Drága kincs az egészség - Mediterrán étrend...
2014. augusztus 19. írta: Klarissza24

Drága kincs az egészség - Mediterrán étrend...

Mediterrán étrend...

A mediterrán étrend 2013 decembere óta immáron mindannyiunk szellemi örökségének számít. Az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az intellektuális és etikai műhelyként működő UNESCO 2013. december 4-én vette fel az Emberiség Szellemi Kulturális Örökség reprezentatív listájára a Horvátország, Portugália, Ciprus, Spanyolország, Görögország, Olaszország és Marokkó által közösen jelölt mediterrán étrendet.


mediterrán étrend piramis

 

A mediterrán étrendet a déli népek már évszázadok óta követik, a világ más tájain csak az 1950-es években figyeltek fel rá az orvosként dolgozó Ancel Keysnek köszönhetően, aki töretlenül hitt abban, hogy az öregedési folyamatoknak nem természetes velejárója a szívbetegségek kialakulása. Kutatásai során rátalált a mediterrán étrendre, követni kezdte, minek köszönhetően megérte a száz éves kort, és még a kilencedik ikszen túl is igen aktív életet élt. A mediterrán étrend a bőséges zöldség- (nemcsak nyersen) és gyümölcsfogyasztáson, rendszeres tej-, bor-, olívaolaj felhasználásával készült ételeken alapul, de gazdag az omega-3-zsírsavak forrásának számító tengeri halakban és diófélékben is.

 

A mediterrán életmód: Vaj helyett olíva olaj, kókuszolaj/kókuszzsír, vörös húsok helyett fehér hús és halak; hüvelyesek és friss zöldségek, teljes kiőrlésű kenyér, magvak és finom vörösbor. Frissen készült ételek (nem gyorsétterem és nem félkész-fagyasztott termékek). A konyhai só túlzott használata helyett inkább Himalája só és finom fűszerek: babérlevél, bors, koriander, rozmaring, fokhagyma stb. Napi 1 pohár vörösbor a szív egészségét szolgálja. Ezzel az életmóddal a szellemi frissességünk is tovább megőrizhető. A rendszeres testmozgás és a családdal, barátokkal töltött idő is fontos része ennek az életmódnak. Adjuk meg a módját az étkezésnek, nem szabad kapkodni, legyen idő élvezni az ízeket és a társaságunkat is.

 

Ha tetszett a cikk, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

Receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza


Klarissza

Forrás:
http://maestra.blog.hu http://www.ilfattoquotidiano.it/2014/03/19/corretta-alimentazione-calabrese-pasta-e-vino-e-laccoppiata-ideale/918878/ http://www.puntarellarossa.it/ 

 

süti beállítások módosítása