Fetasajtos, lilahagymás, mentás görögdinnye saláta/olíva bogyóval...
2015. július 06. írta: Klarissza24

Fetasajtos, lilahagymás, mentás görögdinnye saláta/olíva bogyóval...

Szokatlan, de üdítően frissítő...

 

Fetasajtos, lilahagymás, mentás görögdinnye saláta-olíva bogyóval4

Itt a görögdinnye szezonja, és talán nincs is olyan, aki ne szeretné ezt a nyári finomságot. Én most készítettem belőle jéghideg isteni finom salátát, erre vágytam ebben a hősében, és csak ajánlani tudom mindenkinek...

 

 Fetasajtos, lilahagymás, mentás görögdinnye saláta-olíva bogyóval5

Ezt a receptet évekkel ezelőtt a paprika tv-n láttam, és Nigella készítette el, nekem akkor nagyon megtetszett, hogy nem olyan hagyományosan csak úgy együk a dinnyét, hanem valami különlegességet is varázsolhatunk belőle... :)

 

Fetasajtos, lilahagymás, mentás görögdinnye saláta-olíva bogyóval1

Szóval egyszerű, egészséges és még főzni sem kell… :) Ízlelő bimbóink kényeztetése, édes-sós, egy kicsit savanyú hihetetlenül finom… Kár lenne kihagynod, bátran készítsd el…

 

Fetasajtos, lilahagymás, mentás görögdinnye saláta-olíva bogyóval9

 

Fetasajtos, lilahagymás, mentás görögdinnye saláta/olíva bogyóval
Hozzávalók:
1 kisebb (mag nélküli) görögdinnye
185 g fetasajt
2 fej lilahagyma
2 db lime leve
½ csokor petrezselyem
10 dkg fekete olívabogyó (magozott)
friss menta levél

 

Fetasajtos, lilahagymás, mentás görögdinnye saláta-olíva bogyóval8

Elkészítés:

A lilahagymát megpucoljuk, kettévágjuk és nagyon vékony szeletekre felvágjuk. Ezt követően meglocsoljuk a lime levével, és tegyük félre kb. 20 percre. Jól átjárja a lime lé a lila hagymát, és elveszíti az erejét, nagyon ízletes finomságot kreálhatunk így.

Fetasajtos, lilahagymás, mentás görögdinnye saláta-olíva bogyóval7

Amíg a hagyma pihenget, addig vágjuk fel kockára a feta sajtot, tegyük félre.

Ezt követően, a dinnyét elfelezzük. Óvatosan kivájjuk a húsát, felkockázzuk, ha szeretnénk, akkor vágjuk cikkekre a dinnyét, és sütemény kiszúróval: szívecske, virág, csillag formázóval, kivájjuk a dinnye belsejéből a formákat.

Fetasajtos, lilahagymás, mentás görögdinnye saláta-olíva bogyóval6

Ha elkészültünk, akkor rétegesen tegyük a dinnyét, feta sajtot, lilahagymát, közé menta leveleket és petrezselymet tépkedjünk, szórjuk meg olíva bogyóval.

Fetasajtos, lilahagymás, mentás görögdinnye saláta-olíva bogyóval1

A tetejét mentával díszítjük. Lehűtjük, aki szeretné még tálalásnál, egy csipet frissen őrölt borssal is megszórhatja.

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

Fetasajtos, lilahagymás, mentás görögdinnye saláta-olíva bogyóval4

 

Mézédes finomság: görögdinnye
Forrás: vitaminsziget.com/Koczka Kinga

Fiatalít, méregtelenít, tisztít, átmossa a beleket, a veséket, segíti a méreganyagok távozását - ez az istenadta finomság a görögdinnye.

A kincset érő görögdinnye
Bár a görögdinnye 90%-a víz, így is kiváló vitamin- és ásványianyag-forrás. Tartalmaz B6-, C-és E-vitamint, niacint, folsavat, vasat, káliumot és mangántSzínes húsában sokféle karotin található, amely a szervezetben A-vitaminná alakul. A dinnyében lévő C- és E-vitaminra a kötőszövet rugalmassága és az egészséges keringés miatt van szükségünk, a B-vitamin pedig bőrünk, hajunk és körmünk szépségét biztosítja. A görögdinnye mangántartalma révén élénkíti a pajzsmirigy működését és segíti a zsírégetést, ezért kiválóan alkalmazható diéta idején

Magas folsavtartalma miatt kismamáknak kifejezetten ajánlott fogyasztása. folsav létfontosságú a magzati gerincvelő egészséges kifejlődéséhez a fogantatás utáni első három hónap során, ennek hiányában nyitott gerinc alakulhat ki. 

A dinnye - magas víztartalmának köszönhetően - szinte "átfolyik" testünkön és vele együtt sok nem kívánatos anyag távozik a szervezetből. Főleg vesénkben végez nagy tisztító hadjáratot: kimossa a húgysavkövet és átmossa a szervezetet. Éppen ezért szezonban nagyon sokan alkalmazzák méregtelenítésre. Rendszeres fogyasztása a vér sav-lúg egyensúlyának helyreállítását is segíti.

100 g görögdinnye tápértéke

Jótékony dinnyemag
Legújabb feltételezések szerint nemcsak a csonthéjas gyümölcsök, hanem a görögdinnyemagja is gyógyító hatású. Tapasztalatok alapján vese- és cukorbaj esetén is javulást eredményezhet fogyasztása, igaz, ezt pontos kutatási eredmények egyelőre nem igazolják.   

Dinnye diéta
A görögdinnye - vízhajtó hatása és alacsony kalóriatartalma miatt - méregtelenítés és fogyókúra esetén is kiváló táplálék. Nagy előnye, hogy finom és laktató, ezért dinnye diéta során nem kell koplalnunk. Persze mint mindent, ezt a gyümölcsöt is mértékkel kell fogyasztani: nem szabad túlzásokba esni és csak dinnyét dinnyével enni! Nyugodtan fogyaszthatunk mellette egyéb alacsony kalóriatartalmú gyümölcsöket, zöldségeket és sovány húsokat is. Fontos tudni, hogy a dinnye diéta nem ajánlott gyerekeknek, várandósoknak, májbetegeknek és krónikus betegségben szenvedőknek!

 

süti beállítások módosítása