Cukkini fűszeres parmezán sajtos ropogós rudacskák KETO
2015. július 11. írta: Klarissza24

Cukkini fűszeres parmezán sajtos ropogós rudacskák KETO

Tudtad, hogy a legegyszerűbb dolgok a legjobbak?


15 perces, tökéletesen különleges finomság. :)

 Cukkini fűszeres parmezán sajtos ropogós rudacskák 

Pofonegyszerű  vacsi ötlet, de akár ebédre is kiváló és tuti nem maradsz éhes. :)

Cukkini fűszeres parmezán sajtos ropogós rudacskák1


Éljen az egészséges étrend, mert így nincs mit megszegnünk, semmilyen diétát, hiszen ilyen finomság láttán, csak csorog az embernek az a bizonyos. :), arról nem is beszélve, hogy isteni finom! :)

Cukkini fűszeres parmezán sajtos ropogós rudacskák4


Többször kerül nálunk a családi asztalra, különböző változatban, főleg, amikor nagy szezonja van a cukkininek, és a piacon 200,- Ft-ért hozzá lehet jutni, kilójáért. Bár bevallom, ha még késő ősszel is találok, ilyen szuper alapanyagot, akkor is bespájzolok belőle. :) Érdemes ebből a finom, egészséges zöldségből minél többet fogyasztani!

 Cukkini fűszeres parmezán sajtos ropogós rudacskák8


Szóval extra adag jókedvet kívánok mindenkinek, és finom ételeket a konyhában, :) és akkor most, jöjjön a receptem. :) 


Cukkini fűszeres parmezán sajtos ropogós rudacskák KETO recept gluténmentes
Hozzávalók:
2 db cukkini 
15 dkg parmezán sajt vagy trappista, óvári sajt
Provence fűszerkeverék
Himalája só - ízlés szerint, óvatosan a sóval, mert a bacon is sós
1 ág friss rozmaring
apró kockára vágott bacon szalonna
½ lime leve
durvára darált mandula morzsa KETO vagy panko morzsa - gluténmentesen nachos chips - összedarálva - igény szerint 

 

A hozzávalóknál lévő fűszereket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek
http://www.azsiabt.hu/termekek/fszrkev?page=1



 Cukkini fűszeres parmezán sajtos ropogós rudacskák15


Cukkini fűszeres parmezán sajtos ropogós rudacskák KETO
elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt.

A cukkiniket jól mossuk meg, és törölgessük meg. Vágjuk félbe, de akár negyedekbe is lehet. Érdemes a felső magrészét, egy evőkanál segítségével óvatosan kivájni, mert ez a rész szokott levet ereszteni. 

Locsoljuk meg egy pici lime levével, fűszerezzük Provence fűszerkeverékkel, sózzuk, és szórjuk meg reszelt sajttal.

Cukkini fűszeres parmezán sajtos ropogós rudacskák14

Vágjunk apróra friss rozmaringot és szórjuk meg a tetejét. + még a tetejére apróra vágott bacon szalonnát is tehetünk, akár a bacont ki is süthetjük előtte ropogósra, ki hogyan szereti. Aki még plusz ropogósabban szereti, szórja meg egy kis durvára vágott mandula morzsával keto étrendnél, vagy kis panko morzsával, gluténmentes étrendél nachos durvára morzsolt chipssel. De szórhatunk rá egy kis chili pehlyhet, vagy cayennen borsot is. A lényeg roppanós maradjon a cukkini, a sajt ráolvadjon, megpiruljon.

Cukkini fűszeres parmezán sajtos ropogós rudacskák13

15 perces, előmelegített sütőben, magas hőfokon kb. 15 perc alatt süssük készre, addig süssük, amíg a sajt ráolvad, és egy pici szint kap, nekem 8 perc elég volt a régi hagyományos gázsütőmön. 

Cukkini fűszeres parmezán sajtos ropogós rudacskák9

  

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
https://www.instagram.com/klarissza43/

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

 Cukkini fűszeres parmezán sajtos ropogós rudacskák11


A cukkini egészséges zöldség, termését és virágját is fogyasztjuk…
Forrás: fitway.hu

A cukkini egy viszonylag új nemesítés során keletkezett a tök és az uborka keresztezéséből. A kabakosok családjába tartozik. Egész évben kapható, de a legfinomabbak, legzsengébbek a kora tavaszi termések. 
Egészséges táplálék, sok értékes és hasznos összetevővel, ugyanakkor alacsony kalóriatartalommal rendelkezik, ezért a fogyókúrázók egyik kedvence lehet, ráadásul sokféleképpen elkészíthető. 

Egy közepes méretű cukkini mindössze 25 kalória körül mozog, így valóban nyugodt szívvel ajánlhatjuk a fogyókúrázóknak. 

A C-vitamin tartalmát figyelembe véve, a cukkini nagyon jó antioxidáns tartalmú növény, segíti az asztma kezelését, és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik 
Fogyasztásával megelőzhetők a C-vitamin hiánya miatt kialakuló betegségek, a skorbut és a bőrelszíneződés. Az utóbbi esetében a kis vérerek sérülnek, ami lehetővé teszi, hogy a vörösvértestek a sejtekbe, szövetekbe jussanak. Úgy tapasztalták, hogy a cukkini segíti szervezetünket a kapillárisok egészségének megőrzésében. 

135 g nyers cukkini tartalma 

Megnevezés 

Mennyiség 

 kalória

 17

 protein

 1,4 gramm

 szénhidrát

 3,6 gramm

 zsírok

  0,17 gramm

 rostok

 1,5 gramm

 C-vitamin

 11 mg


A cukkini rendszeres fogyasztása csökkenti a magas homocisztein szintet. A homocisztein szervezetünk számára nélkülözhetetlen fehérje, de a normális értéknél magasabb szintje súlyos betegségeket okoz. Megfigyelték, hogy a perifériás artériák elzáródásában és trombózisban, agyi katasztrófában szenvedő betegek homocisztein szintje minden esetben magasabb, mint az egészséges embereké. 

A cukkini rendszeres fogyasztása csökkenti a szklerózis multiplex kialakulásának rizikóját. 
Magas víztartalma, táplálkozástani értéke kevés kalóriával párosul, ezért fogyókúrázók kedvelt ételévé válhat.  
A C-vitaminon kívül még sok folatot, káliumot, A-vitamint is tartalmaz. A C-vitamin és a lutein együtt szemünk egészségét védik. 

A cukkini a felsoroltakon kívül még nagyon jó B6-, riboflavin- és mangánforrás. A többi zöldségfélével együtt, gyakran fogyasztva, a vastagbélrák megelőzésében is fontos szerepet kap. 
 

Tudjuk, hogy a szívbetegségek megelőzésében jelentős szerepet kap a koleszterinszint szabályozása, amit helyes táplálkozással, sok zöldség fogyasztásával különösebb erőlködés nélkül megvalósíthatunk. 
A cukkini héja béta karotint tartalmaz, tele van antioxidánsokkal, segít megelőzni a sejtek károsodását. 
Mivel ez a zöldségféle magnéziumot és foszfort is megfelelő mennyiségben juttat szervezetünkbe, ezért ez is egy lehetőség a tej mellett, vagy a tej helyett, hogy segítséget kapjunk a csontok felépítésében és megtartásában. 

 

 

süti beállítások módosítása