Nizzai saláta/teljeskiörlésű lepény kenyérrel és sült sajttal...
2014. szeptember 03. írta: Klarissza24

Nizzai saláta/teljeskiörlésű lepény kenyérrel és sült sajttal...

Vitamindús, kalóriaszegény finomság…

 

Nizzai saláta-teljeskiörlésű lepény kenyérrel és sült sajttal5


Ahogyan még biztosan nem kóstoltad. Ez az egyik nagyon közkedvelt salátánk… Isteni finom és megunhatatlan… a hozzátartozó teljeskiörlésű lepénykenyér az én saját fejlesztésű egészséges kenyérhelyettesítőm, a mindennapokhoz...

 

Érdemes kipróbálni… szívből ajánlom… :)

Nizzai saláta-teljeskiörlésű lepény kenyérrel és sült sajttal6


Nizzai saláta/teljeskiörlésű lepény kenyérrel és sült sajttal

Az öntethez:
az alábbiakat mozsárba összetörjük:
1 kk dijoni mustár
3 szem kapribogyó
2 db *szardellafilé + hozzáadunk:
2 db fokhagyma gerezdet
egy csipet *ötbors fűszert  
2 kk *vörösborecet
¼ csokor petrezselyem
3 -4 ek extra szűz olívaolaj és jól összekeverjük az öntetet.

A salátához:
4 db közepes krumpli – héjában megfőzve
5-6 db koktélparadicsom - félbevágva
1 db kis zöldpaprika
3 db zöldhagyma
2 maréknyi jégsaláta vagy rukkola
3 db kemény tojás
2 doboz natúr Rio Mare tonhal konzerv - (Kínai boltban vásárolom, sokkal olcsóbb, feleannyiba kerül mint a Sparba)
1 maréknyi fekete olajbogyó
5-10 dkg zöldbab – most ezt én kihagytam, nem volt itthon, de nem csorbította a salátánkat
2 szelet "Halloumi" sütni való sajt

Teljeskiörlésű lepénykenyér:
230 g BIO teljeskiörlésű búzaliszt
20 g *lenmagliszt
250 g görög natúr joghurt
1 kk *Himalája só
½ sütőpor

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni:
http://www.azsiabt.hu/

Nizzai saláta-teljeskiörlésű lepény kenyérrel és sült sajttal2


Elkészítés:
Egy fazékba, sós vízbe feltesszük főzni, a jól megmosott krumplit, héjastul.
Egy másik lábasba, feltesszük főzni a tojást hideg, sós vízbe, főzési idő 10 perc, ha nagyon keményre szeretnénk, ha lágyabbra szeretnénk a sárgáját, akkor 7-8 perc. Ha kész, hideg vízzel öblítsük le, és hideg vízbe tegyük vissza a tojásokat, és törjük meg egy kicsit, és tegyük vissza a vízbe. Majd később megpucoljuk. - Ez azért jó, mert ha megtörjük a tojás héját, akkor alá megy a víz és könnyebben, szebben tudjuk megpucolni -.

Nizzai saláta-teljeskiörlésű lepény kenyérrel és sült sajttal3

Állítsuk össze a lepény kenyér tésztáját: egy tálban a fenti hozzávalókat keverjük el, gyúrjuk jól át 1-2 perc, (a joghurt vizes állaga miatt, lehet, hogy több lisztet vesz fel), vágjuk 4 felé a tésztát. Az egyik félre tett tésztánkat, lisztezzük be és nyújtsuk ki kör alakúra, kb. fél-1 cm vastagságúra. - Nem baj, ha nem szépen sikerül, segíthetünk magunkon, tegyünk rá egy tányért és vágjuk körbe. Így szép kör alakú lepény kenyeret kapunk -. Most következzen a másik tészta darab, ezt is a fentiek szerint nyújtsuk ki. És így tovább, amíg el nem fogy a tészta.

Nizzai saláta-teljeskiörlésű lepény kenyérrel és sült sajttal

Ha elkészültünk, akkor egy száraz serpenyőbe süssük ki a lepényeket, ha kész tegyük tányérra és fedjük le egy másikkal.– a maradék tésztát, ami leesett a körbe vágásnál, a végén gyúrjuk össze, nyújtsuk, és vágjunk ki háromszögeket és majd ezt is kisüthetjük -. *Ha nem használjuk fel az összes lepénytésztát, akkor tegyük alufóliába és a hűtőbe, akár egy hétig is eláll. Később felhasználhatjuk. Ez nagyon finom, és helyettesítheti a mindennapokban a kenyeret, és egészséges.

Nizzai saláta-teljeskiörlésű lepény kenyérrel és sült sajttal1

Készítsük elő a zöldbabot:– nekem most sajnos nem volt itthon – lobogó forró sós vízbe, egy szűrő segítségével mártsuk bele 8-10 másodpercre, és ezt követően jeges vízbe helyezzük a babot, vagy hideg vízzel öblítsük le, így roppanós marad és szép zöld színét is megtartja. Ha készen vagyunk, akkor készítsük el az öntetet. Egy mozsárban a fenti öntetnél lévő hozzávalókat összetörjük, jól elkeverjük. Ha kész tegyük félre.

Nizzai saláta-teljeskiörlésű lepény kenyérrel és sült sajttal4

Ha megfőtt a krumpli, akkor öntsük le róla a forró vizet és engedjünk rá hideg vizet, tegyük félre hűlni. Amíg hűl a krumpli, készítsük elő a salátánkat: egy salátástálban összekészítjük a negyedekre vágott paradicsomot, a vékony szeletekre vágott paprikát, karikára vágott zöldhagymát, maréknyi jégsalátát. Vágjuk félbe az olívabogyót és azt is szórjuk a salátára. Tegyük hozzá a lecsepegtetett zöldbabot is. Keverjük össze.

Nizzai saláta-teljeskiörlésű lepény kenyérrel és sült sajttal3

Pucoljuk meg a tojást, és vágjuk félbe, vagy negyedekre. Ha készen vagyunk, pucoljuk le a héját a krumpliról, és vágjuk karikára. Egy kis finomság a végére, 2 szelet sajtot pirítsunk meg egy serpenyőbe és tegyük félre.

Nizzai saláta-teljeskiörlésű lepény kenyérrel és sült sajttal6

Ha mindennel elkészültünk, állítsuk össze a salátánkat. Az öntettel kenjük meg a tányérunk alját, helyezzük rá az előkészített salátánkat. Tegyük rá a krumplit, tojást. Csepegtessük le a tonhalat, vagyis szűrjük le az olíva olajat róla egy tálkába, és a tonhalat szeleteljük fel, és tegyük a salátánkra.

Nizzai saláta-teljeskiörlésű lepény kenyérrel és sült sajttal5

Csurgassunk rá az elkészített öntetből, és még a leszűrt tonhalas olajból is a salátánkra. Szórjuk meg pirított tökmaggal, és szárított aszalt szilva darabokkal. Teljeskiörlésű lepénykenyérrel és sült sajttal tálaljuk, de magában is laktató a saláta.

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:

https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

 

süti beállítások módosítása