Paradicsomos babos szendvics/joghurtos csicseriborsó lepénykenyérrel...
2015. szeptember 18. írta: Klarissza24

Paradicsomos babos szendvics/joghurtos csicseriborsó lepénykenyérrel...

Egy különleges, de mégis pofonegyszerű reggeli, vagy vacsi ötlet, bárhogyan is döntesz, igazi finomságot varázsolhatsz az asztalra a családodnak... :)

 

Paradicsomos babos szendvics-joghurtos csicseriborsó lepénykenyérrel vagy pirítóssal5

 

Ha szereted a fehér babot, mindenképp vágj bele! Ha ebből készítesz, szendvicset garantáltan nem marad éhen senki! Nincs kész 5 perc alatt, mint egy vajas sonkás szendvics, - főleg ha már unod a felvágottas szendvicseket -, de fél óra alatt olyat rittyentesz a vacsora asztalra, ha még elkészíted hozzá a joghurtos csicseriborsó lepénykenyeret is, hogy mindenki megnyalja utána mind a 10 ujját.  :)

 

Paradicsomos babos szendvics-joghurtos csicseriborsó lepénykenyérrel vagy pirítóssal2

 

Ha nagy a család, akkor duplázzuk a mennyiséget mindenképpen, hiszen nem elég belőle, mert gyorsan elkapkodják ezt az isteni finom paradicsomos babos szendvicset.

 

Paradicsomos babos szendvics-joghurtos csicseriborsó lepénykenyérrel vagy pirítóssal4

 

Paradicsomos babos szendvics/joghurtos csicseriborsó lepénykenyérrel vagy pirítóssal
Hozzávalók:
1 konzerv 400 g „Happy-Frucht” cukormentes fehér bab – Sparban vásároltam
100 ml „Happy Frucht” cukormentes paradicsomlé – Sparban vásároltam (ami paradicsomlé szokott maradni, egy befőttes üvegbe a hűtőbe teszem)
1 ek kókuszzsír
1 fej lilahagyma
1 db paradicsom
1 kisebb chili – félig kimagozva, hogy pikáns legyen, de aki nem szereti, az magozza ki teljesen
1 gerezd nagyobb fokhagyma

Fűszerek:
egy csipet *Himalája só
egy csipet kakukkfű
egy kisebb rozmaring ágacska levele
egy csipet *ötbors fűszer – egész borst mozsárban összetörjük
½ ek *Agavé szirup
½ ek *balzsamecet

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam várásrolni:
http://www.azsiabt.hu/

 

Paradicsomos babos szendvics-joghurtos csicseriborsó lepénykenyérrel vagy pirítóssal1

Elkészítés:
A lilahagymát apró kockára, a paradicsomot félbe, aztán szeletekre, a chilit apró kockára vágjuk fel és tegyük félre. Fokhagymát pucoljuk meg és fokhagyma nyomón nyomjuk át, ha nincsen, akkor a kés lapjával nyomjuk össze, egy picit sózzuk meg, és a kés lapjával, kaparjuk el pépesre. Ha elkészültünk, ezeket az alapanyagokat tegyük félre.

Paradicsomos babos szendvics-joghurtos csicseriborsó lepénykenyérrel vagy pirítóssal1

A konzervet nyissuk kis, és egy szűrön a levét csöpögtessük le, tegyük félre.

Paradicsomos babos szendvics-joghurtos csicseriborsó lepénykenyérrel vagy pirítóssal6

Egy wokban vagy serpenyőbe hevítsünk fel kókuszzsírt, dobjuk rá a hagymát jól keverjük el, majd a chilit, fokhagymát, és a paradicsomot. Pár percig pirítsuk, és öntsük rá a babot, majd a paradicsomlevet, hagyjuk egy fél percig összepirulni az ízeket.

Paradicsomos babos szendvics-joghurtos csicseriborsó lepénykenyérrel vagy pirítóssal8

Ezt követen a fenti fűszereknél lévő alapanyagokkal ízesítsük, 5 percig hagyjuk összeérni az ízeket, hiszen sokat nem kell főzni, mivel a konzerv bab főtt állapotú már a konzervben.

