Hideg gyümölcsrizs
2015. augusztus 02. írta: Klarissza24

Hideg gyümölcsrizs

 

Régimódi, mégis menő, egy egyszerű desszert, ma is ugyanolyan jó, mint amikor még a nagyi csinálta.

 

A tökéletes tejberizs receptje

 

Hideg gyümölcsrizs8

 

Egy finom gyümölcsrizs, minden földi jóval, reggelire, ebédre, de akár vacsorára is megállja a helyét, főleg a nagy melegben igazán jól esik és tápláló is… :)

 

Hideg gyümölcsrizs7

 

Kínálhatjuk a gyümölcsrizst, bármilyen friss gyümölccsel, dzsemmel, pirított mandulával, kesudióval, vagy olvasztott csokoládéval, vagy egyszerűen csak őrölt fahéjjal meghintve, csak a képzelet szab határt neki, de egy szó, mint száz, az tuti, hogy mindenhogy elvarázsol bennünket…

 

Hideg gyümölcsrizs6

 

Egyszerűen isteni desszert, bátran készítsétek el, kezdőknek is ajánlom…

 

Hideg gyümölcsrizs9

 

Hideg gyümölcsrizs
Hozzávalók:
Tejberizs
2 bögre kerekszemű rizs -  (csak kerekszemű rizs a jó!)
5 bögre 2,8 vagy 3,5% tej 
1,2 liter habtejszín 30%
2 ek cukor vagy 2 ek Agavé szirup vagy eritrit
2 tk vanília aroma
1 db citrom héja
Friss gyümölcsök:
sárgabarack
meggy
cseresznye
nektarin vagy őszibarack
áfonya
áfonya-meggy dzsem
vagy a nagy kedvencem:
nutella
Díszítés:
mandula
kesudió
csokoládékrém

 

Hideg gyümölcsrizs3

Hideg gyümölcsrizs
elkészítés:
A tejhez hozzáadjuk a kerekszemű  rizst, adjuk hozzá a vanília aromát, citrom héjat hagyjuk, felforrni, majd tartalékon fedő alatt főzzük készre. Akkor kapcsoljuk le a hőt, amikor már majdnem beszívta a tejet a rizs, de még nem teljesen. Lefedve, hagyjuk hűlni, de előtte keverjük bele az eritritet vagy a hozzávalóknál lévő bármely édesítőt.

Ha elkészült, (megpuhult a rizs, és hűlt), akkor adjuk hozzá tejszínt. Majd hagyjuk teljesen kihűlni. Utána dobozba tegyük a hűtőbe.

 

Hideg gyümölcsrizs4

A nagyobb gyümölcsöket vágjuk félbe, majd negyedbe.

Kisebb üveg tálkákat vegyünk elő, és rétegezzük az alapanyagokat: gyümölcs vegyesen, hideg tejberizs, gyümölcs, hideg tejberizs és a tetejére megint gyümölcs, és szórjuk meg mandulával, kesudióval, csokoládékrémmel, vagy áfonya-meggy dzsemmel.

Hideg gyümölcsrizs

Áfonya-meggy dzsem elkészítése csak pár percet vesz igénybe, melynek elkészítését itt találod:
https://fincsifalatka.blog.hu/2015/07/05/poharas_tejberizs_afonya-meggy_dzsemmel_es_habcsokkal_324

 

Hideg gyümölcsrizs1

Ha készen vagyunk, tegyük a hűtőbe a gyümölcsrizst, és hidegen fogyasszuk.

Nekem a legnagyobb kedvencem, amikor a tejberizst nutellával csurgatom meg. Ezért sem édesítem túl a tejberizst, mert így kiegészítik egymást, de az édes gyümölcs, vagy áfonya-meggy dzsem is.

