Ünnepi ajánlat: Sült pulykacomb minden földi jóval
2015. november 27. írta: Klarissza24

Ünnepi ajánlat: Sült pulykacomb minden földi jóval

Ünnepi ajánlat – Főétel!

 


Egyszerű és olcsó!


Nem luxus kategóriás, viszont annál finomabb! :)

 Hálaadási sült pulykacomb-Édes burgonyapürével-Gesztenyés kelbimbóval Erdei gyümölcsös áfonya szósszal


Ünnepi menühöz, jól jön egy kis fűszeres pulykasült. Bármilyen ünnep is legyen, Hálaadás, Karácsony, vagy egy kis családi ünnep, ez a finom fogás, nem tartozik luxus kategóriába, nem drága és egyszerűen bárki el tudja készíteni, ízletes, finom és mutatós. :)

Ez a finomság, egyszerű és kezdők is bátran elkészíthetik. :) Isteni finom sült pulykacomb, az édes burgonyapürével, melyet megkoronáz a gesztenyés kelbimbó és az erdei gyümölcsös áfonyaszósz, ugye milyen jól hangzik?
Érdemes kipróbálni, mert isteni finom. :)

Hálaadási sült pulykacomb-Édes burgonyapürével-Gesztenyés kelbimbóval Erdei gyümölcsös áfonya szósszal2


Sült pulykacomb-édes burgonyapürével, gesztenyés kelbimbóval és erdei gyümölcsös áfonya szósszal gluténmentes recept
Hozzávalók:
1,2 kg bőrös pulykacomb
Fűszerek:
5 gerezd fokhagyma
1 kk *ötbors durvára darált fűszer 
1-2 kk *Himalája só
4 szál friss rozmaring – vagy őrölt 1-2 kk
2-3 levél zsálya – vagy őrölt 1-2 kk
Zöldségek:
2 db fehérrépa
2 db sárgarépa
4 lila hagyma
1 szál zöldhagyma
2 db zöldpaprika
fél csomag bacon – apróra vágva
2 ek kókuszzsír

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek
http://www.azsiabt.hu/termekek/fszrkev?page=1


Sült pulykacomb
elkészítése:
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra!

*Katt a képre, ha nagy méretben, meg szeretnéd tekinteni:


 

 

 

 

 

 

 



Mosd meg a pulykát hideg folyó vízben és papírtörlővel szárítsd meg. Fogj egy ollót, és vagdoss be kis lyukakat az egész pulyka bőrén és egy kicsit lejjebb is a húsában. Tehát vájunk bele kis lyukakat.

A megpucolt fokhagymákat vágd félbe, majd negyedekbe, és még egyszer. Kisebb fokhagyma darabokat nyomkodjuk bele. Elsüllyednek a lyukakba. Ezt követően a fenti fűszerekkel ízesítsük a pulykát. Ha kész tedd félre.

 Hálaadási sült pulykacomb-Édes burgonyapürével-Gesztenyés kelbimbóval Erdei gyümölcsös áfonya szósszal1

Vágd fel a zöldségeket vastagabb karikára. Tedd egy tepsi aljára, tedd rá a pulyka combot, a maradék zöldséget, hagymát negyedekbe, zöldhagymát, paprikát nagyobbra vágd fel, és tedd köré. Szórd meg bacon szalonnával. Tegyél rá kókuszzsírt.

Ezt követően, süsd egy órán át az előmelegített sütőben, alufóliával letakarva. Locsolgasd meg a szaftjával, vedd lejjebb a hőmérsékletet egy óra elteltével, 160 fokra, majd süsd még két órán át (15-20 percenként locsolgatva). Ha letelt a 2 óra, akkor alufóliát vedd le róla, és még 15 percig süsd ropogósra a bőrét.

Ha megsült, tálalás előtt pihentesd sütőn kívül, legalább 20 percen át.

 Hálaadási sült pulykacomb-Édes burgonyapürével-Gesztenyés kelbimbóval Erdei gyümölcsös áfonya szósszal6

Szűrjük le a zsiradékot a tepsis zöldségekről, és kínáld a pulyka mellé köretként a pikáns kelbimbós gesztenyével és az édes kókusztejes burgonyapürével, és a kihagyhatatlan erdei gyümölcsös dzsemes áfonyaszósszal.

