Barbecue chilis csirke/teljeskiörlésű ciabattával és joghurtos parmezános öntettel...
2015. január 29. írta: Klarissza24

Barbecue chilis csirke/teljeskiörlésű ciabattával és joghurtos parmezános öntettel...

 Ez bizony kihagyhatatlan kulináris élvezet...

 

A tökéletes egészséges friss ciabatta, vagy zsemle élvezetének nincsen párja. Kívül ropog, belül pedig puha, érdemes elkészíteni. Sült csirkével, sonka felvágottal, sajttal, sok zöldségekkel, kiváló, reggeli, gyors és egészséges szendvics ebédet, vacsorát varázsolhatunk családunk számára. Annyira, de annyira finom, elvarázsol, szinte bele süppedünk az ízek birodalmába, ez bizony kihagyhatatlan kulináris élvezet, érdemes elkészítenetek…:)  szinte jól esik egy egészséges szendvics a lelkünknek…:)

 

Pikáns csirkés ciabatta salátával16

 

Barbecue chilis csirke/teljeskiörlésű ciabattával és joghurtos parmezános öntettel
Hozzávalók:
Ciabatta:

750 ml (3 cup) tönköly fehér liszt
250 ml (1 cup) Bio teljeskiörlésű rozsliszt
2 kk himalája só
1 ek kókuszcukor
450 ml tej 
¾ friss élesztő

Barbecue chilis csirke:
4 szelet csirkemell 
tej

Fűszerek:
1 kk *egész kömény
½ kk *szegfűbors
1 kk *kakukkfű
1 kk *egész koriander
1 kk *egész ötbors fűszer
1 kk *barbecue chilis Dallas fűszerkeverék 

1 dl extra szűz olíva olaj

*édes-chili szósz

Joghurtos parmezános öntet:
250 görög joghurt
5-10 dkg parmezán – reszelve
¼ póréhagyma
egy csipet *Himalája só
egy csipet *ötbors fűszer – mozsárban összetört

Saláta:
100 g jégsaláta
2-3 retek
½ kígyó uborka

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni:
http://www.azsiabt.hu/

 

Pikáns csirkés ciabatta salátával28

Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt.

A csirkemelleket, áztassuk be tejbe kb. 10-15 percre, így puha marad a hús. Ezt követően öntsük le róla a tejet, és itassuk le róla egy papírtörlővel a nedvességet. Tegyük félre.

Készítsük el a joghurtos parmezános öntetet: a sajtot reszeljük le a legkisebb reszelő méreten. Vágjuk fél karikára a póréhagymát, Ezt követően keverjük össze a joghurttal, sózzuk, borsozzuk. Ha kész tegyük a hűtőbe.

 

Pikáns csirkés ciabatta salátával25

 

És akkor most térjünk vissza a csirke mellekhez. A fenti fűszereket, törjük össze egy mozsárba, és a húst fűszerezzük be. Ízesítsük a húst a fűszerekkel, jól dörzsöljük bele. Ha kész, öntsük rá az olíva olajat és tegyük vissza a hűtőbe, amíg elkészítjük a ciabattát.

Egy tálba keverjük össze a lisztet, sót.

Egy másik edénybe, a tejet langyosítsuk fel – ne legyen forró, inkább kellemesen kéz meleg -, és tegyük bele a kókuszcukrot és morzsoljuk bele az élesztőt. Hagyjuk felfutni.

Ha kész, öntsük a liszthez, keverjük össze, és hagyjuk állni a masszát tíz percig, majd egy lisztezett deszkán gyúrjuk össze, egy pár perc csak, sima és lágy tésztát kell kapnunk.

Egy tálat olajozzunk ki olíva olajjal, tegyük bele a tésztát, fedjük le és meleg helyen, 1 órát kelesztjük. Így a tészta duplájára kel.

 

Pikáns csirkés ciabatta salátával20

 

Amíg kel a tésztánk, készítsük elő a salátánkat: vágjuk fel a jégsalátát vékony szeletekre és tegyük egy tálba, aztán a retket fél vékony karikára, és a kígyó uborkát pucoljuk meg, és krumpli hámozóval vékony csíkokat/szeleteket vágjuk, és ezeket is adjuk a salátához. Ha elkészültünk, tegyük félre.

