Indiai édesség - Gulab Jamun...
2015. szeptember 16. írta: Klarissza24

Indiai édesség - Gulab Jamun...

India varázsa…

 

India varázsa

Egy délutáni gyors kalóriapótlás?, méghozzá egészségesen!… Hmm...

Egy ilyen süteményre nem lehet azt mondani, hogy nem kérek belőle… :)

 

Indiai édesség - Gulab Jamun 20 

Ennél egyszerűbb süti receptet nem találsz, csak lazán összekevered és kisütöd, 15 perc és készen van… Elképesztően finom indiai desszert, bárki könnyedén elkészítheti, sőt kezdőknek is ajánlom… :)

 

 Indiai édesség - Gulab Jamun 20

 

Ha az eredeti receptet nézzük, semmiképp sem a mi európai ízlésvilágunknak megszokott ízekre kell számítani, ha a kardamonos/rózsavizes cukorsziruppal készítenéd el, de már lassan mi is hozzá szokunk a különleges ízek világához…

 

Mivel cukorsziruphoz a zöld kardamon és a rózsavíz szükséges én ezt kihagytam, mivel nem cukorsziruppal készítettem el, hiszen fő az egészség..., :) mint, ahogy már megszokhattátok, ezen is változtattam, Agavé sziruppal helyettesítettem. Mivel ez készen kapható, így ezzel a részével nincs is teendőnk…

 

Indiai édesség - Gulab Jamun 2

 

Igaz, azt mondja a fáma, hogy ennek az indiai édességnek az igazi ízét ez a két fűszer adja meg: a zöld kardamon és a rózsavíz. De megmondom őszintén nem hiányzott. :) Majd egyszer, ha Indiába járok, megkóstolom eredetiben…, nem is annyira a fűszer, mivel imádom az ázsiai boltban kapható fűszereket, ízesítőket, hanem inkább maga a tömény cukorszirup riasztott el… és higgyétek el, az Agavé sziruppal is tökéletes ízesítést kaptam a kis gombóckáimnak… :)

 

Ennek az édességnek a másik legfontosabb alapanyaga a tejpor. Ez keltette fel az érdeklődésemet igazán, és az, hogy nagyon gyorsan elkészíthető, és olyan, mint a kis fánkocska golyók… :) Úgy hogy nekem nagyon bejött…, mivel eleve már az alaptésztában sincsen cukor…

Ilyet már ettetek? Ha nem, itt az ideje kipróbálni! Te kit lepnél meg ezekkel a fincsi fánkocskákkal?

Ha nagyon nagy a család, érdemes dupla/vagy akár tripla adagot készíteni…

 

 Indiai édesség - Gulab Jamun 23

Indiai édesség - Gulab Jamun ejtsd: guláb dzsámún)
Hozzávalók:
1 bögre tejpor
½ bögre Bio tönkölybúza fehér liszt
1 kk sütőpor vagy szódabikarbóna
egy csipet Himalája só
2 ek kókusz olaj vagy olvasztott vaj
 ½ bögre meleg tej (ne legyen tűzforró)

Sütéshez:
kókusz olaj

Ízesítés:
Agavé szirup

Indiai édesség - Gulab Jamun 2

Elkészítés:
A gulab jamun golyók elkészítéséhez egy tálban keverd össze a tejport, a lisztet, a sót és a sütőport vagy szódabikarbónát. Adjuk hozzá az olajat és a meleg tejet.

A gulab jamun készítésekor ügyelj arra, hogy ne dolgozd túl a tésztát, épphogy csak összeálljon. Az állaga kissé ragadós lesz, de akkor jó, ha könnyű belőle sima felületű kis golyókat formázni, és ne legyen repedezett a golyók széle. Ha mégis az lenne, akkor tegyél még hozzá egy kevés meleg tejet. Enyhén beolajozott kézzel vagy vizes kézzel, formázz kisebb golyókat.

Indiai édesség - Gulab Jamun 29

Helyezd a golyókat egy tálra, és közben forrósítsd fel az olajat. Mivel a tejpor miatt ezek a golyók nagyon könnyen megégnek, ezért legalább 8-10 cm mély legyen az olaj, amiben sütni fogod őket. A lényeg, kb. annyi olajban kell sütni és úgy, mintha fánkokat sütnél.

A gulab jamun sütését először teszteld egy golyóval. Ha ugyanis túlforró az olaj, akkor azonnal megég, de ha nem elég meleg, akkor lent marad a lábas alján, és akkor attól ég meg az alja. Akkor jó, ha azonnal elkezd “pezsegni”, és a gulab jamun gyorsan feljön az olaj felszínére. Mozgasd meg egy lyukas szedőkanállal, akkor biztosan nem ragad le.

