Fehérboros csirkés ragu káposztával és sült tésztával KETO
2015. október 29. írta: Klarissza24

Fehérboros csirkés ragu káposztával és sült tésztával KETO

Törj ki a klasszikus rakott tészta világából! Próbálj ki valami újat!

 

Tudtad, hogy a legegyszerűbb dolgok a legjobbak? Te is próbáld ki ezt a nagyszerű fogást ebédre, vagy akár hétvégére is szuper egytálétel, mely 20 perc alatt készen van. 

 

Fehérboros Marrakeshi csirkés ragu - káposztával és sült tésztával2

Kedvencem a négyzeten, imádom az egytálételeket, rakott ételeket, minden formában, jól lehet vele lakatni egy családot, és tényleg 20 perc alatt készen van, kezdőknek is ajánlom, hiszen nem egy bonyolult recept. :)
 

Fehérboros Marrakeshi csirkés ragu - káposztával és sült tésztával10 

Van benne minden, hús, káposzta, tészta, sok sajt, finom ízek kell ennél több?

Érdemes kipróbálni! Szinten biztos, hogy a kedvencek közé fog kerülni! Isteni finom, tuti, hogy mind a tíz ujjadat megnyalod utána. :)
 

Fehérboros Marrakeshi csirkés ragu - káposztával és sült tésztával11


Fehérboros csirkés ragu káposztával és sült tésztával KETO

Hozzávalók:
6 db csirkecomb filé
Himalája só
ötbors fűszer – mozsárban összetört
Marrakeshi fűszerkeverék

½ kg barna csiperkegomba – félbe vágva
1 szál póréhagyma – félbe, majd finomra vágva
1 db nagy vöröshagyma – kockára vágva
2 gerezd fokhagyma – vékony szeletekre vágva

1 ek tápióka liszt (Keto étrendnél 1 g konjac liszt)
¼ csésze fehérbor
½ kocka marhahúsleves kocka gluténmentes – reszelve
½ csésze víz
4 szál friss kakukkfű vagy 1 kk szárított kakukkfű

1 db kínai kel - felszeletelve

1 ek mustár
125 ml habtejszín (30% zacskós)

Keto étrendnél: paleolit tészta itt vagy aki nem ketozik: 500 g-os Don Francesco durum penne tészta

6 ek kókuszolaj
1 ek vaj (vaj és nem margarin!)

30 dkg trappista sajt - lereszeljük

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni:
http://www.azsiabt.hu/
 

 Fehérboros Marrakeshi csirkés ragu - káposztával és sült tésztával3


Fehérboros csirkés ragu káposztával és sült tésztával KETO
elkészítése:

A csirkecombokat sózzuk, borsozzuk és megszórjuk Marrakeshi fűszerkeverékkel, és tegyük félre.

A csiperkegombát vágjuk félbe, a nagyobbakat negyedbe. A póréhagymát félbe, majd finomra a fokhagymát vékony szeletekre vágjuk fel, és tegyük félre.

A kínai kel leveleit vágjuk fel vékonyabb szeletekre, a torzsáját nem kell, az kidobható, ha elkészültünk ezt is tegyük félre.

 Fehérboros Marrakeshi csirkés ragu - káposztával és sült tésztával5

Ezt követően, egy nagyobb serpenyőbe elősütjük a befűszerezett csirkecomb filéket, ez pár perc, akkor jó, ha szép aranybarna a színe. Ha elkészültünk, szedjük ki egy tányérra a csirkecombokat, és tegyük félre.

Fehérboros Marrakeshi csirkés ragu - káposztával és sült tésztávalFehérboros Marrakeshi csirkés ragu - káposztával és sült tésztával1

Majd dobjuk bele abba a zsiradékba, egy evőkanál vajat, (amiben elősütöttük a csirkét), a póréhagymát, fokhagymát és a gombát és jól keverjük össze, és dinszteljük meg egy kicsit. Majd tegyük vissza a csirkecombot, és keverjük össze.

Öntsük fel fehérborral, vízzel és reszeljük rá a leveskockát, ízesítsük kakukkfűvel, és szórjuk meg tápióka liszttel, vagy (keto étrend esetén 1 g konjac lisztet keverjük el a reszelt leveskockával és a vízzel, majd így adjuk hozzá) ezzel egy kicsit besűrűsödik, majd öntsük hozzá a tejszínt, és adjuk hozzá a mustárt. Jól keverjük össze és főzzük puhára csirkecombokat, kb. 15 perc.