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

 

Hideg gyümölcsrizs2 

Áfonya a csodabogyó

Az áfonya gyümölcssavakat, cukrot, pektint és számos vitamint tartalmaz. Kiemelkedően magas a kálium tartalma, továbbá megtalálható benne kalcium, vas, magnéziummangáncink, kén, foszfor. Tudományosan is elfogadott szer látószervünk különféle betegségeire. A-vitamintartalma révén a farkasvakság gyógyítására szolgáló gyógyszer alapanyaga. Első kutatás afekete áfonya látásra gyakorolt hatásáról egy francia kutató végezte a Királyi Légierő pilótáinak a közreműködésével a II. Világháborúban. Az áfonya-kivonat adása azt eredményezte, hogy javult az éjszakai látás erőssége, gyorsabb lett a sötéthez való alkalmazkodás és gyorsabban helyreállt az éleslátás vakító fény után. Későbbi tanulmányok ezt igazolták is.

Kutatók úgy találták, hogy a bogyósok fogyasztása, különösképpen az áfonyáé, csökkenti a „rossz” koleszterin mennyiségét a vérben, és megakadályozhatja a rák egyes fajtáinak kialakulását. A friss áfonya mélykék színe az antocianin festékanyagnak köszönhető, amely erős antioxidáns lévén harcba száll a szabad gyökökkel. Alig fél csésze áfonyában annyi antioxidáns található, mint öt adag borsóban, brokkoliban, sárgarépában és almában. Ugyanakkor a húgyúti fertőzéseket is távol tartja. Baktériumölő hatással is rendelkezik.

 

Hideg gyümölcsrizs3

A jótékony meggy

Gazdag vitaminokban (A-, B1-, B2-, C-vitamin) és ásványi anyagok (kalcium, kálium,magnézium, vas, cink). meggy antioxidáns és vértisztító hatású

A bogyós gyümölcsökhöz hasonlóan kimagasló mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, melyek antioxidáns hatásúak. A levében lévő antioxidánsok segítik megőrizni a vénák falának rugalmasságát, és ezáltal a visszérbetegségek elkerülését. Enyhítik az ízületi megbetegedés okozta fájdalmakat, ill. a fejfájást. 

Vértisztító hatású. A kalcium, kálium és magnézium együtt dolgoznak a vér megtisztításán, a szívizom megerősítésén és a szabályos szívverés helyreállításán.Serkenti a máj- és vese működését. Különösen azoknak ajánlatos fogyasztani, akiknek az emésztésével nincs minden rendben. A savas meggy serkentőleg hat az emésztésre és a belek mozgására. A nagy mennyiségű B- vitaminok továbbá serkentik a keményítő és a fehérje feldolgozását, felszívódását.

Hideg gyümölcsrizs10

Fiatalság és egészség forrása - sárgabarack

A Himalája hegyeiben, India és Kína között él egy piciny népcsoport, a hunza. Messze földön híresek magas életkorukról és kicsattanó egészségükről. A minket sújtó civilizációs betegségek mind elkerülik őket. Mi a titkuk? A sárgabarack!

A sárgabarack jótékony hatása vitathatatlan. Tartalmaz A-vitamint, béta-karotint, B17-vitamint, káliumot, kalciumot, foszfort, C-vitamint és ként. A csontok és a szövetek újjáépítésében fontos szerepe van, így fogyasztása egyaránt javasolt fiataloknak és időseknek. Növeli a sejtek energiáját, élettartalmát, fokozza a vérképzést, mérsékli az asztmás panaszokat. Vízhajtó, méregtelenítő hatású. Segít leküzdeni a baktériumok, vírusok által okozott fertőzéseket.

A hunzák titka: a sárgabarack!

Egy világszerte nagyra becsült brit sebész, Dr. Robert McCarrison a következőket írta az amerikai orvosszövetség újságának 1922. január 7-i számában: „A hunzáknál nincs ismert rákos eset. Ennél a népnél hatalmas sárgabarack ligetek vannak. A sárgabarackot napon szárítják, és igen nagy mennyiségben fogyasztják." A hunzáknak nincsenek orvosaik és kórházaik, fiaik mégis 100 éves átlagéletkort értek el, tökéletes életerőben és jó egészségi állapotnak örvendve.

