Tudtad, hogy a legegyszerűbb dolgok a legjobbak?
15 perces, tökéletesen különleges finomság. :)
Pofonegyszerű vacsi ötlet, de akár ebédre is kiváló és tuti nem maradsz éhes. :)
Éljen az egészséges étrend, mert így nincs mit megszegnünk, semmilyen diétát, hiszen ilyen finomság láttán, csak csorog az embernek az a bizonyos. :), arról nem is beszélve, hogy isteni finom! :)
Többször kerül nálunk a családi asztalra, különböző változatban, főleg, amikor nagy szezonja van a cukkininek, és a piacon 200,- Ft-ért hozzá lehet jutni, kilójáért. Bár bevallom, ha még késő ősszel is találok, ilyen szuper alapanyagot, akkor is bespájzolok belőle. :) Érdemes ebből a finom, egészséges zöldségből minél többet fogyasztani!
Szóval extra adag jókedvet kívánok mindenkinek, és finom ételeket a konyhában, :) és akkor most, jöjjön a receptem. :)
Cukkini fűszeres parmezán sajtos ropogós rudacskák KETO recept gluténmentes
Hozzávalók:
2 db cukkini
15 dkg parmezán sajt vagy trappista, óvári sajt
Provence fűszerkeverék
Himalája só - ízlés szerint, óvatosan a sóval, mert a bacon is sós
1 ág friss rozmaring
apró kockára vágott bacon szalonna
½ lime leve
durvára darált mandula morzsa KETO vagy panko morzsa - gluténmentesen nachos chips - összedarálva - igény szerint
A hozzávalóknál lévő fűszereket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek
http://www.azsiabt.hu/termekek/fszrkev?page=1
Cukkini fűszeres parmezán sajtos ropogós rudacskák KETO
elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt.
A cukkiniket jól mossuk meg, és törölgessük meg. Vágjuk félbe, de akár negyedekbe is lehet. Érdemes a felső magrészét, egy evőkanál segítségével óvatosan kivájni, mert ez a rész szokott levet ereszteni.
Locsoljuk meg egy pici lime levével, fűszerezzük Provence fűszerkeverékkel, sózzuk, és szórjuk meg reszelt sajttal.
Vágjunk apróra friss rozmaringot és szórjuk meg a tetejét. + még a tetejére apróra vágott bacon szalonnát is tehetünk, akár a bacont ki is süthetjük előtte ropogósra, ki hogyan szereti. Aki még plusz ropogósabban szereti, szórja meg egy kis durvára vágott mandula morzsával keto étrendnél, vagy kis panko morzsával, gluténmentes étrendél nachos durvára morzsolt chipssel. De szórhatunk rá egy kis chili pehlyhet, vagy cayennen borsot is. A lényeg roppanós maradjon a cukkini, a sajt ráolvadjon, megpiruljon.
15 perces, előmelegített sütőben, magas hőfokon kb. 15 perc alatt süssük készre, addig süssük, amíg a sajt ráolvad, és egy pici szint kap, nekem 8 perc elég volt a régi hagyományos gázsütőmön.
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
https://www.instagram.com/klarissza43/
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza
A cukkini egészséges zöldség, termését és virágját is fogyasztjuk…
Forrás: fitway.hu
A cukkini egy viszonylag új nemesítés során keletkezett a tök és az uborka keresztezéséből. A kabakosok családjába tartozik. Egész évben kapható, de a legfinomabbak, legzsengébbek a kora tavaszi termések.
Egészséges táplálék, sok értékes és hasznos összetevővel, ugyanakkor alacsony kalóriatartalommal rendelkezik, ezért a fogyókúrázók egyik kedvence lehet, ráadásul sokféleképpen elkészíthető.
Egy közepes méretű cukkini mindössze 25 kalória körül mozog, így valóban nyugodt szívvel ajánlhatjuk a fogyókúrázóknak.
A C-vitamin tartalmát figyelembe véve, a cukkini nagyon jó antioxidáns tartalmú növény, segíti az asztma kezelését, és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik
Fogyasztásával megelőzhetők a C-vitamin hiánya miatt kialakuló betegségek, a skorbut és a bőrelszíneződés. Az utóbbi esetében a kis vérerek sérülnek, ami lehetővé teszi, hogy a vörösvértestek a sejtekbe, szövetekbe jussanak. Úgy tapasztalták, hogy a cukkini segíti szervezetünket a kapillárisok egészségének megőrzésében.
135 g nyers cukkini tartalma
Megnevezés |
Mennyiség |
kalória |
17 |
protein |
1,4 gramm |
szénhidrát |
3,6 gramm |
zsírok |
0,17 gramm |
rostok |
1,5 gramm |
C-vitamin |
11 mg |
A cukkini rendszeres fogyasztása csökkenti a magas homocisztein szintet. A homocisztein szervezetünk számára nélkülözhetetlen fehérje, de a normális értéknél magasabb szintje súlyos betegségeket okoz. Megfigyelték, hogy a perifériás artériák elzáródásában és trombózisban, agyi katasztrófában szenvedő betegek homocisztein szintje minden esetben magasabb, mint az egészséges embereké.
A cukkini rendszeres fogyasztása csökkenti a szklerózis multiplex kialakulásának rizikóját.
Magas víztartalma, táplálkozástani értéke kevés kalóriával párosul, ezért fogyókúrázók kedvelt ételévé válhat.
A C-vitaminon kívül még sok folatot, káliumot, A-vitamint is tartalmaz. A C-vitamin és a lutein együtt szemünk egészségét védik.
A cukkini a felsoroltakon kívül még nagyon jó B6-, riboflavin- és mangánforrás. A többi zöldségfélével együtt, gyakran fogyasztva, a vastagbélrák megelőzésében is fontos szerepet kap.
Tudjuk, hogy a szívbetegségek megelőzésében jelentős szerepet kap a koleszterinszint szabályozása, amit helyes táplálkozással, sok zöldség fogyasztásával különösebb erőlködés nélkül megvalósíthatunk.
A cukkini héja béta karotint tartalmaz, tele van antioxidánsokkal, segít megelőzni a sejtek károsodását.
Mivel ez a zöldségféle magnéziumot és foszfort is megfelelő mennyiségben juttat szervezetünkbe, ezért ez is egy lehetőség a tej mellett, vagy a tej helyett, hogy segítséget kapjunk a csontok felépítésében és megtartásában.