Ha kész, kapcsoljuk le a hőt és azonnal kínálhatjuk joghurtos csicseriborsó lepény kenyérrel vagy pirítóssal.

Paradicsomos babos szendvics-joghurtos csicseriborsó lepénykenyérrel vagy pirítóssal2

Joghurtos csicseriborsó lepénykenyér:
Hozzávalók:
250 g Bio tönkölybúza fehérliszt
250 g csicseriborsó liszt
1 tk sütőpor
1 tk só
500 g görög joghurt

Elkészítés:
A lisztet és a sütőport tegyük egy tálba, keverjünk hozzá a sót, majd a joghurtot.

Gyúrjuk tálban, majd deszkán ameddig össze nem áll, ha kell, adjunk hozzá még tönkölybúza fehér lisztet, ez függ a joghurt állagától, hogy mennyire vizes tartalmú.

Osszuk a tésztát hatfelé – én kisebbeket szeretem, de aki a nagyobb szeleteket, az 4 felé szedje a tésztát. – nyújtsuk ki lisztezett deszkán nem túl vékonyra, kb. félujjnyi vastagságúra, ha szükséges lisztezzük.

Paradicsomos babos szendvics-joghurtos csicseriborsó lepénykenyérrel vagy pirítóssal7

Ha nem tudunk szép köröket nyújtani, nem gond, vegyünk elő egy kisebb tányért, tegyük rá a kinyújtott tésztára, és vágjuk körbe. – 

Forró teflon serpenyőbe, tegyünk rá egy kinyújtott tésztát és kb. 2-3 percig süssük mindkét oldalát. A kész darabokat tegyük tányérra, takarjuk le fóliával addig, amíg felszolgáljuk.

Én egy ollóval kisebb, szélesebb csíkokat/darabokat vágtam ki, és így tálaltam a paradicsomos babot.

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:

https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 



És akkor nézzük, milyen vitamintartalma van a babnak a szervezetünkre:

Paradicsomos babos szendvics-joghurtos csicseriborsó lepénykenyérrel vagy pirítóssal9

A babfélék a borsó- és lencsefélékkel egy osztályba, a pillangós virágú növények csoportjába tartozó hüvelyesek. A bab tápértéke magas, 20-25% fehérjét (legumin) tartalmaz. Nitrogénben gazdag, foszfor- és kéntartalmának tulajdonítható nagy táplálóereje. A szárazbab fehérjetartalma tízszerese a burgonyáénak, háromszorosa a kenyérének, de magas ásványi anyag tartalma is. Zöldbabként a fehérje értéke kisebb, de még így is jelentős. A bab a szakácsok álma is, hiszen nagyon könnyen felveszi a fűszerek ízét. 

A legújabb tanulmányok azt mutatják, hogy a bab segíthet felvenni a harcot a modern idők betegségeivel: a szívrohammal, rákkal, cukorbetegséggel és az elhízással szemben. A jelentés szerint, azoknál a férfiaknál és nőknél, akik a kísérlet során négyszer fogyasztottak valamilyen hüvelyes ételt, 22%-kal csökkent a szívroham kockázata, mint azok esetében, akik egy héten csak egyszer ettek babot. Egy másik kutatás szerint azok, akik olyan diétát tartanak, ami a fentinél is nagyobb mennyiségben tartalmaz hüvelyeseket, a szívroham kockázata akár 30%-kal is csökkenhet. A tipikus nyugati diéták - amik alacsony hányadban vagy egyáltalán nem tartalmaznak babféléket – követőinél viszont jelentősen megnő a szívroham kockázata. 

A Colorado State University által kibocsátott tanulmánysorozatból az is kiderül, hogy a rendszeres bab- és burgonyafogyasztással megelőzhető a mellrák. A rákkeltő anyaggal beoltott szerencsétlen kis állatokat különféle módon táplálták; azok, amelyek babot és burgonyát kaptak, nem alakult ki a betegség. 

