Pirított baconos sült szendvics Brie sajttal
2015. szeptember 07. írta: Klarissza24

Pirított baconos sült szendvics Brie sajttal

Ki mondta, hogy a szendvicsek csak uzsonnára jók? :)

 

 Pirított baconös sült szendvics-Brie sajttal5

Ha gyorsan akarunk reggelit, vacsorát csinálni, vagy a gyerkőcöknek készítenénk tízórait, sokszor egy szendvics recept a legjobb megoldás…

 Pirított baconös sült szendvics-Brie sajttal

 

Legjobb gyors-étel a grillezett szendvicsek, melybe bármit pakolhatunk, sok sajttal, melyek igazán táplálóak. Bátran próbáld ki ezt a szendvics recept variációt is, az biztos, hogy a 10 ujjadat megnyalod utána… :)

 Pirított baconös sült szendvics-Brie sajttal1

 


A forró sült nyúlós sajt, szinte mennyeien megkoronázza a szendvicsedet, én egyszerűen imádom, az íze, egyszerűen fenséges, és borzasztóan kívánatos, ez a sajtos baconos szendvics akár reggelire vagy vacsira, bárhogyan is döntesz, nincs sok teendő vele, 10 perc alatt készen van.

 

Pirított baconös sült szendvics-Brie sajttal2

Pirított baconos sült szendvics Brie sajttal recept gluténmentes
Hozzávalók:
szeletelt kenyér gluténmentesen itt
vaj
bacon szalonna – szeletelve (aki nem szereti a bacont, pulyka, csirke sonka itt felvágottal helyettesítse)
Brie sajt
 ½ ek kókuszolaj

 Pirított baconös sült szendvics-Brie sajttal3

Elkészítés:
Egy serpenyőbe kókusz olajat hevítünk és a szeletelt bacon szalonnát elkezdjük megpirítani.

Közben a kenyér mindkét oldalát megvajazzuk, és melléje tesszük pirulni, a már megpirult bacon szalonnát ráhelyezzük, és Brie sajtot tépkedünk rá, ráhelyezzük a másik megvajazott kenyeret és a tetejét egy konyhai lapáttal jó lenyomkodjuk. Így jól megolvad a sajt benne, és közben gyorsabban pirul is a kenyér is.

Pirított baconös sült szendvics-Brie sajttal4

Ezt követően, pedig megfordítjuk a szendvicsünket, és úgy is megpirítjuk a kenyér másik oldalát. Ha elkészültünk, akkor karikára vágott zöldhagymával és paradicsommal tálaljuk. Hozzá finom teát kínálunk.

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:

https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

 Pirított baconös sült szendvics-Brie sajttal7

Brie sajt glikémiás indexe

Az élelmiszer glikémiás indexe 0. Ez az érték a 0-55 közötti tartományba esik, ami alacsony glikémiás indexnek felel meg, így a fogyasztása nem jár jelentős vércukorszint emelkedéssel.

Brie, a sajtok királya

Franciaország legismertebb és legelismertebb sajtja, az uralkodók kedvenceként is számon tartott brie lassan 1500 éve képezi szerves részét a francia történelemnek és gasztronómiának.

A római kor óta ismert és alkalmazott sajtkészítési technikáknak köszönhetően egészen a reneszánszig kiemelt szerepe volt a sajtnak. Soha nem volt mindennapi eleme a paraszti konyhának, ellenben a gazdagok asztalain mindig előkelő helyet kapott.

Lágy, krémes sajt, éretten szinte olvad a szájban

A brie története is csupa sajtot kedvelő nagysággal tarkított. Az első uralkodó - akinek a brie egyfajta szenvedélyes viszony jelentett - Nagy Károly császár volt, aki 774-ben Reuil-en-Brie-i kolostorban elköltött vacsoráján kóstolta először ezt a lágy, krémes, gazdag ízű sajtot, és annyira megkedvelte, hogy onnantól kezdve az apátnak a Chateau d'Aix la Chapelle számára folyamatosan biztosítania kellett a sajtellátást.
Hogy valóban falatozott-e a finom héjú, kicsit érett sajtból a császár, azt nem tudni, de innentől kezdve a brie megállíthatatlanul menetelt tovább az ismertség és a népszerűség útján.

