Igazi szeretet süti...
A nagy klasszikus, a legfantasztikusabb piskótatekercs csodája, nagymamim, anyukám oly sokszor készítette gyerekkorunkba, igaz akkor a finom baracklekváros változatban… Nyami... :)
Ez bármikor jól jön, ha gyorsan össze kell dobni egy süteményt, mielőtt megérkeznének a vendégek...
Könnyen elkészíthető és kihagyhatatlan élvezet… :)
Házi nutellás/tejszínes piskóta tekercs
Hozzávalók:
5 db tojás
165 g kókuszcukor vagy kristálycukor
1 vanília rúd magja
95 g Bio tönkölybúza fehérliszt
1 púpos kk sütőpor
400 ml tejszín
1 db vanília rúd
1 zacskó habfixáló
200 g házi nutella
Elkészítése: (ezt már előző napokban is elkészíthetjük)
Az alábbi blog bejegyzésemnél olvashatod:
https://fincsifalatka.blog.hu/2014/08/27/hazi_csokolades_nutella_mokusmogyoroval
Vagy 200 g kicsi poharas bolti nutella
Díszítéshez:
pár szem jéghideg málna
menta levél
porcukor
vaníliás tejszínhab
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt.
Egy tepsit kicsit vajazzunk ki és tegyünk bele sütőpapírt. (Így nem mozdul el a sütőpapír). Ha készen vagyunk, tegyük félre.
A tejszínt verjük fel habbá egy robotgéppel, adjuk hozzá a vanília rúd magját és a habfixálót. Ha készen vagyunk, tegyük a hűtőbe fóliával lefedve.
Tegyük a tálba a tojásokat és a cukorral kezdjük el habosra verni, egy robotgéppel, amikor kezd kivilágosodni, akkor tegyük bele a vanília rúd magját, és verjük tovább, akkor jó, amikor szép sűrű, kivilágosodott tojásos-cukros masszát kapunk, kb. 5 perc. (kókuszcukorral kikevertnek, pedig lágy karamell színe lesz)
A tojásos/cukros masszához öntjük a lisztet és a sütőport és * keverjük el. Öntsük egy nagyobb tepsibe, (így szép vékony lesz a tésztája kb. 2-3 cm-es) egy kicsit ütögessük az asztalhoz a tepsit, így szép és sima piskótát kapunk, 190 fokon 10-12 percig süssük.
Amíg sül a piskóta, addig vizezzünk be egy tiszta konyharuhát és csavarjuk ki jól, tegyük egy deszkára. Mielőtt kivesszük a sütőből a tésztát, akkor a konyhakendőre szórjunk, 2 ek cukrot.
Erre borítsuk rá a megsült piskótatésztát és a vizes konyhakendővel, - úgy hogy a tészta közé kerüljön a konyhakendő -, tekerjük fel. Egy pár percig hagyjuk így, és kitekerhetjük. Hagyjuk szobahőmérsékletére hűlni.
Ha kihűlt a piskótánk, akkor kenjük meg házi nutellával/vagy bolti nutellával, úgy hogy a szélei 1-2 cm kimaradjanak.
Ezt követően a hűtőből vegyük ki a vaníliás tejszínt és kenjük a tetejére, de ne az egészet, hanem csak a felét, majd tekerjük fel és emeljük át egy tálaló tányérra.
Díszíthetjük a maradék tejszínhabbal, melyet habzsákba teszünk. Ezt követően kínálhatjuk vendégeinknek, porcukorral és hűsítő, jéghideg málna szemekkel, és mentával koronázzuk meg ezt a finom egyszerű süteményt.
Ha dupla adagot készítünk, akkor az egyik piskóta tekercset, fóliába betekerve tegyük a hűtőbe felhasználásig.
* Tipp: A kezünkkel lazán keverjük, a cukros-tojásos masszát a liszttel, sütőporral és hagyjuk az ujjaink között átfolyni a masszát, így minden levegő benne marad a tésztában, elkeveredik a liszt, jobb mintha keverő lapáttal dolgoznánk el.
Jó étvágyat!
Klarissza