A nők bőre feltűnően sima még idősebb korban is, tizenöt-húsz évvel fiatalabbnak tűnnek, mint más vidéken élő asszonyok. A hunzák a sárgabarackot és annak magjából készített olajat használják gyakorlatilag mindenre. Csupán ebben rejlik erejük és egészségük, vagy egyéb környezeti tényezők is közre játszanak?

Miért nincs a hunzáknál rákos beteg?

Feltételezések szerint a sárgabarackban, vagyis annak magjában található B17 vitamin miatt. A megfelelő mennyiségben jelen lévő B17 gátolja a sejtek rákos elváltozását elindító anyagok működését. Alternatív módszerként egyre több helyen használják injekció formátumban.

De valójában mi is a B17 vitamin? Ifj. Dr. Ernst T. Krebs 1950-ben, sokéves kutatás után elkülönített egy új vitamint, melyet B17-es számmal látott el, és elnevezte Laetrilnek.

Gyakorlatilag az összes gyümölcs magjában megtalálható ez a vegyület. Az alma, kajszibarack, cseresznye, őszibarack, szilvamandarin és hasonlók tartalmazzák ezt a faktort; nemritkán rendkívül magas, akár 2-3%-os koncentrációban.

Fontos tudni, hogy a B17 ciántartalmú vegyület! A B17 felszívódik a szervezetben, ott egy enzim hatására felbomlik, majd benzaldehid és cián szabadul fel belőle. Ez az enzim sokkal nagyobb mennyiségben van jelen a rákos sejtekben, mint az egészségesekben. A ciánt viszont további enzimek segítségével köti a sejt különböző kéntartalmú aminosavakhoz.

Ez a második enzim viszont hiányzik a rákos sejtekből. Tehát a rákos sejt felbontja az egyébként ártalmatlan vegyületet két olyan molekulává, ami viszont el is pusztítja. Az egészséges sejtek viszont védettek, sőt tápanyagként használják fel a B17 vitamint.

Hideg gyümölcsrizs11

Istenek eledele: cseresznye

A cseresznye gyorsan romlik, ezért feldolgozásáig lapos ládában, hűvös helyen ajánlott tárolni. A cseresznye főzéssel is tartósítható. Sok értékes növényi rostot tartalmaz, de a vitaminoknak már csak töredékét találjuk meg benne. Befőttnek, lekvárnak, édességnek csakis leszárazva, kimagozva használjuk fel.

cseresznye története

Közel-Keletről származik, hazánkba a török hódítás idején jutott el. A görögök az istenek eledelének tekintették, Kínában és Japánban pedig - főleg virága - a tavasz, az ifjúság, a megújulás jelképe. A cseresznye több fajtája ismeretes, piros, rózsaszín, fehér, stb. Nálunk az egyik legnemesebb és legismertebb a badacsonyi cseresznye, mely hungarikumnak számít. 

cseresznye jótékony hatása

Gazdag A-, B-, C- vitaminban. Tartalmaz káliumot, kalciumot, nátriumot, foszfort, magnéziumot, kobaltot és nagymértékben vasat. Alkotóelemeinek köszönhetően tisztítja a szervezetet, jót tesz az ízületeknek és a cukorbetegségben szenvedőknek. Kitűnő vértisztító, hiszen 78-82%-a víz. Segít megtisztítani a vért, aminek következtében enyhül, vagy elmúlik a fájdalom.

Színes karotinoidjai (béta-karotin, lutein és zeaxantin), antociánjai és flavonoidjai gyulladásgátló, fájdalomcsillapító hatásúak, ennél fogva hörgőpanaszokra, náthás bajok ellen is hat. Napi negyed kiló cseresznye fogyasztása már kimutathatóan csökkenti a vér húgysav-szintjét, és az ízületi betegségek megelőzésében, karbantartásában tulajdonítanak neki. A piros húsú gyümölcsök, így a cseresznye is, fontos szerepet töltenek be a rákos megbetegedések megelőzésében.