 

Pikáns csirkés ciabatta salátával19

 

Most pedig térjünk vissza a ciabatta tésztánkhoz: A megkelt tésztát borítsuk ki egy deszkára, melyet előtte beliszteztünk tönköly fehér liszttel, mivel lágy tészta ragadni fog. Hempergessük meg a lisztben, de ne nyomkodjuk bele.

A tésztát vágjuk ketté, alakítsunk ki belőle egy hosszabb vastagabb rudat, s ezt csavarjuk meg háromszor, nyomkodjunk bele félbe vágott olíva bogyót, és a másikat is formázzuk meg ugyan így, vagy zsömleformákat is formázhatunk belőle. (én kenyeret és zsömlét is készítettem egy adag tésztából: egy kisebb kenyér és 3 db nagyobb zsemle lett ebből az adagból).

Fektessük a tepsire, egy ecsettel kenjük meg olíva olajjal a tetejét, és hagyjuk 10 percet pihenni.

Ha lejárt az idő, spricceljük meg a tetejét vízzel, szórjuk meg egy kis kukoricaliszttel és tegyük forró sütőbe, 15-25 perc alatt süssük készre. Nekem 20 perc kellett a gázsütőm legmagasabb hőfokán. Figyeljünk arra, hogy ne süssük tovább, mert könnyen megéghet, és kiszárad. Akkor jó, amikor a zsömle, vagy kenyér alja, aranybarna. A tetejének nem kell annak lennie. Ha kész, hagyjuk kihűlni.

 

Pikáns csirkés ciabatta salátával10

 

Amíg sül a zsömlénk, kenyerünk, addig egy serpenyőbe, vagy wokba süssük ki a bepácolt csirkemell szeleteket kókuszzsírban. Ha kész, szedjük tányérra és egy ecset segítségével, kenjük meg a tetejét édes-chili szósszal.

Amikor már mindennel elkészültünk, akkor készület a szendvics gyártás. Kenjük meg joghurtos-sajtos mártással a ciabatta zsömlénket, tegyük rá a salátát, retket, uborkát és a kisütött fűszeres csirkemellet.

 

Pikáns csirkés ciabatta salátával6

 

*Tipp: ez a ciabatta kenyérféleség, azért is jó, mert tovább is lehet keleszteni, akár 16-18 órát is. És ugyan olyan jó lesz, mint ha 1 órát kelesztem + 10 percet, ahogy fentebb a receptben leírtam.

Én nagyon sokszor úgy csinálom, hogy reggel összekeverem a ciabatta tésztáját 15 perc, letakarom, és elmegyek dolgozni, amire hazajövök este 7 órakor, addigra már szépen megkelt a tészta, ezt követően formázom, addig állni hagyom, amíg előmelegszik a sütőm, és már is süthetem is… :) És friss kenyér vagy zsömle kerül a vacsora asztalra, mikor mit szeretnénk, nemcsak olívával, hanem különböző magokkal tökmag, napraforgó, szezámmaggal is ízesíthetjük.

 

Pikáns csirkés ciabatta salátával3

 

Érdekesség:
A Panini eredetileg olasz szendvicsféleség, de ma már több országban elterjedt. Olaszországban a panino szendvicset szokás szerint zsemléből vagy egy kis cipóból készítik (ezek olasz megfelelői a ciabatta vagy a rosetta). A kenyeret félbevágják, majd szalámit, sonkát, sajtot és mortadella vagy más felvágottat tesznek közé. Miután levették a grillrácsokról, általában melegen tálalják.

A pirított panino szendvicset, amit az olaszok a köznyelvben porítósnak neveznek, szendvicssütőben melegített két szelet kenyérből áll, amit rendszerint sonkával (proschiutto) és pár darab sajttal töltenek. Közép-Olaszországban a panino szendvicsnek van egy népszerű változata, melybe egy sertéssült szeletet (porchetta) tesznek. Hagyományosan tálalják, szószok és öntetek nélkül. Sokan azt hiszik, hogy ezek a pirítósok megfelelői, csak az alakjuk más.

 

Pikáns csirkés ciabatta salátával16

 

Amerikában sokan gyakran keverik a panini szót, mivel a szó jelentése a grillen préselt szendvicsekre utal. Ez talán a „Panini sütő” néven ismert vagy nevezett szendvicssütők elterjedt használatának és elérhetőségének köszönhető. Forrás: wikipedia

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz: https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 


 

süti beállítások módosítása