Az élvezetek netovábbja.
Ha vágysz egy kis hűsítő finomságra, glutén és cukormentesen.
Ennél most nincs is jobb, nem is szaporítom a szót, csak élvezetm ezt a finomságot. :)
Epres gyümölcsrizs torta – gluténmentes recept
Hozzávalók: (18 cm tortaforma és egy kis vaj)
1 liter tej 3,5 %-os
2 bögre kerekszemű rizs
3-4 púpos ek eritrit - ízlés szerint
1 tk vanília kivonat
kb. 100-150 ml habtejszín 30% - főzés után
Majd a tetejére:
½ kg eper – félbevágva – két sorosan
És a végén a megint a tetejére:
½ kg eper (450 ml eperturmix lett)
1 kk citromlé
5-6 ek eritrit - ízlés szerint
500 ml víz (a 450 ml eperturmixhoz tettem)
3 csomag piros Dr. Oetker piros torta zselépor (3*12 g)
Epres gyümölcsrizs torta
elkészítése:
A rizst a tejjel, vanília kivonattal, feltesszük főzni, fedő alatt. Időnként megkevergetve, hogy le ne égjen. Amikor felforr, tartalékra vesszük és kb.8-10 percig főzzük, amíg majdnem, hogy beszívja magába a tejet, levesszük a tűzről és beletesszük az eritritet, elkeverjük, majd lefedve egy konyharuhával hagyjuk pihenni.
Ha langyosra hűlt, tegyük bele a tejszínt és keverjük át.
Ezt követően egy 18 cm tortaformát kivajazunk. Körbe vonjuk alufóliával, hogy az eperzselé ne folyjon majd ki. Majd a langyosra hűlt tejberizsből 6 jó nagy púpos ek teszünk bele, és lenyomkodjuk, majd félretesszük. (a maradék kb kétadagnyi tejberizst, lehet adni fahéjas vagy kakaós cukorral meghintve egy vacsorára is a családnak, vagy pohárkrémet is csinálhatunk, majd a maradék gyümölcszseléből.)
Fél kg epret, megmossuk, kicsumázzuk (csumázás előtt mossuk meg, így nem szívja magát meg az eper vízzel), majd félbevágjuk, és a tortaforma tetejére tesszük, két sorban. Én szeretem, ha a felső réteg (a gyümölcs) magasabb, mint a rizs. Majd tegyük félre.
Ezt követően, készítsük el az eperzselét a tetejére.
A másik fél kg epret szintén mossuk meg, csumázzuk ki, és egy turmixba tesszük, eritrittel összekeverjük.
Ezután egy lábasba beletesszük a zselatinport, az eper turmixot, a citromlevet és az eritritet, majd mehet a tűzre, hozzáadjuk a vizet, kevergetjük, majd forrás után még egy percig főzzük, átszűrjük és hagyjuk pihenni, hűlni. Időnként átkeverve, majd ha zselésedik, mehet rá a torta (eper) tetejére, úgy hogy ellepje az eperszemeket. Fóliával lefedve mehet a hűtőbe pihenni. A maradék eper zseléből, pohárkrém készülhet.
(Persze csak vízzel és zselatinporral is elkészíthető, de én imádom az eper ízét, és nem szeretem a vizes zselét, szeretem, ha íze is van.)
Az epres gyümölcsrizs tortát, hidegen, tejszínhabbal, eperrel kínáljuk.
Jó étvágyat, kedves egészségetekre!
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza