Csokoládés-karamell torta...
2015. október 18. írta: Klarissza24

Csokoládés-karamell torta...

Rád tört az édesség utáni vágy? Nem gond!... 

 

Csillapítsd ezzel a finom csokoládés-karamell tortával. :)
Egy ilyen süteményre nem lehet azt mondani, hogy nem kérek belőle. Így még biztosan nem kóstoltad!...

 

Csokoládés Karamell Torta1

Hihetetlenül gazdag, kényeztetés délutánra, ez a kedvenc csoki tortám. :)
Lágy és krémesen mámorító ízű édesség, egy délutáni tea vagy kávé mellé, erre bizony, nem lehet nemet mondani!
 

Csokoládés Karamell Torta12 

Isteni finom és könnyen elkészíthető, csak 20 perc, a többit a sütőben és a hűtőben tölti egymagában. :) Próbáljátok ki, igazi csokis mánia, nemcsak függőknek. :)

 Csokoládés Karamell Torta13

Csokoládés-karamell torta
Hozzávalók:
Tészta alaphoz:
4 tojás
12 dkg kókuszcukor
1,5 dl kókuszolaj
1,5 dl víz
26 dkg tönköly fehér búzaliszt vagy (gluténmentesen: 180 g Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék és 80 g rizsliszt)
1,5 csomag sütőpor
2 ek Holland light zsírszegény kakaópor
pici csipet só
Máz és töltelék:
1 doboz sűrített tej (397 g nettó)
* vagy házilag is elkészíthető – lásd lentebb
Karamell:
4 ek kókuszcukor
10-15 g kókuszzsír vagy vaj
Csokoládé:
1 tábla étcsokoládé 70% – „Lindt Excellence” vagy „Moster Roth” márkájú – ezek jó minőségűek és gluténmentesek
25 g kókuszzsír vagy vaj
Díszítés:
sós mogyoró – apróra vágva

Csokoládés Karamell Torta2 

Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt, és készítsük el a torta tésztáját.

*Katt a képre, ha nagyban meg szeretnéd tekinteni:

 Csokoládés Karamell Torta3Csokoládés Karamell Torta4Csokoládés Karamell Torta5Csokoládés Karamell Torta6

A 4 tojás sárgáját, cukorral habosra keverjük egy robotgép segítségével, és ezt követően, hozzáadjuk fokozatosan az olajat, majd a vizet, és habosra keverjük.

 Csokoládés Karamell Torta7

Ha elkészültünk, akkor adjuk hozzá a lisztet, sütőport és kakaóport. Megint jól keverjük el. Ha kész tegyük félre.

 Csokoládés Karamell Torta8

A 4 tojás fehérjét verjük kemény habbá a robotgéppel, egy pici csipet sóval. Ha kész adjuk a kakaós masszához és egy spatula vagy fakanál segítségével óvatosan keverjük hozzá a tojásfehérje habot. – Először csak egy kanállal, utána mehet a többi tojásfehérje hab -.

Csokoládés Karamell Torta11

Egy kapcsos tortaformába tegyük sütőpapírt, oldalát vékonyan kókuszzsírral vagy vajjal kenjük körbe ki, és öntsük bele a kakaós masszát. Előmelegített sütőben, 20-23 perc alatt készre sütjük. – 17 percnél tűpróba -.

Ha elkészült a sütemény, akkor vegyünk elő egy fakanalat, és a gömbölyű nyelével szúrjunk lyukakat a süteménybe. 

Ha elkészültünk, akkor egy doboz sűrített tejet csurgassunk bele a lyukakba, ha ez megvan, akkor az esetleges félre ment sűrített tejet a torta tetején kenjük el egy ecsettel. Fedjük le és hagyjuk kihűlni.

Addig készítsük el a karamellt.

 Csokoládés Karamell Torta13

Egy lábasba tegyünk kókusz cukrot, kókuszzsírt vagy vajat és lassú tűzön melegítsük fel, állandó kevergetés mellett, csak egy kicsit karamellizáljuk, nem kell sok, hiszen a kókusz cukor magában is karamell ízű, teát csak pár perc és készen is van.

A karamellt öntsük a sütemény tetejére, szép vékonyan simítsuk el egy spatulával, bele fog folyni a kis lyukacskákba is, nem baj, így a jó, ettől lesz szuper, és tegyük a hűtőbe, hogy megdermedjen.

Csokoládés Karamell Torta14 

Ha megdermedt a karamell egy kicsit, akkor már készíthetjük is a tetejére a csokoládémázat.

Az étcsokoládét gőz fölött egy darabka kókuszzsírral, vagy vajjal olvasszuk meg és ezt is öntsük a tetejére, itt is be fog folyni a lyukacskákba, ez a jó, J a maradékot vékonyan kenjük el a tetején, és szórjuk meg apróra vágott mogyoróval és tegyük vissza dermedésig a hűtőbe.

 Csokoládés Karamell Torta16

Én nem bírtam ellenállni, amíg a csokoládé megdermed, rögtön fotóztam és meg kellett kóstolnom…:) Amúgy is én így jobban szeretem…:) A lényeg, hogy, nem túl édes, hisz maga a tésztájában is kevés cukrot tettem, és az 1 doboz sűrített tej, csak épphogy megédesíti az egész tortát. A nagyon vékony karamell réteg és a csokoládé együtt a teljes összhatásában van a sós mogyoróval, pont kiegészíti egymást, mondom, hogy imádni való finomság… :)  Bátran készítsétek el…

*Aki még egészségesebbé szeretné tenni, a sűrített tejet, kókuszcukorral is elkészítheti házilag: 
 *Sűrített tej kókuszcukorral – házilag:
Hozzávalók:
200 g forró víz
150 g kókusz tejpor
50 g vaj
150 g kókuszcukor

Elkészítés:
Forró vízbe bele keverjük a kókusztejport, kókusz cukrot, a vajat, és egy robotgéppel jól elkeverjük. Majd sűrűre főzzük állandó kevergetés mellett. Ha elkészült, akkor egy csatos üvegbe töltjük és hűtőbe tároljuk, 2 hétig is eláll, no persze, ha addig el nem fogy.

 Csokoládés Karamell Torta1

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

  

süti beállítások módosítása