Csülkös körömpörkölt KETO
2021. szeptember 11. írta: Klarissza24

Csülkös körömpörkölt KETO

Nehézsúlyú magyar bajnok lenne? 

 

Nem, nem tévedtem, amíg nem ketoztam ezt gondoltam, amióta ketozók teljesen más véleményen vagyok, egyszerűen imádom, és a finom kovászos uborka mellé, nyammi, nyammmi.

 

Elképesztően finom.

 

csulkos_koromporkolt_keto.jpg
Csülkös körömpörkölt KETO
Hozzávalók:

½ kg sertéscsülök
2 db (teljes) sertésköröm
10 dkg Kolozsvári füstölt szalonna
3 db közepes vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma - átnyomva
2 csipet egész kömény – kipatogtatva szalonnazsírjában
1 nagy csipet cayenne bors
1 csipet chili pehely
1 kk csípős steakbors
1 kk pirosarany
2 db paprika
4 db paradicsom
Himalája só – ízlés szerint
3 db marhahúsleveskocka gluténmentes
5 kk kalocsai pirospaprika
½ kk őrölt kömény
egy nagy csipet majoránna
1 kk ötbors durvára darált
4 db babérlevél

 

A hozzávalóknál lévő fűszereket, a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek

 

csulkos_koromporkolt_keto3.jpg

Csülkös körömpörkölt KETO
elkészítése:
A csülköt vágjuk kockára, a körmöt tisztítsuk meg, ha van rajta, kicsi szúrós szőrszál, akkor égessük le, kapargassuk le, és mossuk át. (Én a körmöt nem egészbe szoktam venni, hanem a hentessel hosszába, majd félbe vágatom, így könnyebb főzni és kezelni.)

Majd egy lábasba felhevítjük a kókuszzsírt, majd dobjuk bele, a kockára vágott füstölt szalonnát, egész köményt, és kezdjük el pirítani, majd adjuk hozzá az apróra vágott: vöröshagymát, pirítsuk tovább, majd a kétféle paprikát, chilit, paradicsomot, jól keverjük el, pirítsuk össze, majd dobjuk hozzá az átnyomott fokhagymát, ezzel együtt is pirítsuk még 2-3 percig.

csulkos_koromporkolt_keto.jpg

Majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a pirospaprikát, és felöntjük annyi alaplével és vízzel, amennyi éppen ellepi, vagy víz és marhahúsleveskocka. Tegyük vissza a tűzre, és a hozzávalóknál lévő fűszerekkel ízesítsük.
Hagyjuk felforrni, és utána alacsony hőfokon 3-4 óra alatt főzzük készre, kóstoljuk meg közben, és ha szükséges ízesítsük még a fenti fűszerekkel. A vége felé, amikor már ragadós és cuppogós, akkor jó.

csulkos_koromporkolt_keto1.jpg

Amíg fő a körömpörkölt, és mielőtt készen lenne, pucoljuk meg a krumplit melyet a családnak kínálunk, - (ezt keto étrendnél elhagyjuk, helyette savanyúsággal fogyasztjuk, vagy ezt ajánlom még itt nézheted meg.) vágjuk cikkekre és főzzük meg sós vízbe. Ha a krumpli megpuhult, tálalhatjuk is a fincsi körömpörköltet, kínáljunk hozzá vegyes savanyúságot.

A jó körömpörköltnek sűrű és ragadós a leve, a hús lefoszlik a csontról. Ilyesmit csak családi körben, vagy jó barátok között fogyasszunk, mert nem létezik kulturált fogyasztási módja. :) Bográcsban is elkészíthető, nagyon finom lesz úgy is.

 

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook és instagram oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
https://www.instagram.com/klarissza43/

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

 

süti beállítások módosítása