Pirított baconös sült szendvics-Brie sajttal6

Olvasztva is isteni a brie

A XIV. században a költőként is elismert Charles d'Orleans királyi herceg a hölgyismerősei számára ajándékozott rendszeresen Brie de Meaux-t. Ezt a szokást XIV. Lajos is örömmel megtartotta, igaz, a történetek szerint a Napkirály újévi ajándékként osztogatta a nemes sajtot. A brie-kedvelők közé tartozott még IV. Henrik is, akit szeretőjétől, Gabrielle d' Estrees-től csak egy kis csellel tudta távol tartani akkori felesége, Margó királyné: a legenda szerint egy brie-ben bővelkedő vacsora ígérete tartotta otthon a kicsapongni vágyó királyt.

A XVII. század nagy mesemondója, La Fontaine is egy brie-vel a szájában énekelte meg a hollót,  így érthető csak igazán, hogy miért is vágyott annyira a róka arra a darabka sajtra. Egy másik igen népszerű história szerint nem csak a rókának volt ínyére a sajt, XVI. Lajos utolsó kívánsága az volt, hogy hadd érezhesse szájában még egyszer, utoljára a brie ízét.

A mítoszok keltette hírnévre a koronát a bécsi kongresszus tette fel, ahol az egyik vacsora során - Metternich és Talleyrand között kialakult szóváltás eredményeként - 60 európai sajtot kóstoltak végig az Európa sorsáról döntő diplomaták. A záró banketten megrendezésre kerülő versenyen a Talleyrand által addig is magasztalt Brie de Meaux győzedelmeskedett, elnyerve ezzel a „sajtok királya” címet. Így vált a IV. Henrik adományozta címből a „királyok sajtjából” a „sajtok királya”.

A többször emlegetett Brie de Meaux-t tartják a legjobb francia brie-nek, de ugyancsak az élvonalhoz tartozik a Brie de Melun és a Brie de Montereau is.  Ma az alábbi tartományok rendelkeznek jogcímmel, így ők készíthetik csak és kizárólag az igazi brie-t: Seine et Marne, Loiret, Meuse, Dawn, Marne, Haute Marne és Yonne. 

Pirított baconös sült szendvics-Brie sajttal8

Különféle fűszeres változatokban is készül brie

A brie előállítása megegyezik a camembert-ével, azzal a különbséggel, hogy amíg a camembert a Penicillium Camemberti-nek köszönheti egyéniségét, addig a brie kialakításáért a Brevibacterium felelős.

Manapság kísérleteznek Blue Brie előállításával is, ahol a kékpenészes ízeket ebbe a lágy közegbe helyezik. Az ilyen típusú újítások mellett persze fűszerekkel is gyakorta ízesítik a brie-t, és a különféle tejeknek köszönhetően a sajt alapíze is sokszor eltér.

A brie mellé kínált alkohol lehet almabor vagy pezsgő, legtöbbször vörösborokkal szokás párosítani, de gyakorta kínálják a fehérek közül Pinot Gris-vel vagy Sauvignon Blanc-nal is. Fogyasztás előtt legalább 1 órát tartsuk szobahőmérsékleten!

Pirított baconös sült szendvics-Brie sajttal9

A friss brie-nek kellemes vajas, enyhén gombás-mogyorós íze van. Ehhez az ízhez – a többi sajthoz hasonlóan – nagyon jól passzolnak a csonthéjasok (főleg a mandula és a pekándió), valamint a gyümölcsök, többek között az alma, a körte vagy a szőlő. A gyümölcsök közül a körtét illetve almát nyugodtan karamellizálhatjuk is fogyasztás előtt.

A brie sajt - azon kívül, hogy szobahőmérsékleten magában, borokkal, gyümölcsökkel, friss kenyérrel fogyasztható -, akár süthető is. Magában vagy a franciáknál igen népszerű módon, tésztába csomagolva. A Brie en croute nevű recept szerint a sajtot leveles tésztába burkolják, sok esetben úgy, hogy egy kis gyümölcsöt is raknak a sajt tetejére. Ezen kívül a szintén francia találmány Croque Monsieur is nagyon finom, ha a hozzá felhasznált besamel egy kevés brie-vel van megbolondítva. Gyakorta használják gratinírozásra is. Forrás

 

 

süti beállítások módosítása