Paradicsomos babos szendvics-joghurtos csicseriborsó lepénykenyérrel vagy pirítóssal6
Egy 1991-ben kezdődött, több mint 90 ezer amerikai nő részvételével folyt kutatás eredményei is azt bizonyítják, hogy a hüvelyesek fontos szerepet játszanak a prevencióban: azoknál a nőknél, akik heti kétszer ettek babot vagy lencsét, 24%-kal csökkent a mellrák kialakulásának lehetősége, mint azoknál, akik havonta csak egyszer fogyasztottak hüvelyesekből készült ételeket.

Azt már korábban is tudták a kutatók, hogy a babban is megtalálható IP6 (inositol hexaphosphate) elnevezésű anyag játszik közre a megelőzésben. Most azonban felfedeztek még egy rákellenes összetevőt a hüvelyesekben, az IP5-öt (inositol pentakisphosphate). A Cancer Research-ben publikált kutatás szerint az IP5 nemcsak gátolja a rákos sejtek növekedését, hanem a citotoxikus gyógyszerek hatását is növeli. A kutatók rámutattak, hogy az IP5 a kemoterápiával szemben egy természetes hatásos gyógymód lehetne, ha az orvosok a daganatos betegeknek elírnának egy hüvelyesekből álló diétát. 

Egy másik, 35 ezer nő részvételéve történt kutatás eredményei azt mutatják, hogy a babot hetente négyszer fogyasztók körében a vastagbélrák kialakulásának kockázata is csökken. Az említett tanulmány során azt tapasztalták, hogy a korábban vastagbélrákkal kezelt páciensek esetében 45%-kal csökken a betegség kiújulásának kockázata a bab és egyéb hüvelyesek rendszeres fogyasztása mellett. 

Paradicsomos babos szendvics-joghurtos csicseriborsó lepénykenyérrel vagy pirítóssal5

Antioxidáns hatás 

A bab színétől függ, hogy mennyi antioxidánst tartalmaz. A bab héja a színét és antioxidáns képességét a fenoltól és az anthocyanins nevű anyagtól kapja. Minél sötétebb a bab, annál több fenolt tartalmaz. A legmagasabb antioxidáns tartalma a vörösbabnak van – állítja a tanulmány. 

További kísérletek során azt is sikerült bebizonyítani, hogy a bab csökkenti a koleszterinszintet, és a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát is. 

Bab fogyasztásával megőrizhetjük testsúlyunkat is, csökkenti a vércukorszintet, ezáltal segít megelőzni a cukorbetegséget is. 

Emellett tartalmaz összetett szénhidrátokat, fontos vitaminokat és ásványi anyagokat, és nagyon alacsony a zsír- és nátriumtartalma. 

Az őrölt bab lisztjét borogatásra is használják gyulladások, kelések esetén. Hatóanyagai: 50% keményítő, gumi, dextrin. Érdekessége, hogy a fehérbab hajának (hüvelyrész) komoly gyógyhatása van. Víz és vizelethajtó, vesetisztító hatás mellett jelentős az inzulintartalma ezért elsősorban a cukorbetegek részére ajánlott. A hatás fokozása érdekében szokták kukoricabajusszal, fekete ürömmel, kecskerutaval, cickafarkkal, csalánlevéllel összekeverni és keverékként fogyasztani. 

Akinél a bab fogyasztása következtében kellemetlen tünetek lépnének fel, két dolgot tehet ezek elkerülése érdekében: 1. főzés előtt áztassa a babot 12-15 órán keresztül, az áztató vizet öntse ki, és friss vízben főzze meg. 2. a másik módszer a bab fűszerezése. Különösen jó erre a kömény, a rozmaring, a fokhagyma, az ánizs, a kurkuma, a citromfű és a koriander.  Forrás: fitway.hu

 

 

süti beállítások módosítása