Rozmaringos pikáns sült lazac paradicsomos jégsalátával KETO
2015. október 16. írta: Klarissza24

Rozmaringos pikáns sült lazac paradicsomos jégsalátával KETO

Ez mindent visz, imádom. :)


Szeretnél 15 perces ebédet vagy vacsorát egészségesen, akkor ez a recept neked szól…

 

Rozmaringos pikáns sült lazac-paradicsomos-jégsalátával

 

Olyan egyszerű recept, hogy bárki el tudja készíteni és az íze csodás! Vitaminok tárházát kínálja szervezetünknek, kihagyhatatlan finomság…

 

Rozmaringos pikáns sült lazac-paradicsomos-jégsalátával2

 

Ha a tengeri halakra gondolunk, szinte biztos, hogy a lazac az elsők között jut eszünkbe. Az itthon lelkesen fogyasztott hekkhez vagy tőkehalhoz képest (én ezeket is imádom) elegánsabbnak, nemesebbnek tartjuk. Olyan étel ő, amivel bármikor szívesen kényeztetjük magunkat…

 

Rozmaringos pikáns sült lazac-paradicsomos-jégsalátával4

 

Norvégia nyolcvanháromezer kilométer hosszú partszakaszán több mint kétszáz fajta hal él, az atlanti lazac mégis mindig kiemelkedő szerepet töltött be az ország halászatában. Annyira, hogy még a mitológiában is felbukkan. Odin fia, Loki, a cselszövő, lazac képében próbált menekülni apja elől. Nem jött be neki, a főisten a farkánál fogva elkapta. Azóta lapos a lazac farka… :)

 

 Rozmaringos pikáns sült lazac-paradicsomos-jégsalátával1

 

Rozmaringos pikáns sült lazac paradicsomos jégsalátával KETO
Hozzávalók:

4 db lazacfilé
*Himalája só
*ötbors fűszer - mozsárban összetört
friss rozmaring
*chili pehely
extra szűz olíva olaj
citrom leve
Tálalás:
jégsaláta
paradicsom

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni:
http://www.azsiabt.hu/

 

Rozmaringos pikáns sült lazac-paradicsomos-jégsalátával5

Rozmaringos pikáns sült lazac paradicsomos jégsalátával KETO
elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt.

Egy alufóliát előkészítünk, minden lazacfilének egyet.

A lazacfiléket tegyük az alufóliára, sózzuk, borsozzuk, és friss rozmaringgal és pici chili pehellyel megszórjuk, extra szűz olíva olajjal locsoljuk meg és vágjunk félbe egy citromot és csöpögtessünk rá.

Rozmaringos pikáns sült lazac-paradicsomos-jégsalátával6

Ezt követően, csomagoljuk össze, és tegyük a forró sütőbe 10 percre, majd ezt követően alufóliából kicsomagolva a tetejét, még kb. 5 percig süssük.

Rozmaringos pikáns sült lazac-paradicsomos-jégsalátával7

Amíg sül a lazacfilénk, vágjuk fel a jégsalátát, és karikára a paradicsomot, helyezzük tányérokra, egy kis balzsamecettel öntözzük meg és egy pici extra szűz olíva olajjal és a pikáns íz elérése végett egy csipetnyi borssal fűszerezzük.

Rozmaringos pikáns sült lazac-paradicsomos-jégsalátával8

Ha elkészültünk, addigra a lazacfilénk is megsült, emeljük ki egy konyhai lapát segítségével egy tányérra, és a bőrét húzzuk le az aljáról.

Rozmaringos pikáns sült lazac-paradicsomos-jégsalátával9

Ezt követően helyezzük a tányérokon elhelyezett paradicsomos jégsaláta mellé, és az alufóliában maradt fűszeres olajjal öntözzük meg. Kínálásnál, aki még szeretné, meglocsolhatja citrom levével.

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz: https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

  

És akkor nézzük meg, milyen hatással van szervezetőnkre a lazac…

Rozmaringos pikáns sült lazac-paradicsomos-jégsalátával10

Lazac: a legfőbb omega-3-forrás - Együnk halat egészségünk érdekében…

A halfogyasztás ősidők óta fontos része a táplálkozásnak. Egészségre gyakorolt hatása miatt fogyasztása mindenki számára ajánlott.

A lazac leginkább Nyugat- és Észak-Európa tengerpartjainál fordul elő, ritkábban az Atlanti- és a Csendes-óceánban, Kanada északi partjainál, valamint az észak-amerikai Nagy-tavakban. Az egyik legegészségesebb és legfinomabb, ezáltal a legnépszerűbb halfajta mind közül.

Ahogy nő az emberekben a tudatos táplálkozás és az egészséges életmód iránti vágy, úgy nő a halfogyasztás egy főre jutó aránya is. Azt, hogy a halfogyasztás csökkenti a szívbetegségek kialakulását, az 1970-es években állapították meg, amikor is tudósok felfedezték, hogy az eszkimók között nagyon alacsony a szívbetegségek kialakulásának az esélye, köszönhetően az étrendjüknek, amely sok halat tartalmazott.

Rozmaringos pikáns sült lazac-paradicsomos-jégsalátával9

Miért fontos az omega-3 zsírsav?

A lazac kiváló fehérje-, vitamin-, és ásványianyag-forrás (kálium, cink, vas, szelén és B12-vitamin), de legfontosabb tápanyaga az omega-3 zsírsav. 

Az omega-3 zsírsav egy esszenciális zsírsav, amit a szervezet nem képes előállítani, ezért a táplálkozás során kell szervezetünkbe juttatni. A legtöbb omega-3 zsírsav természetes módon fordul elő az olajos halakban. Hozzájárul az egészséges agy működéséhez, valamint jótékonyan hat a szívre és az ízületekre is. Csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, illetve tisztító hatása van az erekre. Megakadályozhatja számos daganatos betegség kialakulását, de jó néhány krónikus betegség megelőzésére is alkalmas, így például az Alzheimer-kór, asztma, depresszió, szklerózis multiplex, magas vérnyomás. Ezen kívül erősíti az immunrendszert, gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, illetve javítja az általános közérzetet és egészségi állapotot. 

Ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű omega-3 zsírsav jusson szervezetünkbe, érdemes egy héten legalább háromszor olajos halat fogyasztanunk, mint például a lazac, makréla, szardínia, hering és a friss tonhal. 

Rozmaringos pikáns sült lazac-paradicsomos-jégsalátával7

Mire ügyeljünk vásárláskor?

Lazacot vehetünk szeletelve és filé formájában is. Frissen, konzervként, fagyasztva vagy füstölve. 

Ha friss halat választunk, támaszkodjunk a szaglásunkra, és hasonlóképpen járjunk el, mint a húsválasztásnál. Frissességére színéből, szagából, állagából következtethetünk.

Ha nem esszük meg a lazacot pár napon belül, akkor a legjobb, ha lefagyasztjuk, így hosszabb ideig tárolhatjuk. 

Hogyan készítsük el?

Ha a lazacot frissen készítjük el, akkor érdemes szeletelve venni, így megkíméljük magunkat a hosszas előkészítéstől. Felhasználhatjuk előételként, főételként, salátába, szószokba, krémekbe, levesekbe, főzelékbe. Remekül illik a gyümölcsökhöz is. Forrás: hazipatika.com

 

 

süti beállítások módosítása