cseresznye fogyókúrára esetén is hatékony

Egy marék cseresznyének 100 grammjának az energiatartalma 65-70 kcal, mintegy 264-295 kJ. Alig van benne zsír (0,3 g) és fehérje, viszont 13 grammnyi szénhidrát, 1,3 g növényi rost van benne. A cseresznye gyorsan emészthető, sőt az emésztési folyamatokat is gyorsítja, ezért alkalmas fogyókúrás célokra. Mindenképpen a főétkezés előtt egy órával 200-250 gramm cseresznyét kell elfogyasztani, mert akkor lesz hatékony. Eheted éhgyomorra, vagy étkezések után desszert gyanánt. Délután három óra után már nem ajánlatos fogyasztani, mert megterhelő az emésztőrendszer számára.

Hideg gyümölcsrizs12

Éltető erő: őszibarack és nektarin

Kevesen tudják, hogy finom ízén kívül a baracknak számos jótékony hatása van. Egyrészt magas a vitamintartalma, másrészt pedig kiváló kozmetikum, és nem utolsó sorban rendkívüli finomság. 

Az őszibarack és a nektarin vitamintartalma

Az őszibaracknak magas az A- és C-vitaminmagnézium- és kalcium, illetve a boron tartalma. A borontartalmával emeli a férfi és a női hormon szintet. A vitaminoknak köszönhetően kitűnőantioxidáns, főleg, hogy nem szűkölködik szelénben sem, így hormonkiegyenlítőként is segítségünkre lehet, különösen változó korban levő nőknél. Magas niacin (B3 vitamin)-,magnézium-, szelén-, és cinktartalma javítja a közérzetet és segít leküzdeni az idegességet. A nektarin nagy mennyiségben tartalmaz káliumot és A-vitamint.

Az őszibarack és a nektarin jótékony hatásai

Azoknál a betegségeknél, ahol a vér tisztítására, a gyulladás megszüntetésére van szükség, kiválóan alkalmazható. Kiváló vérnyomáscsökkentő. Az izmok működtetésében, felfrissítésében is hasznosítható gazdag ásványtartalmának (kalcium, magnézium, kén, szilícium) köszönhetően. Így például az öregkori reszketésben. Gazdag B-vitamin tartalma azemésztési és idegrendszeri karbantartásra teszi alkalmassá. Mint minden gyümölcs, így anektarin is segíti az emésztést A-vitamin, káliumtartalmának és savasságának köszönhetően. Tisztítja a húgyvezetékeket, vizelethajtó.

Az őszibarack és a nektarin magja is tartalmaz B-17 vitamint, akárcsak a sárgabaracké. Gyakorlatilag az összes gyümölcs magjában megtalálható ez a vegyület. Az almasárgabarack,cseresznyeszilvamandarin és hasonlók tartalmazzák ezt a faktort; nemritkán rendkívül magas,akár 2-3%-os koncentrációban. A megfelelő mennyiségben jelen lévő B-17 gátolja a sejtek rákos elváltozását elindító anyagok működését.Alternatív módszerként egyre több helyen használják injekció formátumban. De valójában mi is a B-17 vitamin? Ifj. Dr. Ernst T. Krebs 1950 -ben, sokéves kutatás után elkülönített egy új vitamint, melyet B-17-es számmal látott el, és elnevezte Laetrilnek.

Fontos tudni, hogy a B-17 ciántartalmú vegyület! A B-17 felszívódik a szervezetben, ott egy enzim hatására felbomlik, majd benzaldehid és cián szabadul fel belőle. Ez az enzim sokkal nagyobb mennyiségben van jelen a rákos sejtekben, mint az egészségesekben.A ciánt viszont további enzimek segítségével köti a sejt különböző kéntartalmú aminosavakhoz. Ez a második enzim viszont hiányzik a rákos sejtekből. Tehát a rákos sejt felbontja az egyébként ártalmatlan vegyületet két olyan molekulává, ami viszont el is pusztítja. Az egészséges sejtek viszont védettek, sőt tápanyagként használják fel a B-17 vitamint.

Forrás: vitaminsziget.com Koczka Kinga

 

 

süti beállítások módosítása