Enni élvezet, vagy kaland csupán?
Nyálcsorgató utazásra invitállak, szemet gyönyörködtető ínycsiklandó mogyorós szószos pulyka falatkákkal, élvezeti értéke fenomenális… :)
Egy szuper könnyű és tökéletes finomság, ebédre vagy vacsorára… szinte belülről melegíti a szívet, nincs még ehhez fogható finomság…
Megkínálhatlak?... :)
Hiszen, hétköznap is lehet extra finomat enni…
Mogyorós szószos pulyka falatok/petrezselymes jázmin rizzsel
Hozzávalók:
½ kg pulyka apró hús
3 ek kókuszolaj
Szószos pác:
4 ek púpos mogyoróvaj (sós)
2 db chili paprika kimagozva, vékonyra felvágva
1 kk reszelt gyömbér
egy csipet *ötbors fűszer – mozsárban összetört
1 db lime leve
180 ml *chili szósz
2 ek extra szűz olíva olaj
2 gerezd fokhagyma reszelve
1 konzerv kókusztej – ezzel hígítjuk, ízlés szerint, nekem fél kókusztej kellett bele
½ csokor petrezselyem
Köret:
200 g Thai jázmin rizs
375 ml forró víz
½ kk himalája só
Elkészítés:
A hús megmossuk, én olyan szépet kaptam megint a Sparban, hogy más teendőm nem is volt, úgy ahogy volt már is felhasználhattam. :)
A fenti szósz/pác hozzávalókat egy tálba beletesszük, és összekeverjük, egy habverővel.
Ezt követően, a mogyorós szószba, a pulyka falatokat forgassuk meg, és hagyjuk egy fél órát pácolni a hűtőben. (ha előretervezünk, akár egy éjszakán át is lehet pácolni, nagyon jól átjárja az ízek a hús falatkákat).
Egy serpenyőbe hevítsük fel a kókusz olajat és dobjuk rá a mogyorós szószos pulykafalatokat, és a maradék szószt is öntsük rá, ami a tálba maradt, pácolásnál, és főzzük puhára.
Amíg fő a hús, addig készítsük el a Thai rizst.
Forró vízbe öntsük a megadott mennyiségű rizst, sózzuk, és 8 percig főzzük, fedő alatt, alacsony hőfokon, ekkora már nagyjából beszívta a rizs a folyadékot, kapcsoljuk le és fedő alatt hagyjuk tovább párolódni kb. 5 perc. Ha elkészült, megpuhult a rizst villával keverjük össze, és tálalhatjuk a mogyorós szószos pulyka falatkákkal.
Kínálásnál, szórjuk meg egy kis petrezselyemmel.
Mogyorós pulyka saslik/steak krumplival és mártogatóssal receptemet itt találod:
https://fincsifalatka.blog.hu/2015/07/09/mogyoros_pulyka_saslik_steak_krumplival_es_martogatossal
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam várásrolni:
http://www.azsiabt.hu/
Jó étvágyat!
Klarissza
És akkor nézzük, milyen vitamin található a mogyoróban:
Mogyoró, az egészség kulcsa
A mogyoró kifejezetten jót tesz az emberi szervezetnek: segíti egészségünk megőrzését és a szívbetegségek megelőzését, sőt, még az elhízás ellen is segít küzdeni.
Jótékony hatás mogyoróhéjban
A mogyoró olajtartalma magas, 100 grammonként kb. 560 kalóriát tartalmaz. Mielőtt azonban e hír hallatán megszabadulnánk mogyorókészleteinktől, jobb, ha tudjuk, hogy telítetlen zsírsavakról van szó, amelyek valójában egészségesek.
A telítetlen zsírsavak a szervezetbe jutva hormonokat termelnek, fokozzák a zsíranyagcserét és támogatják az idegműködést. A telített zsírsavakkal ellentétben nem emelik a koleszterin szintet és nem rongálják az erek falait. Úgynevezett "jó" koleszterint (HDL) tartalmaznak, melyek a "rossz" koleszterinnel (LDL) szemben védnek a szívinfarktus és szélütés ellen. A telítetlen zsírsavak számtalan jótékony hatása között nem elhanyagolható a rák megelőzésében és gyógyításában betöltött szerepe sem.
Nem az a fontos tehát, hogy kerüljük a zsírt, hiszen arra szükség van szervezetünk működéséhez. A lényeg az, hogy a helyes zsírt, tehát telítetlen zsírsavat fogyasszuk. A mogyoró pedig éppen ezt a rendkívül fontos tápanyagot tartalmazza. Napi 40 gramm mogyoró fogyasztása ezért tudósok szerint jelentősen csökkentheti a szívbetegségek kockázatát. A mogyoró ezen felül számtalan ásványi anyagot, vitamint és rostot tartalmaz, melyek mind fontos részei a kiegyensúlyozott diétának.
Mogyoró elhízás ellen? Igen!
A mogyoróban (csakúgy, mint pl. a gyümölcsökben) nagy mennyiségben találhatóak élelmi rostok. Az alacsony élelmi rost bevitel sajnos elterjedt, ámde helytelen táplálkozási szokás. A rostok pedig nagyon fontos szerepet töltenek be a táplálkozásban, többféle jótékony hatást gyakorolnak a szervezetre. Védenek az elhízás ellen, mivel a jóllakottság érzését keltik azáltal, hogy a gyomor-bél-rendszerben megduzzadnak. Ezen felül serkentik a bélműködést és csökkentik a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.
Vitaminbomba
A mogyoróban számos fontos vitamin található. Gazdag B1-, B2-, C-, H- és E-vitaminban, ásványi anyagok közül pedig káliumot és kalciumot tartalmaz, ezen kívül olyan enzimek is vannak benne, melyekre a sejteknek szükségük van az energiatermelésre. A B-vitaminok létfontosságúak szervezetünk idegműködése szempontjából. Az E-vitamin és a C-vitamin a leghatékonyabb antioxidánsok, az E-vitaminnak kedvező hatását az immunrendszerre, szerepét a rák, szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében vizsgálatok sora mutatta ki.
Tegyük félre tehát korábbi előítéleteinket a mogyoróval és a mogyorós csokoládéval szemben hisz fontos részét képezik a mindennapi kiegyensúlyozott, táplálkozásnak. Segítségükkel számos betegséget előzhetünk meg, kordában tarthatjuk koleszterin szintünket és még az alakunkra is vigyázhatunk. Forrás: vital.hu