 Fehérboros Marrakeshi csirkés ragu - káposztával és sült tésztával10

Amíg fő a csirkénk, addig kezdjük el kifőzni a tésztát. Forrásban lévő vizet, megsózzunk és beletesszük a tésztát, háromnegyedig főzzük meg, majd leszűrjük és 1-2 ek kókuszolajjal elkeverjük és tegyük félre.

Közben, melegítsük elő a sütőt.

 Fehérboros Marrakeshi csirkés ragu - káposztával és sült tésztával4

Ha megfőtt a csirkecomb, szedjük ki a raguból és vágjuk fel csíkokra egy kés segítségével, és tegyük vissza utána a raguba és keverjük el.

 Fehérboros Marrakeshi csirkés ragu - káposztával és sült tésztával6

Ha elkészültünk, vegyünk elő egy jénait vagy tepsit és rétegezzük az alapanyagokat. Az aljára a csirkés ragut tesszük szépen elrendezve, ezt követően megszórjuk a felvágott kínai kel-el, és rátesszük a 3/4-ig megfőtt, majdnem kész tésztánkat.

Meglocsoljuk egy kis kókuszolajjal 1-2 evőkanál és megszórjuk sok sajttal.

 Fehérboros Marrakeshi csirkés ragu - káposztával és sült tésztával7

Az előmelegített forró sütőben 5-10 percig süssük. Akkor jó, ha szép aranybarna a teteje. Nem kell sokáig sütni, hiszen minden alapanyag megfőtt, a káposztának is elég ez az idő, így még finom roppanós lesz.

 Fehérboros Marrakeshi csirkés ragu - káposztával és sült tésztával9

Melegen tálaljuk ezt a finom rakott tésztát, ezzel a finom csirkés gombás tejszínes raguval, melyet megspékeltünk egy kis káposztával, és sok sajttal.

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
https://www.instagram.com/klarissza43/

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

És akkor nézzük, milyen jó hatással vannak az alapanyagok a szervezetünkre…

Fehérboros Marrakeshi csirkés ragu - káposztával és sült tésztával2

Kincseket rejtő, kiváló antioxidáns - csiperkegomba azaz champignons…

A diétázók legjobb barátja és a cukorbetegek legfontosabb “zöldsége”.Vitaminok és ásványi anyagok gazdag tárházát képezi… Bármely üzletben kapható, egész évben. Egy adag kalóriatartalma (15 kcal), magas a rosttartalma. A kutatók szuper élelmiszernek minősítették, ez nem más, mint a csiperkegomba - champignons…

Sokan lenézik a leghétköznapibb kis gombát, pedig inkább meg kellene becsülni. Különösen magas koncentrációban tartalmaz olyan tápanyagokat, vitaminokat, mikroelemeket, amelyek az emberi szervezet egészséges működéséhez elengedhetetlenek. Hatását a főzés sem károsítja, ami így nem korlátozza az ételek elkészítésének változatosságát.

Fehérboros Marrakeshi csirkés ragu - káposztával és sült tésztával3

Kutatások eredmények alapján, csiperkegomba rákellenes hatású. Rendszeres fogyasztása segíthet a mellrák megelőzésében azzal, hogy megakadályozza a szervezetben lévő ösztrogénszint túlzott megemelkedését.  A csiperkegomba kiváló vitaminforrás, az összes B vitamin, D vitamin, magnézium, folsav, C, K, vas, foszfor, cink, kálium, réz, szelén, mangán-t is tartalmaz. Rosttartalma hozzájárul a bélrendszer jó működéséhez.

Tipp: A csiperkét néhány napig tárolhatjuk a hűtőszekrény zöldséges rekeszében. Érdemes a gombát papírzacskóba tenni, vagy légmentesen záródó edénybe. Ne öntsük ki a levet, amelyet a főzés során a gombák engedtek. Finoman ízesíthetjük vele leveseinket és mártásainkat. A gomba kitűnően illeszkedik a sószegény diétába is, mivel alacsony a nátriumtartalma. Illatosítja, ízesíti, változatosabbá teszi az ételeinket. Forrás: Wikipedia

Fehérboros Marrakeshi csirkés ragu - káposztával és sült tésztával4

Kínai kel…

A kínai kel az egyik, vagy talán a legnépszerűbb zöldség Kínában, s egyre ismertebb a világ más részein is. Kalóriatartalma rendkívül alacsony, tápanyagokban viszont nagyon gazdag, egy valóságos zöld szuper táplálék. 

