Zsályás csirkefalatok spárgával/vajas édes burgonyával…
2015. május 24. írta: Klarissza24

Zsályás csirkefalatok spárgával/vajas édes burgonyával…

„Ugorj a számba” – Kihagyhatatlan élvezet…

 

Zsályás csirkefalatok spárgával-vajas édes burgonyával...(saltimbocca)4

Isteni finom csak ettük – ettük és csak hümmögtünk…, a finom ropogós zsálya, nyami-nyami… Valami isteni! Érdemes kipróbálni!

 

A saltimbocca – magyarul azt jelenti „ugorj a számba”. És tényleg ugrik! :) . Szeretem, mert, gyors, finom és tényleg az egyszerűségében tökéletes hétköznapi étel, ami viszont kell hozzá, az a friss zsálya, vagy fagyasztott is jó, és az is a szuper benne, hogy annyiféleképpen variálható a fűszerezése…

 

Zsályás csirkefalatok spárgával-vajas édes burgonyával...(saltimbocca)5

 

Nemcsak az olaszoknál, hanem Svájc déli részén, a spanyoloknál és a görögöknél is népszerű, még ha nem is mindenütt saltimbocca-nak hívják...

 

Az eredeti verzió borjúhúsból készül, sóval, borssal fűszereznek és jóféle levegőn szárított sonkával (prosciutto) és friss  zsályával, amit egyszerűen ráfektetnek a húsra, fogpiszkálóval rátűznek, vagy rolószerűen feltekerik, majd kevés borral locsolgatva, vajon megsütik…

 

Zsályás csirkefalatok spárgával-vajas édes burgonyával...(saltimbocca)6

 

Az én változatom most fűszerezésében eltérő, de isteni finom és csirkehúsból készült, tényleg csak ettük – ettük és hümmögtünk…

 

Valami fenomenális! Próbáljátok ki…:)

 

Zsályás csirkefalatok spárgával-vajas édes burgonyával...(saltimbocca)9

 

Zsályás csirkefalatok spárgával/vajas édes burgonyával… (saltimbocca)
Hozzávalók:
1 db csirkemell - falatnyi darabokra szeletelt
prosciutto sonka vagy bacon szalonna - vékonyra szeletelt
*friss zsálya levelek/vagy *fagyasztva
pici *Himalája só
pici frissen *őrölt ötbors fűszer
*Marokkói fűszerkeverék
3-4 ek görög joghurt

kevés vaj és kókuszolaj a sütéshez + 1 evőkanálnyi hideg vaj, felkockázva
1 dl jó minőségű rozé, lehet akár félédes is (az olaszok Marsala borral készítik)

csokor spárga - vagy brokkoli vagy más zöldség
fél citrom leve
1 kk himalája só

2 db édes nagy (batáta) krumpli
½ ek vaj
1 kk *Himalája só

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni:
http://www.azsiabt.hu/

 

Zsályás csirkefalatok spárgával-vajas édes burgonyával...(saltimbocca)8

Elkészítés:
A húst falatnyi darabokra felszeleteljük, és a marokkói fűszerkeverékkel fűszerezzük. Belehelyezzük egy zárható dobozba és összekeverjük a görög joghurttal. Fél órára a hűtőbe tesszük. Így még puhább és ízletesebb lesz a csirkemell husikánk.

A spárgát megpucoljuk zöldségpucolóval, és törjük le a végét, mert az keserű, mossuk meg, kössük össze egy madzaggal. Egy fazékba felteszünk vízet, sóval és citrom levével és felforraljuk. Forrásban lévő vízbe beledobjuk a spárgát, és lekapcsoljuk a hőt, lefedve megpárolódik. (Nem kell főzni) – Finom és roppanós lesz.

A krumplit megpucoljuk és kockára vágjuk, sós vízbe feltesszük főzni. Amikor puha leszűrjük és egy kis vaj darabkával elkeverjük.

Zsályás csirkefalatok spárgával-vajas édes burgonyával...(saltimbocca)3

Közben, ha letelt a pác idő, akkor a húsról leitatjuk egy papírszalvétával a joghurtot. A húst két fólia között kicsit egy-két ütéssel, de finom érzéssel… :) ki klopfoljuk, a klopfoló sima felületével. Ha valakinek nincsen klopfolója, akkor kinyújthatja fólia között nyújtófával is. Egy picit sózzuk, borsozzuk és mindegyik szeletre  fektetünk egy-egy hajszálvékony félbe vágott akkora szelet sonkát, vagy bacon szalonnát, amekkora a húst, és egy szép, friss zsályalevelet, majd fogpiszkálóval rögzítjük.

Zsályás csirkefalatok spárgával-vajas édes burgonyával...(saltimbocca)2

 Az így elkészült húsos-zsályás „csomagokat” vaj-kókuszolaj keverékén megsütjük,  oldalanként másfél-két percig. A megsült hússzeleteket kivesszük és félretesszük, lefedve.

A  serpenyőben maradt pörzsanyagot egy deci rozé borral felöntjük, nagy lángon besűrítjük, majd még egy ek hideg vajat adunk hozzá. Ha a vaj elolvadt, a spárgáról eltávolítjuk a madzagot, és ebbe a keverékbe pár percig átforgatjuk a spárgát, így még több íz anyagot vesz fel a spárga.

Zsályás csirkefalatok spárgával-vajas édes burgonyával...(saltimbocca)

Ezt követően kivesszük és visszatesszük bele a hússzeleteket, s még egyszer átmelegítjük, a hús nem fog kiszáradni, hiszen joghurtba pácoltuk.

Vajas krumplival tálaljuk a zsályás csirkefalatokat és spárgával.

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz: https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza
Inspiráció: http://www.kuechengoetter.de/rezepte/verschiedenes/Saltimbocca-1838994.html

 

 

süti beállítások módosítása