Sült kapribogyó KETO
2015. november 10. írta: Klarissza24

Sült kapribogyó KETO

Ízorgia – királyok módjára!

 

Az egészséges nasi. :)

Sült kapribogyó2


Ezt a nasit, bűntudat nélkül, érdemes kipróbálni, leginkább azért mert egészséges, kevés kalóriát, és rengeteg vitamint tartalmaz…

 

Egyszerű és gyorsan elkészíthető, kell ennél több? :)

 Sült kapribogyó2

Sült kapribogyó KETO
Hozzávalók:
2 üveg kapribogyó
kókuszolaj


Sült kapribogyó KETO
elkészítése:
A kapribogyót szűrjük le a levétől, és áztassuk vízben 30 percig, hogy a sós íze enyhüljön. Ezt követően szűrjük le, hagyjuk lecsepegtetni és utána egy papírtörlővel óvatosan ittasuk le a felesleges vizet a kapribogyóról.

Sült kapribogyó3

Ha készen vagyunk, akkor egy teflon serpenyőben hevítsünk kókusz olajat, jó forróra, inkább túl forró legyen, mintsem hidegebb az olaj. Ezután dobjuk bele a kapribogyókat és süssük meg aranyszínűre, kb. 30 másodperc. Kinyílik, mint egy virág… :)

Vegyük ki a ropogós kapribogyókat egy szűrőkanállal és papírtörlőn itassuk le a felesleges olajat, és máris csemegézhetjük ezt a finomságot. És amikor szezonja van, eperrel is kínálhatjuk, igazi királyi ízorgia.

Sült kapribogyó2

Nagyon finom egészséges nasi, akár magában fogyasztva. Vagy tökéletes ropogós kiegészítője lehet bármilyen ételnek, akár a salátánkat is megszórhatjuk vele, vagy tészta tetejére, bruschetta-ra, vagy csak kecskesajttal, eperrel fogyasztva is kiváló kulináris íz orgiában lesz részünk. Kísérőként egy hűtött pohár bort ajánlhatunk.

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz: https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

És akkor nézzük meg, milyen hatással van a szervezetünkre a kapribogyó, és mit tudunk róla:

kapribogyo1


Kapribogyó:

A kapri Elő-Indiából származik, a Földközi-tenger vidékén mindenhol termesztik. Olaszországban rengeteg helyen találkozhatunk vele. Ezek a bogyócskák, valójában a tövises kapri cserje apró, borsószem méretű virágbimbója. Tengeri sóval tartósítják. Kitűnő ízesítője halaknak, szárnyasoknak, salátáknak. Már az ókor óta használják ízesítésre. 1 adag konzerv kapribogyó tartalmaz 23 kalóriát, és vitaminokat és ásványi anyagokat: A-vitamin, B1-vitamin, B2-vitamin, B3-vitamin, B5-vitamin, B6-vitamin, C-vitamin, kalcium, magnézium, kálium, cink, vas, foszfor, mangán, szelén, réz-és nátrium.

Borsószem méretű bogyócskák, melyekről sokan nem tudják, hogy valójában virágbimbók. Kitűnő ízesítője halaknak, szárnyasoknak, salátáknak.

Mi a kapribogyó?

A kapri nem más, mint a tövises kapri cserje apró, borsószem méretű virágbimbója. A cserje 1,5 méter magasra nő és jellegzetes, szív alakú levelei vannak. Már az ókor óta használják ízesítésre. Kapornaként is találkozhatunk vele. Fanyar, kicsit csípős, jellegzetes ízét sokan szeretjük. A kapri Elő-Indiából származik, a Földközi-tenger vidékén mindenhol termesztik, jól tűri a szárazságot és a kisebb fagyokat is. Olaszországban rengeteg helyen találkozhatunk vele, házak repedéseiben is élősködik. Az egyes kapribogyófajták elnevezése mérettől függően eltérhet.

Hogyan készül a kapribogyó?

A kora reggel szedett, még ki nem nyílt virágokat májustól október elejéig szedik. Glikozid tartalma miatt íze nagyon keserű, csak egyhetes sós áztatás után lehet fogyasztani. Ecetes lében, sós vízben vagy olívaolajban tartósítják, elnevezése is ettől függ: sós kapri, ecetes kapri vagy olajos kapri kapható. Apró üvegekben, fiolákban hozzák forgalomba.

A kapribogyó nagyon fontos paramétere: a mérete. A különböző méretű bimbókat különböző néven hozzák forgalomba, a legkisebbek a legértékesebbek, méretük 7mm-től 14 mm-ig terjed.

kapribogyo

Néhány szó a kapri gyümölcsről

A kapricserjének nemcsak a rügyét, hanem a termését is fogyasztjuk. Az érett kapri termést kapri gyümölcs néven vásárolhatjuk meg és ez is nagyon finom. Hasonlóan tartósítják, mint a kapribogyót, egyre népszerűbb itthon is. Nyersen vagy akár megsütve is tálalhatjuk előételként, salátába használhatjuk és mivel elég nagy, akár félbe is vághatjuk. Pici magocskák vannak benne, melyek izgalmasan roppannak a fogak alatt.

Vigyázat, hamisítják!

A mocsári gólyahír, a sarkantyúvirág is helyettesítheti a kaprit, de a hamis kaprik közül az egyik legfinomabb a medvehagymakapri. Készülhet még kaprihoz hasonló ízesítő vadszázszorszépből, seprűzanótból, de akár a pitypang még fiatal virágaiból is. A kapri étvágyat csinál és serkenti az emésztést.

Sült kapribogyó1

Mit készítsünk belőle?

Sültekhez, mártásokhoz
 használhatjuk, de finom pizzán is. Olívaolajjal, borecettel, sóval, borssal, apróra vágott újhagymával és kapribogyóval átlényegíthetjük a legegyszerűbb salátákat is. Paradicsom- és padlizsánszezonban kötelező kipróbálni a töltött padlizsán és paradicsomos egytálételt. Kapribogyóval és parmezánnal készül.

Levesekbe viszonylag ritkán teszünk kapribogyót, de ebben a sütőben sült hallevesben nagyon finom. Jól áll a halaknak, ringli ízesítésére is használják, de heringet is ízesíthetünk vele. A bátrabbak keverhetik körözöttbe is.
Szórhatjuk citrommal megbolondított csirkesültre, de adhatjuk sertés- vagy bárányhúshoz is. 
Nem szabad túlzásba vinni használatát, mivel elnyomhatja a vele készített étel ízét.
Forrás: illat.eoldal.hu;mindmegette.hu;

 

 

süti beállítások módosítása