A világ legegyszerűbb édessége…
Egy szuper könnyű finomság akár egész napra… :)
A tejberizs mindenki kedvence! Ha különleges édességre vágysz, ezt el kell készítened, kezdők is bátran kipróbálhatják... :)
Poharas tejberizs áfonya-meggy dzsemmel és habcsókkal
Hozzávalók:
Tejberizs
1 bögre rizs
3 bögre tej (felforralva)
1 bögre tejszín
2 ek kókuszcukor vagy 2 ek Agavé szirup
1 csomag Dr. Oetker „Finesse” természetes bobon vanília aroma
Házi áfonya-meggy dzsem
Hozzávalók:
25 dkg fekete áfonya
25 dkg meggy
8-10 dkg kókuszcukor vagy Agavé szirup
2 ek fehérborecet
1 lime héja és leve
1 darabka kis fahéj vagy ¼ kk őrölt
4 szem szegfűszeg
egy csipet ötbors fűszer – mozsárban összetörve
1/2 zacskó dzsemfix szuper
(ha túl sűrű lenne, egy kis vízzel hígíthatjuk)
Díszítéshez:
áfonya - meggy szemek
Elkészítés:
A tejet felforraljuk, hozzá öntjük a rizst, hagyjuk, hogy újból forrjon, és tartalékon 20 percig főzzük, fedő alatt. Közben adjuk hozzá a vanília aromát.
Amíg fő a rizs, addig készítsük el a házi áfonya dzsemet.
Egy lábasba tegyük bele a friss áfonyát, kimagozott meggyet és egy kicsit törjük össze, én krumplinyomómat vettem segítségül :)
Adjuk hozzá a kókuszcukrot, fahéjat, szegfűszeget, fehérbor ecetet és a lime héját, levét. Lassú hőfokon kezdjük el felforralni.
Ha felforrt, akkor dzsemfixet tegyük bele és forraljuk össze még kb. 1-3 percig és készen is van. Tegyük félre és hagyjuk kihűlni. A dzsemből fog maradni, így azt jól zárható üvegekbe tesszük és úgy a hűtőbe, kiváló süteményekbe, de akár finom reggeliként dzsemes kenyérként is ehetjük. :)
Ha elkészült, (megpuhult a rizs), akkor adjuk hozzá a cukrot, és a tejszínt. Ezt követően hagyjuk kihűlni.
Ha minden kihűlt, akkor a poharak aljába habcsókot morzsoljunk szét, kanalazzunk rá áfonyás-meggyes dzsemet, és utána a tejberizst. Díszítsük a tetejét áfonya, meggy szemekkel és egy kis dzsemmel.
Jó étvágyat!
Klarissza