Indiai édesség - Gulab Jamun 40

Amikor jó az olaj, akkor 4-6 golyót süss egyszerre. Nagyon gyorsan megvan, kb. 1 perc alatt szépen arany barnára sül minden oldalán. Fontos, hogy közben folyamatosan forgasd a szedőkanállal.

Ha kész egy adag, szedd egy tálba és locsold meg, még forrón Agavé sziruppal.

Indiai édesség - Gulab Jamun46

Hagyd állni legalább két órát, de egy egész napig is maradhatnak a szirupban. Én nem vártam ki az időt, jól meglocsolva sziruppal, egy kicsit vártam, hogy kihűljön és már falatozta is a család. Az igazi ízüket ugyanis a magukba szívott cukros létől nyerik, önmagában a golyók elég ízetlenek.

Indiai édesség - Gulab Jamun 20

A gulab jamunt lehet hidegen vagy melegen is fogyasztani. Elég tömény desszert, 2 max. 3 golyót számolhatsz egy adagra.

Kis tálkákban, a sziruppal bőven meglocsolva kínáljuk.

És akkor jöjjön a cukorszirup, aki ezzel szeretné elkészíteni:

Rózsavizes/kardamonos cukorszirup:
Hozzávalók:
500 ml víz
350 g cukor
7 db *zöld kardamom
1 kk *rózsavíz
nagyon pici csipetnyi sáfrány

Egy lábasban tegyük fel főni a fél liter vizet és a 350 g cukrot. Adjuk hozzá a kardamom magokat, amiket előtte egy kés hegyével bevagdosunk, hogy jobban kieressze az aromáját.

Indiai édesség - Gulab Jamun 36

Miután a cukor elolvadt, alacsony lángon, időnként kevergetve főzzük kb. 25-30 percig, amíg besűrűsödik, a vége felé adjuk hozzá a sáfrányt.

Ha elkészültünk, vegyük le a szirupot a tűzről és hagyjuk kihűlni.

Amikor már nem forró, keverjük bele a rózsavizet. Ha esetleg hűlés közben kikristályosodna, akkor 1-2 evőkanál vízzel hígítsuk.

Inspiráció: http://www.vegrecipesofindia.com/gulab-jamun-easy-gulab-jamun-recipe/

 

Jó étvágyat!
Klarissza

  

És akkor, nézzük az Agavé szirup jelentőségét a szervezetünkre:

Agavé szirup

Bio Agavé szirup
Honnan származik az agávészirup?

Az agávénektárt (amelyet néha agávészirupnak is neveznek) leggyakrabban a kék agávéból állítják elő, mely Dél-Mexikó vulkanikus talaján nő. Az agávé nagy, tüskés növény, amely formájában és előfordulási helyében a kaktuszra vagy a yukkára hasonlít, viszont lédús is egyben, akár az aloe vera.

Az agávénak színe és mérete alapján több mint száz fajtája ismert. A kék agávé nagy szénhidráttartalmának köszönhetően (melynek nagy része szőlőcukor) a legkedveltebb fajta a nektár előállításához. Noha más fajtát is használnak nektárkészítéshez, mint például a Maguey agávé, a legkiválóbb minőségű szirupot kizárólag a Weber kék agávéból nyerik.

Egy termék, amely tökéletesen illeszkedik az új étkezési szokásokhoz és a fogyasztókhoz, akik a természetes termékeket keresik.

Alacsony glikémiás index

Mi a glikémiás index?

A glikémiás index segítségével lehet meghatározni az ételek vércukorszintre gyakorolt hatásait. A magas glikémiás indexszel rendelkező ételekben olyan szénhidrátok vannak, amelyeket a szervezet könnyen cukorrá bont, ezáltal gyorsan megnöveli a vércukorszintet. Számos népszerű diéta (például az Atkins vagy South Beach diéta) a glikémiás index alapján válogatja össze az ételeket.

Egy étel glikémiás indexének meghatározásához a tesztalanyok egy kis adagot kapnak az adott élelmiszerből, majd adott időközönként megmérik a vércukorszintjüket. Az eredményt ábrázoló grafikon görbéjét összevetik egy kontrollanyagéval (mint például a glükóz vagy a fehér kenyér) és hozzárendelnek egy értéket. A glükóz (vagy a fehér kenyér) osztályozása 100-as értékkel bír, minden más élelmiszert ehhez viszonyítva mérnek. Azok az ételek, melyek értéke 100 fölötti, könnyen emészthetők és gyorsan megnövelik a vércukor szintjét, míg a 100 alatti indexszel rendelkezőknek kisebb hatása van a vércukorra.

