Angol muffin baconnal, erdei sonkával, sajttal és hollandi mártással
2019. május 16. írta: Klarissza24

Angol muffin baconnal, erdei sonkával, sajttal és hollandi mártással

Amikor csak szeretnéd!


Ideális bármikorra, amikor éhes vagy. Egészséges és nagyon finom, sőt gluténmentesen is elkészíthető!


Laktató, kedvelt lapos zsemlécskék, a mennyországba repítenek. :) 
Azzal töltöd, amivel szeretnéd, hollandi mártás helyett, lehet Benedek tojással is készítni. Vagy bacon helyett lehet csak erdei sonkával és finom zöldekkel, paradicsommal feldobni, rá a Benedek tojás, vagy hollandi mártás. 

Kezdőknek is ajánlom, mert isteni finom. :)


Angol muffin pirított baconnal, erdei sonkával, sajttal és hollandi mártással gluténmentes recept
Hozzávalók:

300 g Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék (ebből 2 ek kiveszünk) - itt
és hozzáadunk ugyanannyi
2 ek rizslisztet - itt és itt
(aki nem gluténérzékeny, az használhat Bio tönköly fehér búzalisztet, vagy bármilyen sima lisztet, ugyanannyi anyaghányadban)
2 kk cukor
½ Budafoki friss élesztő vagy 1 csomag szárított élesztő
450 ml langyos kézmeleg tej
1 kk *Himalája só
50 ml olvasztott vaj vagy olaj
Hollandi mártás:
6 db tojássárgája
2 ek *dijoni mustár
1 kk citromleve
csipet *Himalája só
csipet *fehérbors
150 g vaj felolvasztva
50-100 ml tejszín - ízlés szerint
További hozzávalók:
lapka sajt
bacon
erdei sonka
paradicsom

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket, fűszereket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek
http://www.azsiabt.hu/termekek/fszrkev?page=1

 


Angol muffin pirított baconnal, erdei sonkával, sajttal és hollandi mártással
elkészítése:
Kezdjük az angol muffin elkészítésével:
Mérjük ki a liszteket, sót, tegyük egy tálba és keverjük össze. Adjuk hozzá az 1 kk-nyi cukrot.

Egy másik edénybe, a tejet langyosítsuk fel – ne legyen forró, inkább kellemesen kézmeleg -, és tegyük bele a másik 1 kk-nyi cukrot és morzsoljuk bele a friss élesztőt, vagy öntsük bele a száraz élesztőt. Hagyjuk felfutni. 

Ha felfutott az élesztő, öntsük a liszthez, keverjük össze, és hagyjuk állni a masszát tíz percig, majd egy lisztezett deszkán gyúrjuk össze, (használjuk fel, azt a 2 ek Alfa-Mix lisztet, amit az elején elvettünk a lisztből, az összegyúráshoz).


Majd tegyük bele a tésztát a tálba, fedjük le és meleg helyen, 1 órát kelesztjük. Így a tészta duplájára kel.

Majd 2 cm vastagra nyújtjuk, kör alakú szaggatóval kiszaggatjuk, és letakarva kelesztjük még egy 15-20 percig. A tetejét szórjuk meg, kukoricadarával.
Teflon serpenyőbe, vagy ovális sütőedénybe a tűzhelyen is megsüthetjük, 6 perc egyik oldala, és a másik oldala is 6 perc, közepes lángon, zsiradék nélkül.
Vagy 180 fokon előmelegített sütőben 7,5 perc egyik oldal, megfordítjuk és a másik oldal is 7,5 perc sütjük. Nekem ennyi kellett a gázsütőmön.


Ha megsült, melegen kettévágjuk az angol muffint, beletesszük a lapka sajtot, szépen beleolvad, rá a pirított bacon, erdei sonka, paradicsom, aztán megint lapka sajt, és csurgassuk meg hollandi mártással. De csak a fantázia szab határt, mit teszünk bele, én van úgy, hogy szoktam még rukkola salátát is beletetni. :)


Amíg kel az angol muffin tésztánk, készítsük el a hollandi mártást:
A tojássárgáját habverővel összekeverjük, vízgőz felett, közben sózzuk, lassan, folyamatos habverős keverés mellett, (nehogy rántottát kapjunk), sűrűre összefőzzük. Közben hozzácsurgassuk az olvasztott vajat. Borsozzuk, adjuk hozzá a tejszín, citromlevet. Melegfürdőben hagyjuk tálalásig, viszont én termoszba szoktam önteni, így melegen marad.
De úgy is elkészíthetjük a hollandi mártást, hogy a hozzávalókat, egy turmixba tesszük, jól elkeverjük, és a forró olvasztott vajat, lassan, hozzácsurgatjuk, keverés közben, és utána mehet a termoszba tálalásig.


A bacont pirítsuk meg egy serpenyőbe. És ha készen vagyunk mindennel, már össze is állíthatjuk ezt a finom angol muffint, mely reggelire, vacsira, de akár ebédre is kiváló finomság.

Nekem akár a süteményeknél, akár a zsemléknél, mindig marad 1-2 db, hogy miért van ez, azt nem tudom. De ha zsemle marad, akkor felszoktam kockázni, beleteszem egy sütőpapírral kibélet tepsibe, meglocsolom egy kis olívaolajjal, megszórom sóval, borssal, egy kis kakukkfűvel, és fokhagymával. Összekeverem a kezemmel, és megy a sütőbe, aranybarnára pirítom, így lesz a salátához gluténmentes kruton vagyis magyarul pirított zsemlekocka, vagy krémlevesekhez, vagy tojásleveshez. Ha kihült zárható üvegbe teszem. Így bármikor fel tudom használni. :)


Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza



süti beállítások módosítása