Bár a kínai kel a káposztafélék családjába tartozik, első ránézésre ez nem tűnik egyértelműnek. Formája inkább a zellerre hasonlít. 

Véleményem szerint a kínai kel íze sokkal kevésbé karakteres, mint pl. a káposztáé, főzéskor az állaga azonban határozottan jobb. Íze valahol a káposzta és a jégsaláta között van.

A kínai kel negatív kalóriás étel, fogyókúrázók is nyugodtan fogyaszthatják.

A kínai kel jótékony tulajdonságai

1 csésze kínai kel (kb. 170g) 20 kcal-t tartalmaz és kb. 11 g szénhidrátot. Ez annyira alacsony, hogy sokan negatív kalóriás zöldségnek hívják, ami annyit jelent, hogy a szervezet több energiát használ fel emésztése során, mint amennyit belőle nyer.

Ilyen ételféleséget nagyon keveset ismerünk normális körülmények között. Azt tudjuk, hogy hipoxiás (oxigénszegény) környezetben (pl. Himalája expedíciók) sok étel negatív kalóriássá válik, sőt, 8000 méter fölött már mind az. Gyakorlatilag a „halálzónában” nem is lehet táplálkozni, csak folyadékot fogyasztani. 

Antioxidáns kínai kel

A kínai kel A-vitaminban rendkívül gazdag, antioxidáns karotinoidokat (pl. béta-karotin) tartalmaz. Ha szervezetünk A-vitamin szintje megfelelő, akkor ezek az értékes karotinoidok nem alakulnak át A-vitaminná, tovább keringenek szervezetünkben és közömbösítik a káros szabad gyököket. 

Érdemes a kínai kelt valamilyen jó minőségű zsírral fogyasztani (pl. olíva olaj), így a benne lévő karotinoidok jobban felszívódnak. 

A kínai kel a béta-karotin mellett luteint és zeaxanthint tartalmaz, mely vegyületek elősegítik a szem egészséges működését, védik a sejteket az UV-sugarak káros hatásaitól. A lutein és zeaxanthin rendszeres fogyasztása csökkenti az AMD kialakulásának esélyét (korral járó makula degeneráció). 

Egy másik érdekes vegyület, mely a kínai kelben található, az indole-3-carbinol, melynek kutatók ráksejt pusztító hatást tulajdonítanak. A szulforafán szintén anti-tumor tulajdonságokkal rendelkezik. 

Fehérboros Marrakeshi csirkés ragu - káposztával és sült tésztával5

Vitaminok és ásványi anyagok

Egy csésze kínai kel kb. 45mg C-vitamint tartalmaz, de főzés során ennek legnagyobb része megsemmisül (70 C fok felett). Annak érdekében, hogy megőrizzük a kínai kelben lévő értékes tápanyagokat, érdemes a főzés végén hozzáadni az ételhez, így a tápanyagok többsége nem károsodik a magas hőmérséklet hatására. 

A kínai kel kiváló alapanyaga a zöldség turmixoknak, salátáknak. 

A kínai kel B és K-vitamin, valamint folsav tartalma is jelentős. A benne lévő K-vitamin elősegíti az ideális kalcium anyagcserét, csökkenti a gyulladásokat, a csontritkulás, ízületi gyulladás, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. 

A B-vitamin elengedhetetlen a megfelelő emésztéshez, energiatermeléshez, valamint az agy és idegrendszer ideális működéséhez, a stressz csökkentéséhez, a szép és egészséges bőr és haj megtartásához. 

A kínai kelben lévő folsav segíti az új sejtek képződését, védi a DNS-t a károsodásoktól, fontos szerepe van a vörös és fehérvérsejtek termelődésében. 

A sok értékes vitaminon felül számottevő mennyiségben tartalmaz kalciumot, vasat, káliumot és szelént. 

Remélem, a felsorolt érvek hatására még többen és még gyakrabban választják majd a kínai kelt, ezt a különleges és rendkívül egészséges szuper táplálékot. Forrás: drtihanyi.com

 

 

süti beállítások módosítása