbá, egy robotgép segítségével.


Majd a margarint, túrót, mascarponét, cukrot, vaníliáscukrot keverjük habosra. Adjuk hozzá a narancs levét, szintén keverjük el.

Ez követően adjuk hozzá egyenként a tojássárgákat, és jól keverjük el. (Viszont készítettem már úgy is a kuglófot, hogy nem vertem fel a tojásfehérjét, hanem az egész tojást egyenként adagoltam hozzá, és úgy kevertem el, mindkét verzióban müködik, ha egész tojást adagoljuk, vagy szétválasszuk és habbá verjük a fehérjét és a végén lazítjuk a tészta masszát.) Majd kanalanként adagoljuk hozzá az átszitált lisztet, végül pedig a tojásfehérje habjával lazítsuk, de ezt már egy fakanállal végezzük.



Ha elkészültünk, akkor öntsük a kuglófformába, egyengessük el, majd ütögessük a konyhapulthoz, hogy szépen rendeződjön a massza a formába.

Majd tegyük az előmelegített sütőbe, és süssük tűpróbáig kb. 40-50 percig. Nekem a gázsütőmön 40 perc kellett.



Ha megsült a túrós-mascarponés kuglófunk, akkor hagyjuk egy pár percig pihenni, majd még melegen borítsuk ki egy tálaló tálcára, és hagyjuk teljesen kihűlni.

Kínáljuk porcukorral megszórva, egy finom habos, csoki reszelékes kakaóval, vagy kávéval, teával.



Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

 

És mi az eredete a kuglófnak, és miért nevezik így? Most megtudhatod…


kuglóf egy (fém- vagy cserép) formában sütött, mazsolával, kakaóval ízesített csonka kúp alakú, barázdált oldalú kalács. Magassága 10-15 cm, átmérője 20-25 cm szokott lenni. Mivel a viszonylag nagy formába nagy tömegű tészta kerül, szükség van a sütőforma közepén lévő „kéményre”, amely lehetővé teszi, hogy a tészta tökéletesen átsüljön - ez a „kürtő” adja a sütemény jellegzetes formáját.

A kuglóf szó német eredetű. A szó első fele a kapucni jelentésű német die Gugel-re utal, ez pedig a latinból származik: cuculla, cucullus. A szó második fele az élesztő jelentésű német Hefe szóból származik. A németben kortól, nyelvjárástól függően több formája is van: Gugelhupf, Gogelhopf, Kugelhopf. Elzászban Kougloupf formában írják.


A kuglóf eredetileg kizárólag élesztő tésztával készülő sütemény, de ma már a sütőporral készülő kevert tészta is gyakran kerül a kuglófsütő formába. Már a XVII. században is ismerték, de a biedermeier korszakban terjedt el igazán Németországban és Ausztriában a kuglóf, különösen a polgári családok körében.



Legendák is kötődnek a kuglófhoz. Az egyik szerint a bibliai három királyok útban Bethlehemből hazafelé beutazták Elzászt, és a vendéglátóiknak hálából egy a turbánjukhoz hasonló kinézetű süteményt sütöttek, a kuglófot. Ennek megfelelően a franciák magukénak vallják. A másik legenda szerint a kuglóf Ausztriából származik, Mária Antónia francia királyné révén került Versailles-ba és Louis René Édouard de Rohan-Guémené népszerűsítette Elzászban.  Forrás: Wikipédia

 

süti beállítások módosítása