Hawaii wellness pizza/Fekete erdei sonkával és tripla sajttal
2015. február 23. írta: Klarissza24

Hawaii wellness pizza/Fekete erdei sonkával és tripla sajttal

Életmódváltással jót enni és jól lenni!

 

Szeretem magamat és a hasamat, így a legjobbat akarom magamnak, és jókat kreálok magamnak. :)



Így megint remekeltem a konyhában, (jó-jó nem vagyok Mekk Elek.:), de megalkottam az egészséges Hawaii wellness pizzát, a családom örömére, melyet ajánlok mindenkinek, aki büntetlenül szeretne jókat enni.
Ezért a szépségért érdemes neki látni, mert bizony ilyet nem kapsz a boltban. Így nyugodtan évezheted a pizza szenvedély rejtelmes íz birodalmát. Ráadásul isteni finom, és egyszerű elkészíteni.

Bátran próbáljátok ki. :)

 Hawaii wellness pizza-Fekete erdei sonkával és tripla sajttal1

 
Hawaii wellness pizza/Fekete erdei sonkával és tripla sajttal recept
Hozzávalók:
Teljeskiörlésű pizza tészta:
300 ml tej
5 ek extra szűz olívaolaj
250 g tönköly fehér búzaliszt
250 g Bio teljeskiörlésű rozsliszt
2,5 dkg friss élesztő (fél kocka)
1 kk kókusz cukor
1 kk *Himalája só
Pizza feltét:
1 zacskó „Szarvasi” mozzarella sajt - felvágva
10 dkg mozzarella sajt - reszelve
10 dkg füstölt mozzarella sajt - reszelve
„Heinz” Tomato Ketchup – csípős
¼ friss ananász
fekete erdei sonka
füstölt szeletelt tarja – felvágott
4-5 ek kukorica
1 db nagy paradicsom – negyedbe vágva
extra szűz olíva olaj
egy csipet *Himalája só
egy csipet ötbors fűszer – mozsárban összetört

Hawaii wellness pizza-Fekete erdei sonkával és tripla sajttal3


Elkészítés:
Teljeskiörlésű pizza tészta recept készítése-sütése:
A sütőt a legmagasabb hőmérsékletre előmelegítjük, ez általában 250-300 fok.

*Katt a képre, ha nagy méretben megszeretnéd, tekinteni:

Hawaii wellness pizza előkészítése1 Hawaii wellness pizza előkészítése2 Hawaii wellness pizza előkészítése3

Hawaii wellness pizza1 Hawaii wellness pizza2 Hawaii wellness pizza3


A kéz meleg tejben keverd el a cukrot és morzsold bele az élesztőt. Hagyd felfutni az élesztőt.

Egy tálba tedd bele a lisztet és a sót. Formázz egy lyukat a közepébe, és ha felfutott az élesztős tej, akkor öntsd bele, kezd el összekeverni a kezeddel és közben add hozzá az olíva olajat. Keverd össze és dolgozd össze, egy nagy tésztává. Munkafelületre tegyél egy kis lisztet, és dagaszd, gyúrd kézzel egy jó 10 percig.

- Akinek van gépe az avval is készítheti. A lényeg, hogy ne ragadjon a tészta a kezedhez, de jó formázható tésztának kell lennie. Tömör, homogén, az átlag kelt tésztáknál kicsit keményebb tésztát kapunk. Ez a tészta rugalmas és nem fog kilyukadni -.

 

Hawaii wellness pizza-Fekete erdei sonkával és tripla sajttal2


Ha készen vagyunk, akkor egy tálat, az oldalát is, kenj ki vékonyan – a kezeddel -, olívaolajjal és tedd bele a tésztát, és egy kis olívaolajat csöpögtessél a tetejére és fedd le egy konyharuhával, és egy jó órát keleszd meleg helyen.

- A lényeg, hogy ne legyen huzatos helyen a tésztánk, ez minden kelt tésztára érvényes. Én ilyenkor be szoktam kapcsolni a sütőt, úgy is extra melegnek kell lennie a sütőnknek, amire a pizzát meg akarjuk sütni, és az legalább 24-26 C°-. Ezért írtam a legelején, hogy melegítsük elő a sütőt. A tepsit olajozzuk ki, amiben a pizzát fogjuk sütni.

Hawaii wellness pizza-Fekete erdei sonkával és tripla sajttal8


Ha a tészta duplájára megkelt, akkor gyúrd át újból egy pár percig csak, és ezt követően vedd ketté a tészta mennyiséget, gyúrd át és formázd a kör alakú pizza tepsibe, kb. fél cm vastagságúra nyújtsuk. 

Akár a kezeddel, körkörös mozdulatokkal, kifelé nyújtva, de lehet nyújtófával is kialakítani a kör alakú pizzát.  – De ha nincs ilyen, akkor közepes négyszögletű tepsibe nyújtsd ki az egész tésztát -.

Hagyd pihenni a tésztát a tepsiben, még kb. 15-20 percig-.

*Tipp: Ha vékony, ropogós pizzát szeretnél, akkor ne hagyd pihenni, hanem villával óvatosan szurkáld meg a közepét, így a sütőbe már nem fog tovább kelni a tészta.

Hawaii wellness pizza-Fekete erdei sonkával és tripla sajttal7


*Tipp:
 – Én ketté szoktam venni a pizza tésztát, ennél a fázisnál, mert kör alakúba 32 cm-es pizza sütőbe készítem, és nekünk egy pizza elég egy ebédre, vacsira. A másik felét fóliába csomagolva a hűtőbe teszem. Akár állhat 4 napot is a hűtőben, nem romlik meg -. Ebben az esetben, ha később sütőm meg, akkor is a hűtőből kivett tésztát át kell gyúrni, és állni kell hagyni meleg helyen kb. 30 percig. És ebből az alaptésztából, bármi lehet, nemcsak pizza.

Hawaii wellness pizza-Fekete erdei sonkával és tripla sajttal4

Amíg pihen a tészta, pucoljuk meg az ananászt és negyed részét vágjuk fel apró kockára. A paradicsomot vágjuk félbe, aztán negyedekbe. A sajtokat reszeljük le, a zacskós mozzarellát pedig vágjuk fel kockára. Ha elkészültünk, tegyük félre.

Hawaii wellness pizza-Fekete erdei sonkával és tripla sajttal5

Ha letelt az ideje a pizza tésztának, kenjük meg ketchuppal, tegyük rá az apróra tépkedett erdei sonkát, tarját. Szórjuk meg kukoricával, tegyük rá az ananászt, hintsük meg reszelt sajttal. Helyezzük a tetejére az apróra vágott mozzarella sajt darabkákat, sózzuk, borsozzuk és locsoljuk meg kb. 1-2 ek extra szűz olíva olajjal, a szélét egy ecset segítségével, kenjük be olíva olajjal.

Hawaii wellness pizza-Fekete erdei sonkával és tripla sajttal6

Ezt követően tegyük a sütőbe, viszont ennek is a legaljára, a rácsra, kb. 15-19 perc alatt megsül a pizza.

Hawaii wellness pizza-Fekete erdei sonkával és tripla sajttal9

 


Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

 

süti beállítások módosítása