* Tipp: Aki nem szereti a zöldséget, az tegye egy turmixba, öntsön hozzá egy kb. ½ dl fehér bort, pici bors, só, ha szükséges, kb. ½ -1 dl tejszín, keverjük el. Tegyük vissza egy serpenyőbe, forraljuk fel, és ezzel locsoljuk meg a pulykát.

 sült pulykacomb2

Édes burgonyapüré kókusztejjel gluténmentes recept
Hozzávalók:
1 kg édesburgonya
1 kk *Himalája só
fél kk *ötbors durvára darált fűszer 
2-3 ek chilis-rozmaringos extra szűz olívaolaj –
(én ezt el szoktam készíteni, amikor veszek egy nagy üveg extra szűz olíva olajat, akkor egy üvegcsébe chilit és rozmaringot teszek és felöntöm olíva olajjal, lezárom és finom különleges olajat kapok salátára, ételek ízesítésére. Vagy 2-3 gerezd fokhagyma és olíva olaj, vagy kakukkfű és olíva olaj. Nagyon finomak… :)
1 doboz kókusztej – vagy tejszín
1 kk reszelt friss gyömbér – vagy őrölt gyömbér fűszer kb. ½-1 kk

Hálaadási sült pulykacomb-Édes burgonyapürével-Gesztenyés kelbimbóval Erdei gyümölcsös áfonya szósszal7

Édes burgonyapüré kókusztejjel
elkészítése:

A közepes méretű burgonyákat megpucoljuk, (eléggé kemény, nem olyan, mint a sima krumpli, inkább a sütőtök keménységére hasonlít, tehát itt is erő kell, amire feldaraboljuk nagyobb darabokra.)

Helyezzük egy tepsibe és locsoljuk meg chilis rozmaringos extra szűz olíva olajjal, és sózzuk, borsozzuk meg. (Ha nincsen, chilis rozmaringos előre elkészített olajunk, akkor 1 db chilit, 1 szál rozmaringot vágjunk fel és olíva olajjal keverjünk el és ezzel locsoljuk meg, vagy csak szórjuk rá a felvágott chilit, rozmaringot és locsoljuk meg olíva olajjal)

 Hálaadási sült pulykacomb-Édes burgonyapürével-Gesztenyés kelbimbóval Erdei gyümölcsös áfonya szósszal7

Előmelegített sütőben puhára sütjük őket, kb. 20-30 perc.

Egy külön edényben jól összekeverjük a kókusztejet, egy pici sót és a gyömbért. Ezt követően a krumplit egy robotgéppel összekeverjük és hozzáadjuk a gyömbéres kókusztejet és elkeverjük szép simára.

 

Gesztenyés kelbimbó gluténmentes recept
Hozzávalók:

¼ kk *Himalája só
¼ kk *ötbors durvára darált fűszer 
1 darabka vaj
1 ek rozmaringos-chilis extra szűz olívaolaj 
450 g mirelit kelbimbó
20-25 dkg sült gesztenye - sült gesztenye készítését itt találod
1 maréknyi bacon – apróra vágva
4 db fokhagyma – egészben hámozatlanul
kis petrezselyem – apróra vágva



Gesztenyés kelbimbó
elkészítése:

Melegítsd elő a sütőt 200 fokra.

A sült gesztenye elkészítését itt találod. 

Ha megsült a gesztenye, tegyük egy tálba és hideg vízzel spricceljük meg, egy konyharuhát tegyünk rá pár percig. Így könnyen és gyorsan lejön a gesztenye héja. Majd vágjuk félbe, negyedbe a nagyobbakat.

 gesztenyés kelbimbó

Melegítsük fel a vajat és az olívaolajat egy serpenyőben, adjuk hozzá az egész fokhagyma pucolatlan gerezdeket, pirítsuk meg egy picit.

 Hálaadási sült pulykacomb-Édes burgonyapürével-Gesztenyés kelbimbóval Erdei gyümölcsös áfonya szósszal9

Ezt követően adjuk hozzá az apróra vágott bacont, ha egy kicsit pirult, akkor dobjuk hozzá a kelbimbót, fűszerezzük sóval, borssal. Pirítsuk, néhány percig, majd adjuk hozzá a gesztenyét, jól keverjük össze és 1 perc és kész is van.

Tálalásnál, szórjuk meg petrezselyemmel.

 

Erdei gyümölcsös dzsemes áfonyaszósz gluténmentes
Hozzávalók:

12 dkg kókuszcukor vagy cukor
300-350 g mirelit erdei gyümölcs és áfonya vegyesen – vagy csak erdei gyümölcs keverék
1 csomag szuper dzsemfix

erdei gyümölcsös áfonya szósz

Erdei gyümölcsös dzsemes áfonyaszósz
elkészítése:

A gyümölcsöket egy robotgéppel félig törjük össze.

Ha készen vagyunk, tegyük egy lábasba, adjuk hozzá a kókuszcukrot és a dzsemfixet, keverjük el.

Magas hőfokon forraljuk fel, folyamatos keverés mellett, 1-3 perc és készen van. Tegyük félre, hűlni.

Hálaadási sült pulykacomb-Édes burgonyapürével-Gesztenyés kelbimbóval Erdei gyümölcsös áfonya szósszal4

Ha mindennel elkészültünk, tálalhatjuk az isteni finom vacsorát vagy estebédet. Tegyük a tányérra a sült pulykacombot, melléje a kókusztejes édesburgonyapürét, a gesztenyés pikáns kelbimbót és az erdei gyümölcsös áfonyaszószt. 

Hálaadási sült pulykacomb-Édes burgonyapürével-Gesztenyés kelbimbóval Erdei gyümölcsös áfonya szósszal1


Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

süti beállítások módosítása