Nemcsak finom, de egészséges is a gyros...
A gyros azon kívül, hogy rendkívül finom étel, az egészségünkre is jó hatással van, ugyanis a húsra és friss zöldségekre mindenkinek szüksége van. Mivel a hús nem zsíros, az étel nem terheli meg a szervezetünket...
Ha egy könnyű ételre vágyunk, ami még egészséges, a gyros tökéletes választás. A köretként alkalmazott zöldségek rengeteg vitamint tartalmaznak, amik segítenek abban, hogy szervezetünk a lehető legjobb formáját hozza, immunrendszerünk tökéletesen működjön, ezáltal egészségesek is maradjunk...
Arról nem is beszélve, hogy mindösszesen a pácolással együtt, egy óra alatt, egy finom és varázslatos ebédet, vagy akár vacsorát varázsolhatunk a családunk számára, egészségesen…:) Próbáljátok ki, isteni finom... :)
Kókuszos currys csirkés gyros/teljeskiörlésű pitában/mentás feta sajtos uborkás szósszal
Hozzávalók:
1 kg csirke vagy pulyka apró hús
Fűszerek:
1 gerezd fokhagyma - reszelve
1 kk *kókuszos curry
1 kk *thai fűszerkeverék
1 kk pirospaprika
fél chili paprika
1 kk *ötbors fűszer őrölve
1 kk *himalája só
¼ csokor petrezselyem
5-6 friss bazsalikom levele
5 friss ágacska majoránna levele
5 friss ágacska kakukkfű levele
fél citrom leve
1 dl extra szűz olíva olaj
+
1 db hagyma
1 db paradicsom
4 db koktélparadicsom
1 db paprika
2 szelet bacon
2-3 ek olvasztott kókuszzsír
Teljeskiörlésű pita:
220 g görög joghurt
30 g tejföl
1 kk *himalája só
½ csomag sütőpor
240 g BIO teljeskiörlésű búzaliszt
10 g lenmagliszt
Mentás feta sajtos uborkás szósz:
2 szelet feta sajt
2-3 ek tejszín
½ görög joghurt (nagy doboz fele)
½ csokor friss menta levél
½ kígyóuborka – apró vékony csíkokra vágva
Hozzávalók:
1 kg csirke vagy pulyka apró hús
Fűszerek:
1 gerezd fokhagyma - reszelve
1 kk *kókuszos curry
1 kk *thai fűszerkeverék
1 kk pirospaprika
fél chili paprika
1 kk *ötbors fűszer őrölve
1 kk *himalája só
¼ csokor petrezselyem
5-6 friss bazsalikom levele
5 friss ágacska majoránna levele
5 friss ágacska kakukkfű levele
fél citrom leve
1 dl extra szűz olíva olaj
+
1 db hagyma
1 db paradicsom
4 db koktélparadicsom
1 db paprika
2 szelet bacon
2-3 ek olvasztott kókuszzsír
Teljeskiörlésű pita:
220 g görög joghurt
30 g tejföl
1 kk *himalája só
½ csomag sütőpor
240 g BIO teljeskiörlésű búzaliszt
10 g lenmagliszt
Mentás feta sajtos uborkás szósz:
2 szelet feta sajt
2-3 ek tejszín
½ görög joghurt (nagy doboz fele)
½ csokor friss menta levél
½ kígyóuborka – apró vékony csíkokra vágva
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni:
http://www.azsiabt.hu/
Elkészítés:
A csirkehúst a fenti fűszerekkel ízesítjük. Hűtőbe tesszük egy folpakkal letakarva, min. fél órára, ha van időnk, akkor egy egész éjszakán át pácolhatjuk a húst, így még jobban átjárja a húst, a fűszerek íz világa. Amíg pihen a húsikánk a hűtőbe, addig készítsük el a pitánkat. A fenti hozzávalókat, keverjük össze egy tálban, gyúrjuk át a tésztát, vágjuk 4 felé, és hagyjuk pihentetni, amíg elkészítjük a többi hozzávalót.
Készítsük el a mentás feta sajtos szószt. A fenti hozzávalókat keverjük össze. A feta sajtot vágjuk apró darabokra, keverjük össze a görög joghurttal, tejszínnel és az apróra vágott mentával, uborkával. Ha kész, tegyük a hűtőbe.
A csirkehúst a fenti fűszerekkel ízesítjük. Hűtőbe tesszük egy folpakkal letakarva, min. fél órára, ha van időnk, akkor egy egész éjszakán át pácolhatjuk a húst, így még jobban átjárja a húst, a fűszerek íz világa. Amíg pihen a húsikánk a hűtőbe, addig készítsük el a pitánkat. A fenti hozzávalókat, keverjük össze egy tálban, gyúrjuk át a tésztát, vágjuk 4 felé, és hagyjuk pihentetni, amíg elkészítjük a többi hozzávalót.
Készítsük el a mentás feta sajtos szószt. A fenti hozzávalókat keverjük össze. A feta sajtot vágjuk apró darabokra, keverjük össze a görög joghurttal, tejszínnel és az apróra vágott mentával, uborkával. Ha kész, tegyük a hűtőbe.
Most következzen a gyros húsi elkészítése. Egy serpenyőbe a karikára vágott hagymát, paradicsomot, paprikát, félbe vágott koktélparadicsomot, bacon szalonnát apróra vágva, felteszünk pirítani, kb. 5 perc. Erre dobjuk rá a bepácolt húst, és pirítsuk készre. Közben, amíg a hús pirul, addig egy másik serpenyőbe készítsük el a pitánkat. A négybe vágott tésztából az egyiket nyújtsuk ki kör alakúra, és száraz serpenyőbe süssük ki. És így tovább, amíg el nem fogy a tészta. Az elkészült pitánkat egy tányérra tesszük, tálalásig lefedve pihentetjük. Amire kisütjük a pitánkat, addigra már majdnem kész a gyros hús, akkor jó, ha megpuhult, és pirított egy kicsit.
Tálalásnál a kisütött pita felébe halmozzuk a gyros húst, öntözzük meg mentás feta sajtos szósszal, és a másik felét hajtsuk rá és már ehetjük is. Külön nyers zöldséget is kínálhatunk a kedvenc gyrosunkhoz még, paradicsom, paprika, reszelt káposzta stb… Amennyiben szeretnénk, magunk által készített, sült krumplit is süthetünk ki kókuszzsírban hozzá.
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz: https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza