A könnyedség és az egyszerűség egy desszertben.
Jéghideg olasz könnyed édesség, amely mellett nem lehet elmenni. :)
Ideális nyáron, nemcsak a nagy melegben. Ezt a receptet, még Olaszországi nyaralásomkor ismertem meg, egyszerűen fantasztikus… :)
Amikor persze nálunk is 40 fokot mutat a hőmérő, bármennyire szeretem az eredetit, akkor én a tojást valamennyire szabotálom és helyette mindig vaníliás pudingot használok. A krém íze enyhén karamellás ízű a kókuszcukortól, nem lehet betelni vele. :)
A jéghideg barack fűszeres borban érlelve, a kettő összhatása kiegészíti egymást a könnyedség és az egyszerűségében…
Érdemes kipróbálni, igazán jól eső frissítő desszert, egyszerűen csúcs és fenomenális, én és a családom, nagyon szeretjük. :)
Borban érlelt nektarin/karamellás mascarpone krémmel
Hozzávalók:
4-5 db kemény nektarin
½ narancs héj – reszelve
1 kisebb ág friss kakukkfű
½ üveg száraz vörösbor
Karamellás mascarpone krém:
4 ek mascarpone
3 ek kókuszcukor
400 ml tej
1 csomag vaníliás pudingpor gluténmentesen itt
Elkészítés:
A nektarint megmossuk és félbe vágjuk, egy kis reszelt narancshéjat teszünk rá, és leöntjük száraz vörösborral. (Olyan bort használjunk, amit amúgy is szívesen meginnánk, hiszen ez határozza meg a desszert ízét).
Egy pici kakukkfűvel is megszórjuk. 1-2 órát áztatjuk a borba, a hűtőbe téve, én fél órát hagytam hűsöltetni, mert én nem nagyon szeretem, ha túl intenzív ízű, szeretem, ha még a gyümölcs ízét is érzem. Persze Ízek terén, ahány ház, annyi szokás. A pasik jó alkoholosan szeretik. :), érdemes ilyenkor külön áztatni, ha ki így, ki úgy szereti…
Amíg ázik és hűsöl a barackunk, addig készítsük el a mascarpone krémet.
Egy kevés hideg tejben elkeverjük a pudingport, ezt követően hozzáadjuk a többi tejet. Felkapcsoljuk a hőt alatta és pár perc alatt sűrű krémet főzzünk, amikor kezd sűrűsödni, akkor lekapcsoljuk a hőt, és levesszük a tűzhelyről a krémet. Jól átkeverjük.
Ha elkészültünk, és hűlt egy kicsikét a krém, akkor hozzákeverjük a kókuszcukrot, és a mascarponét és jól simára elkeverjük. Tegyük a hűtőbe.
Tálalásnál a barackot tányérra tesszük, és ismét keverjük át jól a krémet, és kanalazzuk a mascarpone krémet a barackra. Pirított mandula pehellyel megszórjuk a tetejét.
És amikor, nincs nagy meleg és tojással készítem, akkor így készítem el a mascarpone krémet:
2 tojás sárgáját
3 ek porcukorral – (én a kókuszcukrot porrá darálom)
kikeverünk, fokozatosan hozzá keverjük a
250 g mascarponét
1 vanília rúd magját
Ezt követően a tojás fehérjét habbá verjük, és lazán hozzá keverjük, hűtőbe tesszük.
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza
Éltető erő: őszibarack és nektarin
Kevesen tudják, hogy finom ízén kívül a baracknak számos jótékony hatása van. Egyrészt magas a vitamintartalma, másrészt pedig kiváló kozmetikum, és nem utolsó sorban rendkívüli finomság.
Az őszibarack és a nektarin vitamintartalma
Az őszibaracknak magas az A- és C-vitamin, magnézium- és kalcium, illetve a boron tartalma. A borontartalmával emeli a férfi és a női hormon szintet. A vitaminoknak köszönhetően kitűnő antioxidáns, főleg, hogy nem szűkölködik szelénben sem, így hormonkiegyenlítőként is segítségünkre lehet, különösen változó korban levő nőknél. Magas niacin (B3 vitamin)-, magnézium-, szelén-, és cinktartalma javítja a közérzetet és segít leküzdeni az idegességet. A nektarin nagy mennyiségben tartalmaz káliumot és A-vitamint.
Az őszibarack és a nektarin jótékony hatásai
Azoknál a betegségeknél, ahol a vér tisztítására, a gyulladás megszüntetésére van szükség, kiválóan alkalmazható. Kiváló vérnyomáscsökkentő. Az izmok működtetésében, felfrissítésében is hasznosítható gazdag ásványtartalmának (kalcium, magnézium, kén, szilícium) köszönhetően. Így például az öregkori reszketésben. Gazdag B-vitamin tartalma az emésztési és idegrendszeri karbantartásra teszi alkalmassá. Mint minden gyümölcs, így a nektarin is segíti az emésztést A-vitamin, káliumtartalmának és savasságának köszönhetően. Tisztítja a húgyvezetékeket, vizelethajtó. Forrás
100 g gyümölcsre vonatkozóan tartalmaz:
Energia |
38 kcl |
A-vitamin |
1330 NE |
B1-vitamin |
0,02 mg |
B2-vitamin |
0,05 mg |
C-vitamin |
7,00 mg |
Kalcium |
9,00 mg |
Foszfor |
19,00 mg |
Nátrium |
1,00 mg |
Kálium |
202,00 m |