Ázsiai sült csirkemell vajas fokhagymás pak choi és spárgával KETO
2020. május 31. írta: Klarissza24

Ázsiai sült csirkemell vajas fokhagymás pak choi és spárgával KETO

Főzz-süss finomat, egészségesen!

 

Ennél egyszerűbben már nem is lehetne. :)



Legyen az családi ebéd vagy vacsora, de a fitt és diéta étrendbe is beilleszthető egészséges finomság. Élvezetes és finom. 

Tudtátok?
A spárga a zöldségek királya, a királyok zöldsége – így nevezik a spárgát. Íze fenséges, termesztése munkaigényes – talán ez a magyarázata, hogy csak a leggazdagabbak asztalára kerülhetett hajdanán. Szerencsére ma már bárki megkóstolhatja, sőt ez nagyon ajánlott, mert az egyik legfinomabb zöldség, ideális fogyókúrához. 10 dkg főtt spárgában 13 kiló-kalória található. Van benne kálium, foszfor, kalcium, A-, B1-, B2- és C-vitamin.

A pak-choi káposztaszerű zöld az ázsiai konyha népszerű zöldsége, amely gyors és egészséges táplálékot biztosít. Kisebb és nagyobb méretben is lehet kapni, az egész zöldség fogyasztható. Ha nagyobbakat kapunk, a leveleit nyugodtan használhatjuk frissen salátába is. Vásárláskor figyeljünk arra, hogy élénkzöld levelei legyenek, ne legyen fonnyadt, illetve a szárának nagyon szilárd és tört fehér színűnek kell lennie, barna foltok nélkül. 3-5 napig tárolható hűtőszekrényben laza, zárt műanyag zacskóban.

A nutritiondata információi alapján egy 170 grammos adagban a napi ajánlott A-vitamin bevitel (5000 IU) 144%-a, és 44 mg C-vitamin is van, amellett, hogy a K vitamin szükséglet 72%-át tartalmazza, és jelentős B vitaminokat (folátot és kolint) is tartalmaz. Ásványi anyagok közül gazdag kalciumban, káliumban és mangánban. Történetesen jobb kálcium forrás, mint a tejtermékek! Növényi antioxidáns tartalma elképesztő, különösen a szemet védő luteint, zeaxanthint tartalmaz, valamint szulforafant, ami olyan májméregtelenítő enzimet stimulál, ami a karcinogéneket, többek között az aflatoxint kivezeti a szervezetből, ezáltal  hatékony rákellenes szer. A pak-choi kalória-, és szénhidrát tartalma nagyon alacsony, rosttartalma miatt viszont kellő teltségérzetet ad, ezzel hozzájárul a súlykontrollhoz.


Ázsiai sült csirkemell vajas fokhagymás pak choi és spárgával KETO gluténmentes recept
Hozzávalók:

3 db csirkemell filé
Fűszer:
édes-erős steak fűszerkeverék
Himalája só
Pác:
2 ek ketchup
(keto étrendnél cukormentes és szénhidrátcsökkentett legyen, nagyon jó az ilyen formában, a  házi eltett is.)
2 ek méz - (egyszer egyszer nagy ritkán, ez még kivételesen belefér a ketoba, főleg, hogy pácnak használjuk.)
1 ek világos szójaszósz gluténmentes
gyömbér kb. 5 cm-es reszelve
3 ek édes-chili szósz - (egyszer egyszer nagy ritkán, ez még kivételesen belefér a ketoba, főleg, hogy pácnak használjuk.)
Köret:
2 db pak-choi (kínai bordáskel)
2 csomag spárga
egy darabka vaj
egy darabka kókuszzsír
Fűszerek:
(a fűszer mennyisége, az egyik a spárgához, a másik a pak-choi pirításhoz kell)

egy-egy csipet chili pehely
2-2 gerezd fokhagyma (egyik a spárgához, a másik a pak-choi pirításhoz kell)
egy-egy nagy csipet édes-erős steak fűszer
egy-egy csipet cayenne bors
egy-egy nagy csipetnyi Himalája só


Ázsiai sült csirkemell vajas fokhagymás pak choi és spárgával KETO
elkészítése:
A csirkemellet sózzuk, borsozzuk. Majd tegyük félre.

Ezt követően keverjük össze a pác hozzávalóit. A csirkemellet tegyük egy záródó zacskóba, vagy dobozba, és öntsük rá a páclevet. Majd 30 percig hagyjuk pácolódni, vagy egy egész éjszakán át.

Ha letelt a pácidő, tegyük egy tepsibe a csirkemelleket, és tegyük az előmelegített 180 fokos sütőbe kb. 40 percre, alufóliával lefedve. Majd ezt követően vegyük le az alufóliát, és a maradék páclével kenegessük meg a csirkemellet és süssük még 10-15 percig.


Amíg sül a csirkemell addig egy fazékban forraljunk vizet, tegyünk bele ½ kk-nyi sót és egy ½ kk-nyi szódabikarbónát, így szép zöld színe marad a zöldségeknek. :)

*Spárga tisztítása: Vegyük két kezünk közé egy spárga szálat, úgy, hogy egyik kezünkkel középtájt a mutató és hüvelykujjunk közé csippentjük, a másik kezünk két ujjával pedig fogjuk meg a tönkjét. Hajlítsuk egészen addig, amíg ketté nem törik. Utána igazítsuk a többi spárgához és késsel vágjuk le a többi spárga szára is. De ha nincs kedved így bíbelődni, akkor a végétől 2 cm-t vágj le, kb. ennyi szokott lenni, ami felesleges a zöldségből. 

Ha felforrt a víz, egy szűrőbe tegyük bele a spárgát és tegyük bele a forrásban lévő vízbe, majd blansírozzuk 5-6 percig, ha nagyon zsenge, de ha nem akkor kell neki 6-8 perc is, majd ezt követően vegyük ki és öblítsük le hideg vízzel, vagy tegyük jeges vízbe a spárgát.

Ezután a pak-choi (kínai bordáskel) is tegyük a szűrőbe és a forrásban lévő vízbe, majd 3 percig blansírozzuk, utána mehet a hideg vagy jeges vízbe. Így leállítjuk a főzést. Majd hagyjuk lecsepegni, mindkét zöldséget.



Amikor már fólia nélkül pirítjuk a csirkemellet, befejezhetjük a pirított zöldségeket is. Egy nagyobb serpenyőbe vagy wokba, hevítsük kókuszsírt és vajat, majd dobjuk bele a fokhagyma nyomón átnyomott fokhagymát, és chili pehelyt, majd dobjuk rá a spárgát, sózzuk, borsozzuk, majd adjuk hozzá a cayenne borst. Pár percig kell csak pirítani, majd szedjük ki. És így járjunk el a pak-choi (kínai bordáskellel) is.

Ha megsült a csirkemell, akkor tálaljuk a pirított spárgával és pak-choi-al.

Kedves egészségetekre!


Ezt láttad már? További változatos és jóízű csirkemell receptjeim az alábbi linken érhetőek el:

https://mediterran.cafeblog.hu/?s=csirkemell&byBlog=1

 

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

 

süti beállítások módosítása