Elsőre bizarr lehet, de nagyon finom.
Film nézéshez egy kis nassolnivaló, egészségesen. 10 perc előkészület és indulhat a finomság a sütőbe, ahol magában tölti az időt.
Mivel igen kíváncsian kísérletező természet vagyok, bizton állíthatom, hogy az első dolgom az volt, hogy kipróbáljam, ezt a receptet, egy kolléganőmtől kaptam, mert ez olyan, hogy befészkeli magát a kis agyacskámba, és addig nem nyugszom, amíg el nem készítem, persze az én verziómba. :)
Szóval elmondhatom, hogy nekem nagyon ízlett. :) Máskor is el fogom készíteni, igazi ropogtatni való.
Szerintem, még Te sem próbáltad ilyen formában a karfiolt úgye? ez bizony kihagyhatatlan élvezet, én mondom. :) Fűszeresen kakaós íz kombináció, egyszerűen fenomenális. Ha szívesen kisérletezel, érdemes kipróbálni és persze, hogy a keto étrendbe is beilleszthető.
Pikáns sült kakaós karfiol KETO
Hozzávalók:
2 fej kisebb karfiol
4 ek olívaolaj – lehet, hogy több kell, függ a karfiol méretétől
1 kk Himalája só
1 kk ötbors darált fűszer
1 kk mexikói chili fűszerkeverék vagy chili pehely
2 ek cukrozatlan keserű Holland kakaópor
Pikáns sült kakaós karfiol KETO
elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt.
Szedjük rózsákra a karfiolt, mossuk meg, és hagyjuk megszáradni. Tipp én kisebb karfiolokat szoktam venni, az hamarabb készen van.
Tegyük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, és szépen rendezgessük el.
Forgassuk meg olajban és sózzuk, borsozzuk meg és szórjuk meg mexikói chili fűszerkeverékkel, vagy ha nincs, akkor chili pehellyel, de vigyázva, nehogy túl csípős legyen.
Ezt követően egy szűrő segítségével, szitáljuk rá a keserű kakaóport is.
Tegyük a sütőbe és 180 fokon kb. 30-45 perc alatt süssük puhára. Időnként pillantsuk rá, mert a sütési idő függ a karfiol nagyságától.
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook, instagram oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
https://www.instagram.com/klarissza43/
https://www.instagram.com/fincsifalatka.blog.hu/
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza
Európa kedvence – a karfiol
Kiváló ételek, levesek készíthetők belőle, vitamintartalmát még mélyhűtve is megőrzi, de nemcsak ezért szerethetjük a karfiolt.
Nálunk, Európában különösen népszerű a karfiol, mely nemcsak remek tápanyagforrás, nagy szerepet tölt be az egészséges táplálkozásban is, és jelentős a vitamintartalma.
A karfiol, ez a hazánkban is előszeretettel fogyasztott zöldségféle a Közel-Keletről származik. Már a görögök és a rómaiak is ismerték, és szívesen fogyasztották. A tizenhatodik században újra felbukkant, a genovai tengerészek hozták Itália területére, Franciaországban pedig csak a tizenhetedik század végén terjedt el. XV. Lajos például igen szerette a karfiolos fogásokat, uralkodása idején nevezték el á la Du Barry-nak, a növényből készült ételeket Madame Du Barry az ő egyik, ismert kegyencnője volt.
A karfiolnak mi már egy módosult, húsosabb változatát fogyasztjuk, vagyis a rózsáját. Ma termesztett formája a legutoljára kialakult káposztafélék egyike – a vadkáposzta egyik változata.
Közeli rokonságban áll a káposztával, kelbimbóval, a kelkáposztával és a brokkolival. A káposztához képest igényes növény, nem tűri jól a hideget, de a túlságosan nagy meleg is gátolja a virágképzést.
Magyarországon csak a századforduló után terjedt el a karfiol fogyasztása. Hazánkban öntözéssel termeszthető gazdaságosan, mivel nagy a vízigénye, szereti a magas páratartalmat, de a sok fényt is.
Már megjelenése is hívogató, nem véletlen, hogy a zöldségboltok dísze. Fehérek, vastagok a virágai, melyeket lapátszerű, zöld levelek vesznek körül. Akkor jó minőségű a karfiol, ha teljesen fehér és szorosan illeszkednek a rózsái egymáshoz. Nézzük meg azt is, frissek-e a levelei, amikor kiválasztjuk. Egész évben kapható, és mivel tömör a virágzat szerkezete, a karfiol a főzéstől sem esik össze.
A karfiol kiváló tápanyagforrás: igen gazdag C-vitaminban, vitamintartalmát mélyhűtött állapotban is megőrzi. Ha valaki energiaszegény étrendet folytat, vagy cukorbeteg, jó barátja lesz a karfiol, hiszen alacsony az energiatartalma, elenyésző a szénhidrát-tartalma, de sok benne az ásványi só, az élelmi rost, kéntartalmú összetevői megvédik a szervezetet egyes betegségekkel, például a bélrák kialakulásával szemben.
A karfiolt fogyasztásának számos módja van. Népszerű húspótlóként, rántott vagy sült formában, de egytálételként, darált hússal keverve is: sokak kedvence a rakott karfiol. Nagyon finom a karfiolos leves, melyet hagyományos módon, de tejföllel ízesítve is készíthetünk. Lehet része salátáknak, ha előtte megfőzzük. Savanyúságként is fogyasztható. Kiváló húspótló is
Nem sok ellenjavallata van, de ne fogyasszák azok, akik emésztőrendszeri megbetegedéssel küzdenek, mivel a karfiol magas rosttartalmú, ezért könnyen puffadást okoz.
Forrás: napidoktor.hu