Thai kókuszos/currys csirke...
2014. augusztus 24. írta: Klarissza24

Thai kókuszos/currys csirke...

Egzotikus íz varázs... :)

 

 A Thai konyha varázslatnak, tényleg, nem lehet ellenállni, - egy kicsit megint átalakítva részemről... :) kitűnő választás, és az íze mennyei. A csirkés változatnak az is az előnye, hogy gyorsan elkészül. Tényleg csak pár perc összedobni és egészséges… :)

 


Thai kókuszos - currys csirke
 
50-60 dkg csirke mell/vagy comb
2-3 szelet friss kurkuma vagy 1 kk kurkuma por
2-3 db zöldhagyma 
1 ek friss gyömbér
1 ek citromfű
1/2 tk ötbors fűszer
½ kk kömény
fél csokor friss koriander
1-2 db chili  vagy ½-1 kk chili pehely - ízlés szerint
4 ek extra szűz olíva olaj vagy kókuszolaj
fél maréknyi natúr mogyoró 
1 kk curry por
1 ek kókuszcukor
1 db lime leve
400 ml kókusztej

thai-curry-csirke

Elkészítés:
Pác:
Apróra vágjuk a friss kurkumát, mogyoróhagymát, gyömbért, citromfűt.

Az egész ötbors fűszert, köményt, koriandert megpirítunk serpenyőbe, utána összedaráljuk, vagy mozsárba összetörjük, ezt is a páchoz adjuk.

Szárított chili paprikát kimagozunk és vízbe áztatjuk, ha megpuhult felaprítjuk és ezt is a páchoz adjuk, (de használhatunk friss chili paprikát is), és hozzáöntjük az olíva olajat. Ezt mind össze turmixszoljuk.

A csirkemelleket csíkokra vágjuk, és a pácban összeforgatjuk. Egy éjszakán át vagy pár órán át a hűtőbe érleljük, de minimum 30 perc kell, hogy pácolódjon és az ízek, fűszerek jól átjárják a csirkét.

Ezt követően egy serpenyőbe, kókuszzsírt hevítünk, és hozzáadjuk a mogyorót, curryt, finom apróra vágott vagy reszelt gyömbért, kókusz cukrot. Jól összekeverjük és elkezdjük pirítani, kb. 5-10 percig kavargatva, egy kis vizet kb. ½ dl vagy csirke alaplét adunk hozzá.

Mielőtt kész lenne, azelőtt pár perccel felöntjük, kókusztejjel. A kókusztejet már nem szabad főzni nagyon, csak épphogy összeforraljuk a csirkével.

Köretként rizst vagy párolt zöldséget kínálhatunk, egy kis lime kíséretében.

 

És akkor nézzük meg, milyen jó hatással van a szervezetünkre a kurkuma…

KURKUMA, A SZENT FŰSZER
Alapja a curry fűszerkeveréknek, de számos étel és ital köszönheti neki sárga színét. Fogyasztják Kínától, Indonézián át szerte Ázsiában. Thaiföldön a fiatal hajtást és néha még a virágot is felszolgálják.

KURKUMA, A SÁRGA GYÖMBÉR
Indiai sáfrány, kurkunna gyökér, sárga gyömbér néven is találkozhatunk vele a nagyobb áruházak és üzletek fűszeres polcain.

kurkuma-gyokere-kivulrol-megszolalasig-hasonlit-a-gyomberhez

MIRE HASZNÁLHATJUK?
A kurkuma az indiai curry fűszerkeverék egyik legfontosabb fűszere. Sokan nem tudják, de a kurkuma adja több mustárfajta jellegzetes sárga színét. Házi mustárt is viszonylag egyszerű készíteni mustármagból, kurkumából, sóból, cukorból és némi fehérborecetből.

Az élelmiszeripar joghurtok, fagylaltok, kekszek, tejtermékek színezésére használja a kurkumát. Néhány indiai államban a kurkuma levelébe tekerve főznek különleges ételeket, és gyakoriak az olyan receptek is, melyekhez frissen reszelt kurkuma szükséges.

perzsa konyhában nemcsak a rizsnek adja különleges színét a kurkuma, de olyan gyakori fűszer, hogy szinte minden második recept így kezdődik: „piríts hagymát és szórd meg kurkumával”. Egy libanoni mandulás süteménybe fenyőmag és kurkuma is kerül, sfouf a neve.

EGÉSZSÉGES KURKUMA
Indiában már évszázadokkal ezelőtt gyógyítottak vele, az egész testet megtisztítja – tartották róla. Mára tudományos vizsgálatok sora bizonyította, hogy a kurkuma hatóanyaga, a kurkumin gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatással van a szervezetre. Hatásos az epekő megelőzésében és a meglévő epekövektől való megszabadulásban. Bizonyítottan csökkenti a vércukor szintjét.

Japánban gyógyteaként fogyasztják a kurkumát. Folyamatosan kutatják felhasználási lehetőségeit a modern gyógyászatban is, gyakran felmerül, mint az Alzheimer-kór és a rák egyik ellenszere. Forrás: mindmegette.hu

 



Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

Recept ötletet & kép: Gabi barátnőm küldte

 

süti beállítások módosítása