Semleges és édes íz + folyékony állag

Milyen ízű az agávészirup?

Az agávészirup íze hasonló, de nem ugyanolyan, mint a mézé. Azok, akik nem szeretik a méz ízét, az agávészirupot kellemes választási lehetőségnek tartják. Nincs kesernyés utóíze sem, mint a mesterséges édesítőszereknek.

Noha néhány élelmiszer-beszállító fél tucat, különböző növényeken és elkészítési módon alapuló agávészirupot kínál, a legtöbb márkának két változata található meg: egy világos és egy sötét. A világosabb szirupot alacsonyabb hőmérsékleten dolgozzák fel és jobban leszűrik, hogy könnyű terméket állítsanak elő belőle, mely eléggé semleges és konyhai felhasználása igen széleskörű. A sötétebb szirupot nem szűrik át annyira és erősebb ízzel bír, melyet néha a juharsziruphoz hasonlítanak.

A receptekben meghatározott cukor agávésziruppal való helyettesítése segít csökkenteni a receptben meghatározott kalóriák számát

Bár az agávé kalóriadúsabb, mint a barna vagy a fehér cukor, de 40%-kal édesebb is, tehát nincs szükség belőle akkora mennyiségre. Ezen kívül a receptekben helyettesíthetjük vele a cukrot, ugyanakkor ez a helyettesítés sokkal egyszerűbb, mintha mesterséges édesítővel próbálkoznánk. A mesterséges édesítők édesítő hatása megvan, viszont hiányoznak azon a tulajdonságai, amelyek a valódi cukrokban megvannak. Az agávé ugyanazokat a tulajdonságokat produkálja, mint a feldolgozott cukrok (barnítja az ételt, megtartja a nedvességét, lágyít és tartósít).

Indiai édesség - Gulab Jamun 23

Agávészirup kontra finomított cukor

Az agávé több szempontból is jó helyettesítője a cukornak. Az agávészirup a mesterséges édesítőszerekkel ellentétben valódi cukor. Ugyanazokkal a tulajdonságokkal bír, mint a természetes finomított cukor egy dolgot kivéve: a glikémiás indexe jelentősen kisebb.

 Testsúlybarát

Az agávészirup alacsony glikémiás indexe miatt alkalmas azoknak, akik alacsony szénhidrátos diétát tartanak (Atkins vagy South Beach diéta) és azoknak is, akik testsúlycsökkentésre törekszenek. A finomított cukor átlagos glikémiás indexe 60, míg az agávészirup indexe 30 alatt van. Az 55 alatti glikémiás indexszel rendelkező ételeket alacsony glikémiás ételnek tartjuk. Azok az ételek, amelyek a skálán 55 alatt szerepelnek, kevésbé ösztönzik a szervezetet zsírraktározásra.  Bár ez sem egy olyan “engedélyezett” élelmiszer, amelyet válogatás nélkül, “büntetlenül” fogyaszthatunk, mégis sok diétázó vagy testsúlycsökkentésre törekvő ember találja úgy, hogy az agávészirup egészséges helyettesítője a finomított cukornak, és annak mértékletes felhasználása segített nekik, hogy olyan ételeket is fogyaszthassanak, amelyeket egyébként nem ehettek volna.

Cukorbeteg-barát

A diabéteszben szenvedőknek folyamatosan figyelniük kell a szervezetükbe bevitt cukor mennyiségét, illetve az ételek glikémiás indexét, akárcsak azoknak, akik csökkenteni szeretnék a testsúlyukat. Az agávészirupban VAN kalória és szénhidrát, melyet figyelembe kell venni, az édesítés hatása pedig szintén függ az egyes ember szervezetének reakciójától is. A hagyományos finomított cukorhoz viszonyított alacsony glikémiás index miatt mégis kevésbé emeli meg a szervezet vércukorszintjét. Ismét hangsúlyozni kell, hogy az agávészirup nem egy “engedélyezett” élelmiszer, de alapos orvosi megfigyelés mellett, a cukor helyettesítőjeként kitágítja a diabéteszben szenvedők étkezési lehetőségeit.

Csontszéntől mentes!?

Néhány finomított cukrot és barnacukrot – különösen a cukornádból készülteket – csontszén segítségével szűrik (állati csontból készült szén). Az agávészirup teljes mértékben növényi eredetű, amely azt jelenti, hogy fogyasztásra alkalmas azok számára is, akiknek az étrendje vagy a meggyőződése kizár minden állati eredetű terméket. Forrás: siclari.hu

 

 

süti beállítások módosítása