Könnyed és ízletes!
Egyszerűségében nagyszerű, könnyű és diétás, mégis nagyon pikáns.
Szuper vacsora vagy ebéd, villámgyorsan! Olyan egyszerű recept, hogy bárki el tudja készíteni és az íze csodás, sőt imádni fogja az egész család. :) Nálunk favorit a csirkemell és imádjuk a zöldségeket is. Jó-jó, mást is szoktunk enni, mint ahogy látjátok a receptjeimben, de ha gyors kaját akarok, akkor mindig a csirkemell a befutó. :) Egy kis pác a húsihoz, aztán süthetjük, hozzá egy kis pirított zöldség és már ehetjük is. :)
Tudtátok?
A hobbikert információi alapján, a cukkininek magas a C-vitamin- és a lutein tartalma, így kiváló hatással van a szemre és segíti a véraláfutások, zúzódások gyógyulását. Nagyon alacsony a kalóriatartalma, viszont tartalmaz élelmi rostot és fehérjét. Mindez ideális "diétás" élelmiszerré teszi, amely elősegíti a vastagbél egészségének a megőrzését. A-vitamin-, folsav- és káliumtartalmának köszönhetően a szív egészségét is óvja. A-vitamin-, folsav- és káliumtartalma fontos szerepet játszik továbbá a rák megelőzésében is.
A legtöbb esetben a cukkinit még fiatalon, zsengén érdemes leszedni, amikor a hossza még nem éri el a 20 cm-t. Akár 90 cm hosszúra is megnőhet egy-egy termés, de ekkor már túlságosan fás, kemény a fogyasztáshoz.
Narancsos sült csirkemell pirított cukkíni raguval gluténmentes recept
Hozzávalók:
3 db csirkemell filé
Fűszer:
*édes-erős steak fűszerkeverék itt
Himalája só
Pác:
2 db narancs leve
1 ek méz
1 ek *világos szójaszósz
gyömbér kb. 5 cm-es reszelve
3-4 ek *édes-chili szósz itt
Köret:
2 db cukkíni
2 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
egy darabka vaj
egy darabka kókuszzsír
Fűszerek:
egy nagy csipet *chili pehely
egy nagy csipet *édes-erős steak fűszer
egy csipet *cayenne bors
egy nagy csipetnyi *Himalája só
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek
Narancsos sült csirkemell pirított cukkíni raguval gluténmentes
elkészítése:
A csirkemellet sózzuk, borsozzuk. Majd tegyük félre.
Ezt követően keverjük össze a pác hozzávalóit. A csirkemellet tegyük egy záródó zacskóba, vagy dobozba, és öntsük rá a páclevet. Majd 30 percig hagyjuk pácolódni.
Ha letelt a pácidő, tegyük egy tepsibe a csirkemelleket, és tegyük az előmelegített 180 fokos sütőbe kb. 40 percre, alufóliával lefedve, a maradék páclevet is öntsük rá. Majd ezt követően vegyük le az alufóliát, és süssük még 10-15 percig.
Amikor már fólia nélkül pirítjuk a csirkemellet, készítsük el a pirított cukkínit is. Egy nagyobb serpenyőbe vagy wokba, hevítsük kókuszsírt és vajat, majd dobjuk bele a fokhagyma nyomón átnyomott fokhagymát, és chili pehelyt, egy picit pirítsuk, vigyázzunk el ne égjen. Akkor jó, szokták mondani, amikor már érezzük a fokhagyma illatát. :) Majd dobjuk rá a vastagabbra szelt vöröshagymát és a kockára vágott cukkínit, sózzuk, borsozzuk, majd adjuk hozzá a cayenne borst. Majd nagy lángon pirítsuk össze.
Ha megsült a narancsos csirkemell, akkor tálaljuk a pirított hagymás cukkínivel. Kedves egészségetekre!
Ezt láttad már? További változatos és jóízű csirkemell receptjeim az alábbi linken érhetőek el:
https://mediterran.cafeblog.hu/?s=csirkemell&byBlog=1
Illetve itt találhatóak a cukkínivel elkészített finomságaim is.
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza